Říci o Berlíně, že je s odstupem bezmála sta let opět multikulturní metropolí Německa, resp. jednou ze tří nejvýznamnějších kulturních metropolí celé Evropy (po Paříži a Londýnu) je sice klišé, ale opakování je matkou moudrosti.
Já bych ještě dodal, že do Berlína se dá (asi) snadno dojet na kole. Cyklotrasa podél Sprévy začíná pár set metrů od hranice Šluknovského výběžku a měří něco málo přes 400 km. Zrovna mi mapa této cyklotrasy leží na stole. :)
Tady je to zhruba namalované
http://www.bikemap.net/route/394701
Super reklama pro cyklopruhy ve vozovce. Jen slyším naše policisty "a co děti? Nebude to pro ně nebezpečné?" a majetkáře komunikace "a kolik mě budou stát svislé značky 1 x 1,5 o vyhrazených pruzích za každou křižovatkou :(
Nějak Ti z toho vypadli ti z toho všeho nadšení řidiči :-)))
Řidičům jsou takové pruhy ukradené. Tedy až do chvíle než je policie začne pokutovat, že na nich stojí. Ale to jsem ještě neviděl a to mi pruhy vedou pred okny v práci a policejní služebna je asi o 100 metrů vedle.
Další vyjímku dle mé zkušenosti tvoří řidiči, kteří krajnici před tím využívali pro parkování svého vozu, protože proč by ho parkovali na dvoře svého rodinného domu, který jim stojí vedle cesty.
Ta fotka děcka v závějích na odrážedle stejném jako mají naše děcka od ježíška mi opravdu sedla.:-)))))Naprosto mi připomněla situaci u nás po celou dobu těchto závějí. Akorát mě nenapadlo jako paní Berlíňanku se sebrat a bezstarostně do těch závějí vyrazit. Takže jsme přišli ze sáňkování a děcka osedlala ihned odrážedla a muselo se jezdit ještě aspoň 20 minut po chodbách domu, aby sportovní duch dětí byl dokonale ukojen.:-))))