Dobrý den, může mi někdo, prosím, doporučit vhodnou trasu z z nám. Dr. E. Beneše v Liberci do Dlouhého Mostu nebo Rádla či Milířů? Jde mi o trasu, kde bude co nejmenší provoz, abych mohl jet s vozíkem a zároveň abych zbytečně nenastoupal stovky metrů.
Nevím, jestli se ti to bude líbit. Z benešáku Moskevskou na kruháč Na Pláni a doprava po Horákové až na Poštovní náměstí (druhý semafory). Odtud doprava podjedeš silnici na Jablonec, přejedeš koleje a pokračuješ Hodkovickou (je hlavní) až na veseckej kruháč pod dálnicí. Ve směru jízdy z něj vyjedeš a do mírnýho kopečka tě Cihlářova vyvede na Dlouhej Most. Je to středně frekventovaná trasa, ale z centra tak nejlepší; přes Kristiánov a Vratislavice nahoru dolů s možností zakufrování, je tam hafo slepejch uliček.
Popisovaná trasa měří odhadem 8 km s převýšením bratru 200 m. Je to furt po rovině nebo do kopce, ani náznak klesání. No a z Dlouhýho Mostu na Milíře uhneš za kolejema doleva, pak kousek po rovině a klesáš k přejezdu dálnice. To je pro vozík nejhorších 20 metrů, budeš muset asi přenášet výšvih. Přejedeš dálnici, dáš se doprava do stometrovýho kopečka a uhneš doleva. Po dvou kilákách do kopce jsi na Milířích. Jinak těsně před Milíři je v pravý zatáčce vynikající výhled na Ještěd.
Díky za tip, ale i touhle trasou jsem jel a vůbec se mi nelíbila... Mě nevadí malé uličky a složitá navigace, už jsem věnoval pár desítek minut snaze objet/projet liberecké průmyslové zóny, dálnice a koleje, ale neúspěšně. Jel jsem i směrem do centra z Poštovního náměstí nahoru a dojel bez orientačních potíží, ale je to z hlediska převýšení na můj vkus příliš velká cena. Jinak v Jeřmanicích jedu až za nádraží a dostanu se na lávku přes dálnici bez překonávání výšvihu...
Když to tady znáš, proč ten dotaz? Liberec je zhruba 360 m vysoko, Milíře 500. Jak se tam chceš po rovině dostat? Možná nejschůdnější cestou přes Výpřež (769,3 m) na Ještědku a přes Černý vrch a Pláně pod Ještědem na Rašovku (637,4 m) pořád po modré přes Javorník (683,7 m) do Záskalí a do Rádla. ;-)
Kdybych to v Liberci znal, tak bych se neptal. Byl jsem tam tak 20x v životě. Taky neříkám, že se chci dostat po rovině do Milířů! Čekal jsem, že třeba někdo řešil podobnou situaci jako já, tj. jak vykličkovat z Liberce na severovýchod a nejet po frekventovaných ulicích. Možná že by to šlo projet někudy za spalovnou, či jinudy, nevím, nejsem místní znalec...
Nic mi do toho není, ale proč startuješ zrovna z benešáku, vždyť je to skoro nejhorší výchozí bod. Napadly mě jiný možnosti. Tramvají 2 nebo 3 od Plazy na Spáleniště a odtud Puškinovou dolů do Pilínkova. Tam doprava Minkovickou a spojkou na Cihlářovu. Nebo jabloneckou tramvají do Proseče a odtud silnicí Za Tratí rovnou na Milíře. Je to lesem po asfaltu cca 4 kiláky do kopce. Do autobusu tě s kolem asi nevezmou, to bys moh jet č. 24 k Libeně a odtud kolem rybníka Teichmuhle (Vesecký rybník) Dlouhomosteckou lesem zase nahoru. Kolmo se z centra žádnejma klidnejma uličkama nevymotáš, na to zapomeň.
Já používám kolo jako dopravní prostředek, takže když už se výjimečně stane, že potřebuji něco vyřídit až v Liberci, tak je to většinou přímo v centru. Vzhledem k tomu, že jezdím s vozíkem (a dětmi), tak je pro mě tramvaj nepoužitelná. Nicméně opravdu děkuji za snahu mi pomoci, velice to oceňuji. Kdyby někoho ještě napadla nějaká trasa, tak sem s ní.
Pochybuju, to je moc těžký zadání. Možná ne pro mýho kámoše, kterej radši objede po cestičkách známejch jen jemu půl města, než aby jel kilometr centrem. Jezdí z Františkova do práce v Minkovicích skoro přes konečnou tramvaje pod Bucharkou!!!
Zdravim,
připojím něco z našich zkušeností.
Z "Benesaku" Vam zatim neporadim, mela by byt hotova stezka v letosnim roce 2010 pres park u Krajského úřadu a dále po třídě Dr. Milady Horákové zatím alespon k Melantrichove ulici. Dale po tride Milady Horakove, vpravo pres most v ulici Mostecka, Drazni stezkou a Nadrazni k ulici Hodkovicka, odtud na Kyjevske namesti a vlevo do ulice Kašparova.
Dale jsou dve možnosti - ulicí Českou a za mostem přes silnicí I/35 nahoru na dlouhe mosty alejí (ne po hlavni slinici) nebo přes areál snů ve Vesci dále k podjezdu po I/35 na Dlouhé mosty - prudší závěr.
V soucasnosti jeden clen sdruzeni cyklistu zacina jezdit s vozikem tak si pripadne muzete sdelovat zkusenosti.
Jiří Rutkovský
cyklisté Liberecka, občanské sdružení
www.cykliste.cz