Zdravím,
chtěl bych si koupit crossové kolo a rozmýšlím se mezi těmito dvěma:
Merida Crossway TFS 500-Sport-D model 2009 a Leader Fox Paradox 2010.
Můžete mi poradit nebo napsat váš názor, které kolo by bylo lepší si pořídit?
Záleží na tom, jakému posedu dáváš přednost. Geometrie rámu Meridy umožňuje vzpřímenější posed než u Leader Foxu. Vidlice u obou typů jsou nižší kategorie, to se dá v budoucnu vylepšit. Ostatní podstatné komponenty jsou na srovnatelné úrovni. Merida je o 1,4 kg lehčí, ale brzdy Hayes Stroke nemusí být v blátě spolehlivé (zanáší se pístky). Leader Fox je asi o 500 Kč dražší, ale na brzdy Avid Juicy-3 se můžeš spolehnout. Takže, pokud se vyhýbáš blátu a jinému neřádstvu, klidně ber Meridu - osvědčený stroj.
Přeji Ti lehké rozhodování. Nebo jdi do něčeho jiného :-)
Odkdy se, prosim, kotoucove hydraulicke brzdy nedoporucuji pouzivat kvuli zanaseni blatem? A prakticky jakykoli typ. Driv jsem si to same myslel o hydraulikach Shimano, kde jsou trmeny shora otevrene, ale ma to vliv maximalne tak na o neco rychlejsi opotrebeni desticek v extremnich podminkach. Nepatrne. Na funkci uz vubec zadny.
Naopak, kotoučové hydraulické brzdy se doporučují pro jízdu v blátě, jenže speciálně tento model má konstrukční nedostatky:
http://www.bike-forum.cz/forum/kotoucove-brzdy...
Jinak, jsem si všiml, že na mně tvrdě startuješ :-)
Nevim, mas s nima i ty osobni zkusenost? Podle tohoto threadu na BF jde spis o nazor par lidi proti jinemu nazoru dalsich par lidi, neco jako vlastne u vsech komponentu co se vubec kdy vyrobily.
Nic osobniho v tom nehledej, jde jenom o to nekomu poradit co nejobjektivneji a tohle se mi vazne nezda, ani po precteni tveho odkazu.
S hydraulikami Hayes Stroker Ryde nemám žádné zkušenosti, a je dost dobře možné, že ten názor z BF není opodstatněný, jak se domníváš.
Mé osobní zkušenosti jsou velmi omezené. Kdysi jsem se vyznal v kolech typu Ukrajina a Favorit, nyní je to jen cross Merida, z kotoučovek Avidy. Posledních 6 let, co navštěvuji tento web, jsem nabyl nějaký přehled, kromě toho sleduji občas i jiné cykloservry, a některé firemní materiály. S Tvými zkušenostmi se nemohu srovnávat.
Chtěl jsem jen Kazanskimu poradit, když mu nikdo na jeho dotaz neodpovídal.
Nemohu nabídnout Meridu matts HFS special edition?Je ve stavu nového a cena do 10 tis?