V platnost vstoupí nařízení Evropské komise, které potravinářům zakazuje používat šest umělých přísad, lidově řečených éček.
Konkrétně jde o látky E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129.
Nařízení Evropské komise začíná platit už zítra, pro potraviny vyrobené před tímto datem platí přechodné opatření. Obchodníci je tedy mohou bez problémů doprodat.
Žeby konečně něco z EU pozitivního?
Nebo opět jen pomazání.
;-)
Kupříkladu polovinu vepřového masa z dovozu tvoří masný odpad:
"Vidíme přímou souvislost mezi pravidelnou konzumací nekvalitního červeného masa a například výskytem rakoviny tlustého střeva, u níž je Česká republika na předních příčkách mezi zeměmi celého světa. Zatímco u všech ostatních onemocnění se daří množství výskytu snižovat, u karcinomu tlustého střeva je tomu naopak,"
co přesně znamenají vyjmenovaná éčka nevím, ale že by se k nám dovážel masivně vepřový odpad? občas kupuji maso v Makru, kde se běžně nabízí dovoz, ale důvod k nespokojenosti nemám - plecko je plecko, krkovička vypadá a chutná stejně jako ta z českého vepříka :-)
Problém nebude ani tak v kvalitě masa, jako v jeho zkonzumovaném množství. Jinde ho tolik nejedí, nebo střídají s rybou, drůbeží atd...