I když to mnoho lidí neví a při pohledu na mapu to není na první pohled úplně zřejmé, je Rujána ostrov. A dokonce je to největší ostrov Německa. Od pevniny je oddělen úzkým pruhem moře, který lze překonat lodním převozem, nebo po téměř čtyřkilometrovém mostě z města Stralsund.
Z vesnice Stahlbrode…
Jo a za NDR tam měli na pobřeží úsek, kde věšeli různé věci a zkoumali jejich odolnost proti povětrnosti.
A mnoho jedinců, kterým nezbyly prostředky na plavky, bylo vyháněno na pláže s označením FKK. :-)
Já byl v bývalé NDR vloni na cykločundru. FKK jsem cíleně vyhledával, neboť bylo nejpohodlnější seskočit z kola, shodit ze sebe oblečení, zaplavat si, na sluníčku uschnout, obléknout se a jet dál. Žádný blbý mokrý plavky člověk nemusí řešit. U toho Baltu jsou vůbec plavky k ničemu, akorát po vylezení z vody je v nich člověku zima.
Já s Rujanou skoncoval v roce 1987. Jednou foukalo tak, že se odporoučel i windschutz.
Záleží na tom, s jakým očekáváním tam jedeš. Já tam byl první týden v květnu, foukal vítr, občas pršelo, nebylo moc teplo a bylo to skvělé! Na koupání s rodinou, která je samozřejmě spíše teplomilná, je lepší zamířit na jih.
Mně i dětem se tam líbilo, byl to tehdá cenovej ráj a koupat se dalo i při teplotách 13/14C. K vidění je toho taky dost, třeba akvária ve stralsundským kostele.
Zato dneska, když chudej Němec jede do Španělska a bohatej k Baltu, je u toho studeného moře trochu draho. :(
Tuhle jsem četl, že globální oteplování udělá z Baltu koupaliště Evropy.
Myslím, že to podepsal stejný výbor panikářů, který oznámil, že Himalájské ledovce roztají do 30 let.... :-D.
Je fakt, že před cca 7 lety jsem zrušil dovolenou na Sardinii protože tam bylo moře teplý jako u nás vzduch a vzduch byl 40 a více zvažoval jsem Balt nebo nějaké anglické pláže... a celý jsem to nakonec pořešil přesunem do letních Alp a občasným koupálkem v jezerech na umělé zasněžování :-DDD.
To nemá chybu...
Úplně jsem se zasnila a zavzpomínala, jak bylo na Rujáně před třemi lety:
http://www.nakole.cz/clanky/250-cesta-na-sever...
http://www.nakole.cz/clanky/252-cesta-na-sever...
Mám přesně stejné vzpomínky, jen navíc ještě nápisy "Spargel" na každém rohu - chřestovou sezónu prožívají Němci obzvlášť silně :o)