Zdravím, mám dilema,už zde bylo probíráno téma sportovní vs. trekingové tretry. Chtěl bych ze Vás zeptat, jakou obuv používáte na delší výlety. Plánuji cestu do Maďarska na kolech s prohlídky hradů a památek a nevím zda koupit sportovní boty na kterejch se tam pak zabiju, popřípadně budu muset tahat další boty na samotnou chůzi a nebo koupit hybridní a nadávat při jízdě na kole? Jaké máte zkušenosti Vy? Dííky!! Honza
Já jezdím v trekových botách a mám je i jako univerzály na pěší výlety. Je to v pohodě, poněvadž s nášlapnými pedály bych se asi zabil, tudíž cyklistické tretry nepoužívám a nemusím se tedy přezouvat. Na cyklodovolené s sebou vozím ještě sandály, kdyby mi ty boty náhodou promokly a nestačily do druhého dne uschnout, tak jako nouzovku.
Díky za info, dobrej nápad, jelikož jsem si nášlapy ještě nepořídil, stojí to za úvahu.
jestli nemáš nášlapy, pak nechápu dotaz....
Jezdi v tom v čem je ti dobře. U mě to byly roky sandály od Lizardu. Doteď v jinejch nechodím...
před léty jsem objevil tyhle http://obuv.vyrobce.cz/index.php a držej léta (nový koupím vjetšinou kvůli zašlým páskům)
-podobný Bufo praskly do 3 měsíců (dvojí loňská zkušenost nepoučitelných potomků)
jestli jsem dobře koukal, tak mají vypodloženou jen tu přední pásku. To bych nechtěl. Lizardy je mají na všech páscích. Krom toho mají podrážku z umělý kůže, což jako vegoš upřednostňuju. ALe ty tvoje vypadaj jinak fakt dobře a výběr barev se mi líbí.
Ale jiný než Lizardy si už prostě nekoupím. Jedny jsem měl deset let a kromě ochození podrážky jim nebylo nic. Jen se ochodila trochu i ta kůže a hlavně už z nich nešel vyhnat smrad :-) Proto jsem koupil další...
Tak v tom nejsem sám...vždycky jsem si myslel že nohy v sandálech smrdí jenom mě...
Mám už asi páté (šesté), jsou použitelné v terénu dva roky, dožívají jako záviděné přezuvky
8-)
http://www.triop.cz/sandaly.php?produktID=16...
Moje řeč- před deseti lety jsem měl stejný problém. Jezdil jsem v uni tretrách(náš. pedály nepoužívám) a jako druhé boty (do deště, na přezutí a na pěší túry) jsem vozil sandále. Posledních pět let jezdím v kotníčkových trekách s membránou a na přezutí(koupání,na tábořišti ap) vozím vietnamky. Tak jsem vyřešil problém jízdy za deště(přes boty přetáhnu tur. návleky s membránou- pro chúzi v trávě a jízdu na běžkách- a na kolena nákolenky) a je vyřešeno. Nohy jsou v suchu a ani ve vedrech se díky membráně nepotí. Boty jsou totiž při jízdě v dešti klíčová věc- pokud namoknou tak dlouho schnou a za napříznivého počasí (jeké letos je) ani neuschnou. Tretry ani jiné speciály pro cyklo nepromokavé ani membránové nejsou- aspoň o nich nevím- a jízda v čvachtajících botách asi moc příjemná není pro nikoho.
Když jsem byl mladej, jezdil jsem na výlety v prestižách. S klipsnama 200km po silnici žádný problém. I na mtb kolem 50km po pěšinách se dá.
Do terénu to není, ale na cykloturistiku jsou imho klipsny s koženýma řemínkama dosud nepřekonatelné.
já osobně doporučuju nějaké Shimana s SPD nebo Lake, má to kufry plus k tomu adekvátní nášlapy v kombinaci z jedný strany nášlap a v druhém zacvaklá redukce ( šlapka).
Chodit se v tom dá, snad jen rustikální dlažba z křemenů jako pěst je trochu nebezpečná.
Navíc jsou modely, kde zhruba po 5 minutách práce s imbusem kufry sundáš a dáš místo nich malou plastgumovou destičku a to už je normální chůze... já mám takové Lake už asi 5 let nové modely tudíž neznám.
Když jedu několika denní silničku s lookama a keo, tak sebou holt vozím navíc sandál nebo pantofle ale někdy si říkám jestli nejsem blbec :-D
V tom případě jsme blbci dva. :-) Když někam jedu více jak na jeden den, beru lehoučké a pohodlné plážovky. Po celodenní jízdě je to parádní úleva vklouznout do něčeho pohodlného. Na nášlapy sem si tak zvykl, že bych si je dal i na citybike. Ten luxus nehlídání nohy že mi sjede je prostě k nezaplacení. Zatím mám nějaké Sccoty AllMountain, dá se v nich pohodově chodit, mají širokou podrážku s přiměřeným vzorkem. Ale proto že se v nich pohodově chodí znamená velké mínus pro jízdu na kole. Podrážka je moc měkká a při delší vyjížďce bolí chodidla. Až je roztrhám, rozhodně půjdu zpět k sportovním MTB tretrám s tvrdou podrážkou. Chodit se v nich dá, na rozdíl od silničních a na procházku stačí ty plážovky. Univerzální trekové SPDéčka bych moc nedoporučoval, je to kompromis, čili chůze i jízda postrádá ten správný komfort. Navíc vás do některých památek v tretrách s kufry nepustí, hlavně tam kde mají obyčejné látkové návleky.
Taky se do budoucna míním vydat stejným směrem, kufry tady mají s průmyslovýma ložiskama a MTB tretry (asi 3000) se sandálama v tašce.
Teď nevím, kufr je na pedále nebo na tretře? Nějak se mi to plete. :-)
Nemusí se to plést, prostě jak to ještě nemám, tak mastím terminologii :-) Až za to budu utrácet, tak už v tom budu mít jasno :-D
Pedály jsou s těma průmyslovýma ložiskama a tretry se šroubkama na připevnění kufrů.
Snad už su v obraze.