Dobrý den,
před časem jsem narazil na následující věc: Při stoupání do prudkého kopce mám zařazeno třeba 2:4 či 2:5. Jde-li o prudké stoupání ozývá se najednou (ale ne vždy) určitý rachot,hluk - a zdá se jako by řetěz přelezl či chtěl přelézt z 5 na 4, to se sice nestane, ale to škubání a slyšitelné rány (z přesmykače? z převodníku? z měniče?) navozují dojem, že se něco děje; po přeřazení je to zase ok.
V servisu mi vyměnili zadní kolečko - pastorky a seřídili, dali nový řetěz a lanka; o víkendu jsem to projel, přesnost řazení se výrazně zlepšila i tahy, popisovaný problém však přetrvává, prý to může být také ztuhlým přesmykačem, který by se měl rozchodit, popř. ho nechat vyměnit, což už mi ale připadá jako další investice navíc a výsledkem si nejsem zcela jist.. Prý ale stojí kolem 200 Kč + asi cca 500 za práci...
Děkuju za případné rady.
Tohle chceš vylepšit NaKole.cz?!?
Jo, tak to jsem zvědavá, jak si s tím Václav s Michalem poradí :o)))
Ztuhlej smyk? To jsem ještě neslyšel, neznamená to ale, že to nemůže bejt možný. Ale vyzkoušej ho. Odpoj lanko, ramínko skočí k rámu a pak ho zkus palci odtlačovat. Lehce to nejde, ale jestli se vrátí zpátky, měla by bejt vada jinde. Zkus jinýho mechanika.
Ztuhly presmykac by se podle mne mohl projevit maximalne tak, ze by po prerazeni nesel idealne do sve polohy a retez by v urcity moment drhl o jeho voditko. Nedelal by teda rany, jake popisujes. Jeho vymena z tohoto duvodu mi prijde jako zbytecna investice.
Aby clovek prisel na puvodce tech ran by musel tvoje kolo videt. Rany se klidne muzou ozyvat i z jinych mist, treba pri tom prudkem stoupani zabiras pri danych prevodech vic (nebo jdes i ze sedla) a klidne tim muze jit o rany ze stredu slapani, nedivil bych se tomu.