Zrovna o vikendu jsem slysel nazor, ze SRAMove packy jsou na nic (proti Shimanu) a SRAM jedine s gripem.
Co ja vim, tak
Alivio = X5
Deore = X7
XT = X9
XTR = X0
Páčky od Sramu jsou vynikající a jsem s nimi spokojen více než se Shimanem.
No, ja s nimi zkusenost nemam. Ja se zase mohl zblaznit z gripu na pujcenem kole. Pravou jsem porad radil opacne (to by se casem podalo), obcas jsem si preradil pri balancovani, kdyz jsem tahal kolo ze snehu a podobne. A hlavne mi vadilo, ze jsem na relativne prudkem singliku potreboval zaradit a pritom na mixu snehu a ledu i brzdit - a s tim jsem si neporadil...
Brzdí jenom zbabělci:-P
Mas recht, byli tam i taci:
http://mur.rajce.idnes.cz/2010-02-18_Kopka/...
http://mur.rajce.idnes.cz/2010-02-18_Kopka/...
8-D
shimano s určením...
* XTR – profesionální komponenty pro závodní cyklistiku
* XT – komponenty vhodné pro nejnáročnější amatéry i pro profesionální využití
* LX – komponenty pro náročnější sportovní využití
* Deore – komponenty pro náročnějšího cykloturistu
* Nexave C600, C500, T400 – komponenty speciálně konstruované pro turistická kola, kvalitativně odpovídají sadě Deore
* Alivio, Nexave T300 – komponenty pro středně náročného cykloturistu
* Acera, C201 – komponenty pro méně náročného cykloturistu
* Altus, C101 – komponenty pro krátké rekreační vyjížďky
* Tourney (TY) – komponenty konstruované s ohledem na co nejnižší cenu
Silnice
Shimano DuraAce Ultegra 105 Tiagra Sora 2200
SRAM Red Force Rival
Campa SuperRecord Record Chorus Athena Centaur Veloce
Akorát je to sestupně.
A campa mirage a xenon budou asi dole. Takže když přejdu z campa xenonu na shimano 105, tak si nepohorším. Je to tak (nespa)?
Nepohorsis, -ka uz je v podstate posledni rekneme "nezavodni" rada, neco jako LX u MTB a je vazne kvalitni. Spis by sis mel vyzkouset uchop pak a jejich chod pri prehazovani, pokud prechazis od jednoho vyrobce k druhemu. Clovek si sice zvykne casem asi na vsechno :o) a zvlast na lepsi, ale muze se stat, ze ti jejich chod treba vylozene nesedne. Je jezdim na silnicce s Ultegrou, zase mi nesedi Campa, a docela bych si i predstavil na kole silnicni Sram, ten mi vyhovuje taky dobre.
Nějak zrovna nejsem přesvědčen o tom, že jednotlivé sady např. konkrétně Shimana se od sebe liší co do kvality, spíš bych to viděl odlišnost váhovou a v povrchové úpravě (a samozřejmě ve vzhledu jako takovém). Pokud jde např. konkrétně o ty přehazovačky a smyky, tak jsem nikdy nepocítil kvalitativní rozdíl mezi XT - LX - Deore - Alivio. Všechno naprosto přesné, spolehlivé a dlouhověké - pakliže jsem musel měnit, tak vždy po mechanické příčině zvenku (nikoliv nekvalitou komponentu jako takového) nebo proto, že jsem tam chtěl něco vzhledově jiného.
Samozrejme, ze pokud kolu nedavas zabrat v extremejsich podminkach a jezdis vicemene jenom po silnici a polnackach, uspokoji i Alivio. Kdekdo s nim objel svet a funguje dodnes. Problem nastane az kdyz se nekdo rozhodne MTB pouzivat opravdu jako MTB, v bahne, mokru, pisku, .. A samozrejme neni nutne vyssi rady serizovat tak casto jako ty nizsi. Dalsi vec je ergonomie a podle me se sady lisi i funkcne. Coz neznamena, ze by Alivio bylo spatne a svuj ucel plni taky dobre.