Jistě to znáte: ptáci pobíhají po chodníku, občas něco sezobnou (nic moc) a za chvíli někam letí. Každý má nějakou hmotnost.
Takže se ptám zde přítomných odborníků:
JAKOU ÚČINNOST MÁ PTÁK?
(při přeměně energie z jídla na pohyb)
Případné obscénosti sem nepište, jde mi o seriózní výzkum.
8-)))
Jaký obscénnosti by mě asi měly v souvislosti s účinností ptáka napadat?
Kdbys viděl, co mi vyváděli včera vrabčáci na okně vedle počítače...
No tak moment, vrabčáci jsou z té dietologické studie vyloučeni - vždyť pavka jasně píše "...ptáci pobíhající..." :o)))
Kolik udělá vrabec kroků za sto roků ? :-)
Máš štěstí, že nevím, jak se mažou OT příspěvky!
8-)
Mě by to taky zajímalo.
Když se na to podívám odborně, tak:
Airbus A320 v nejnovější úpravě 233 má tah na jednom motoru 111,2kn, při průměrné spotřebě 1,47kg/s
Pták průměrně sezobne jedno zrnko za sekundu.
Nemohl by někdo chytřejší zjistit váhu jednoho zrnka a dle spotřeby ptáka spočítat jeho průměrný tah v kn?
Tak si myslím, že Ti to nevysvětlí ani ti nejchytřejší.
Když kdysi NASA zkoumala čmeláky, tak chytří pánové proměřili, spočítali a ostatním vysvětlili, že čmelák vzhledem poměru své hmotnosti a plochy křídel létat nikdy nemůže.
Ještě se holt máme dlouho co učit - třeba než vyrobíme něco tak pevného, jako je obyčejná pavučina ( takové ocelové lano je v poměru hmotnosti a pevnosti proti ní nepoužitelný drek ).
Pokud se chceš skutečně dozvědět o ptácích něco víc, stačí zadat do Googlu "FYZIOLOGIE POHYBU PTÁKŮ" a dostaneš se na stránky pana Procházky, kde je toho docela dost. Je fakt, že jsem to celé nečetl, tak nevím, zda tam má právě ta procenta účinnosti. Stejně se budou podle druhu a velikosti kterého druhu lišit. Jiné bude u velkých plachtících ptáků, kteří dokáží využít termiku a jiné u kolibříka, který je schopný v letu i couvat.
Tažný pták odletí kamsi do subsaharské oblasti, aby tam přezimoval. Kolik toho cestou sežere, netuším, ale asi taky nemnoho.
Mět se tam dopravit já, nestačila by mi na jídlo kára na velkých kolech.
8-(
když se budeš krmit jako pták(cestou) tak tu káru múžeš střelit a ještě na tom trhnout 8-)
To jsou zajimave stranky, prinejmensim ten uvodni clanek. Nejvic me zaujaly hrbolky na slachach, ktere pri sevreni zapadnou do kosti a znemoznuji tak uvolneni svalu, ktere sviraji prsty kolem vetvicky. A ptak tak muze vesele chrapat a sedet na vetvi i ve vetru. A ze kachna leta rychlosti vyssi nez je bezna cestovni rychlost sokola bych taky nevedel. Jesteze jsem se s ni tehdy nesrazil....