:-) tenhle týden se na mě obrátila kamarádka, jestli bych jí mohl poradit dobrý třísezónní spacák. A tak serfuju po netu a hledám ...
A mimo jiný jsem na www.mall.cz našel "Hannah Blossom 185 cm Raven/molten", který má jako hlavní chyták v popisku uvedeno "přizpůsobený požadavkům dámského těla". Že jsou kola s dámskou geometrií, jó, to beru, holky to maj dole jinak než my, lidi:-). Ale že spacáky? A tak přemýšlím, v čem může být spacák přizpůsobený dámskýmu tělu. Vpodstatě mě napadá jediný - že v horní třetině asi bude mít takový dvě vybouleniny, že ta dáma si tam jako dá ňadra ... Napadá vás někoho snad něco jinýho? :-)
Spacák přizpůsobený požadavkům dámského těla..
http://www.hymer.cz/obytna-auta-hymer-car.html
Hm to ja zajímavý..
Sir Joseph má např u dámské velikosti na mysli to, že při menší velikosti spacáku obsahuje stejnou gramáž peří, takže je vlastně jakoby teplejší. Jestli to třeba není upraveno tak, že je nějak zateplenej v určitých místech ?
Nebo že by byl - pokud to je mumie ušit tak, že je širší v bocích a užsí v ramenou - tedy spíš taková okurka ?
nebo je to jenom reklamní trhák...
Hm... Kdyby šlo o holky, co znám, tak to bude větší zateplení pod záda a pořádně zateplené nohy.
Plus (pokud se tím myslí také přizpůsobení dámskému tělu přes den), tak ještě hmotnost do 0,5 kg. :-)))
Nevím, jestli jsi třeba někdy nějaký péřák cpal. Větší zateplení na nějakou část (záda, nohy) nemá smysl. Teplo uniká přesně tam, kde máš menší izolační vrstvu. Zateplíš si u chodidel a na zádech a je ti rázem zima na kolena a kolem ramen. Na tohle jsem rezignoval, napočítal to tak, aby v každé komoře byla stejná tloušťka vrstvy a je to nejlepší.
U spacáků dutovláknových by to navíc bylo techologicky komplikovanější, protože jednotlivé vrstvy rouna jsou přichyceny k vnějšímu nebo vnitřnímu plášti spacáku a pak pláště sešity v jeden pytel. Dejme tomu gramáž 2x150g/m2, tzn. jednu "deku" k vnějšímu, druhou k vnitřnímu plášti. Přidat kolem noh třeba 50g/m2 by bylo komplikované (a mé zkušenosti z cpaní péřáků ukazují, že i zbytečné).
Zkoušelo se dát menší gramáž na dolní stranu (která leží na karimatce, karimatka izoluje a neproudí skrz tuto vrstvu vzduch). Moc se to neujalo. Pokud se totiž spáč převalí i se spacákem (existují dva typy spáčů: jedni rotují ve spacáku, druzí se otáčí i se spacákem), tak mu hned táhne na hrb.
Prostě přes nerovnoměrné zateplení cesta k lepšímu poměru izolační schopnosti/hmotnosti nevede.
Cpal, jeden. Rovnoměrně všude.
Ale myslel jsem nějakou jinou vychytávku, ne prostě víc výplně. Třeba zateplení nohou se obvykle dělá takovou všitou dečkou vevnitř, která ti nohy zachumlá a zmenší vzduchové kapsy kolem nich. Každý to rád nemá, ale mně a mým blízkým se to (zvláště v zimě) skutečně osvědčilo.
Moje zkušenost spíše vyvrací tvou teorii, že "zateplíš si u chodidel, a je ti zima na kolena". Člověk "topí" na různých místech těla různě - mnoho lidí například i pod peřinou spí tak, že si ji hodně nahrnou kolem chodidel, ale hruď, ramena a hlavu neřeší, klidně ji mají odkrytou. Souhlasím s tím, že nerovnoměrně vycpaný spacák nemusí být zrovna dobrý nápad (určitě ne pro každého), ale tahle vychytávka, to je něco jiného.
Jak by šlo něco podobného vymyslet na záda, nemám tušení. Proto jsem psal, že KDYBY šlo o mně známé holky, BYLO BY to něco takového.
Na nohy se mi osvědčily suché teplé ponožky, které stejně mám v horších podmínkách jako náhradní. Prcek rumu do každé nohy udělá také své (roztáhnou se periferní cévy, spacák si vytopíš, a neklepeš dvě hodiny kosu).
No a na záda kamarádky je nejlepší obětavý kamarád. "Lžičková poloha", kolektivní termoregulace:o)
Zmensit vzduchove kapsy... Co takhle spacku nechat zalezt dovnitr a pak kolem docpat skelnou vatou? 8-) Pripadne dosypat drcenym penovym polystyrenem?
když jsem jezdil v zimě s třísezóním spacákem z mikrovlákna jehož stáří bylo určitě alespoň 10 let a tedy moc nefungoval:-), tak jsme proktikoval něco podobnýho. Pod převisem, kd enebyl sníh, jsem smacák nacpal suchým listím. No a protože takových míst se našlo málo, nacpal jsme ho první den a pak to s tím listím tahal po zbytek týdeního vandru :-) A spalo se celkem dobře :-)
Ale vždyť to tam máš hezky vysvětlené: "Speciální důraz byl kladen na oblast chodidel, hrudníku a ramen. Specifické dámské číslování velikostí."
:-)))
Ramena to jo, ale vaječníky ty nám to neochrání. To snad musel vymýšlet chlap nebo co :o)))
A dámské velikosti, to jako znamená, že zase bude jen ve velikostech S - L a na výšku 170?!?
Ne, ne, já zůstanu u své klasiky a mám jistotu, že se do spacáku vejdu celá a nenastydne mi nic :o)))
Bóže, další co se tam neumí podívat ;-) Jasně píší, že až do velikosti 185cm, to by snad normální ženské mělo stačit, ne ? :-)
jestli je to na velikost postavy 185cm tak jo. Jestli je ten spacák dlouhej 185cm tak spoustě ne.
Spacak ma byt hodne tesne na miru, aby nevznikaly kapsy u nohou. NIkdy jsem to nemeril. Jak dlouhy spacak nenecha prostor pro vzduchove kapsy? + 10 cm? Nebo staci + 5 cm?
Záleží na střihu. "Kapuce" se zatáhnutím šňůrky zmenší. Nejlepší je tabulkový údaje zapomenout, a vyzkoušet.
BTW u hudyho remcali, když jsem si vyházel spacáky na zem a do každýho si lehl (a to jsem se vyzul). Naopak, pan Pokorný (Prima, něco jako v Čechách Condor) byl hrozně nadšený, když začínal, a u něj v kanceláři jsme leželi ve spacákách pod konferenčním stolkem a debatovali o syntetických náplních:o)
jak říká joe. Vyzkoušej... přibližně 10cm, ale je to fkat jen přibližně. Zimák mám tuším o 18cm...
Mne to zajima spise akademicky. Vsichni kdo potrebuji spacak mame. Jen si tak rikam, ze 185 by melo stacit pro 90 % zen, i kdyby to byla delka spacaku.
Kdyby ženám mělo stačit to, co si chlapi myslí, že stačí...
No, 185 cm by snad uz opravdu stacit mohlo, ne? 8-D
To ti ještě žádná neřekla, že v délce to rozhodně není?!?
no do vejšky dejme tomu 170 možná 175 by to stačilo (kdyby to byla dýlka spacáku, jako že asi není) Hele zkus jet někd ymetrem a rozhlídnout se okolo sebe. Řekl bych že minimálně 50% holek pod dvacet jsou žirafky, který budou možná i větší než ty... :-)
Nad 185? 50 %? Neverim. Na tohle chodim radsi do zoo. Jeste ze metrem moc nejezdim. ;-)
neumíš číst?:-) nad 170!
Psal jsi, ze 50 % bude mozna vetsich nez ja. Tedy 185.
ty seš tak velkej? :-O Když já tě vidím nejčastějc na kole... už chápu, proč Radku kdysi tolik překvapilo, že mám 182cm :-D
182?!? No, ikdyž... napadá mě, kde můžeš být o těch 6 cm delší... :o)))
jo tolik měřím. Už jsme se o tom doghadovali :-)
A s těma šesti centimetrama neser a koukej sakra přidat!! :-D
Já?!? Ty si nastavil laťku :o)))
asi jsem pomalejší, ale co do toho taháš nějaký dřevo???
Nebyl jsi také blondýna, když jsi měl ještě vlasy?!? :o)))
jasně. Blonďatej modrookej. Hele:
http://jurimir.rajce.idnes.cz/Jirik_kdysi/#06.jpg
Člověče nech fousy a bude z tebe druhej HonzaK :-)))
myslíš takový:
http://jurimir.rajce.idnes.cz/Jirik_kdysi/#07.jpg
všechno už byůo:-)
prohlídni si to album celý:-) Na tý první fotce v albu vážím asi skoro 120kg :-)
Ufff, http://www.hannah.cz/cz/produkty/zima-2009...
A nikdo si to nenajde a nenajde, i když se teda ptal Airline :-)
dámský geometrie. Hmmmm.
Hle není ten spacák do kosočtverce?
A nebude v takovém spacáku vlhko?