Dobrý večer,
měl bych prosbu o radu. Nevíte někdo, jakým přípravkem lze účinně a docela levně odstranit hodně zažrané skvrny od maziva, oleje na kovových plochách převodníku, přesmykače, na styčné ploše stojánku s kolem atp.? Ty zmíněné části kola jsou patrně hliníkové..
Byl bych moc rád za doporučení. P.
A nechat vyhorět ?
čistím tenhle svinec od oleje na ráfcích, středech apod. běžným technickým benzinem a funguje to naprosto perfektně na hliníkových součastech stejně jako na lakovaných částech kola. Po vyčištění to omyju normálním autošamponem.
Technickým benzinem. Nebo, pokud se chci chovat ultra ekologicky, tak na to jsou různá speciální, a podle toho i patřičně drahá, čistidla :-) Osobně používám český Cyklostar...
Bacha akorát na "Benzinový čistič" (obchodní označení). Je levnější o spotřební daň než technický benzín.
Ale moje poslední osobní zkušenost - benzínový čistič je směsí technického benzínu s různými ředidly a rozpouštědly (v mezích nějaké normy). Ale ty meze budou asi dost široké, protože naposled jsem koupil podle smradu i schopností spíš nitroředidlo s acetonem a taky technickým benzínem. A tahle směs už nemusí být vždycky kolu prospěšná. Na očištění surového železa to bohatě stačí, ale například na laku už to může nadělat paseku.
S benzínem taky bacha na pneumatiky a ostatní gumové části. Naleptává.
Jinak na omytí kovových částí určitě dobrej.
Používal jsem extrémně hořlavý emulgovatelný rozpouštědlo v aerosolu od firmy Pure Solve. Smrdělo trichlorem, účinek vynikající. Netuším, jestli se dá koupit, je ho 600 ml.
Tak. V garážích byl borec - jezdil V3S a měl motor čistý, bez mastnoty. Měl, dokud mu nepřišli na "zlepšovák":Do ventilátoru běžícího motoru vystříkal tetrachlórový hasičák ...
8-D
Za socíku jsem takhle zažil mytí freonem. To bylo úplně čisté, nesmrdělo to, nehořelo to, a freon se ochotně odpařil do atmosféry.
jo tak kvůli tobě jsou ty ozonový díry!! :-)
Naštěstí pro moje svědomí jsem to jen viděl, ale nepraktikoval - neměl jsem, co bych si myl.
To bylo na exkurzi v chemičce. Často si na to vzpomenu, když dneska na každém druhém speji je ikonka s varováním "extrémně hořlavé". Tenkrát nám říkali: "On asi ten freon není to nejlepší, ale do nějakého laku na vlasy či deodorantu se stejně nemůže dát nic jiného i když by se tam hodil propan-butan. Hrozí totiž, že nějaká ženská se tím bude stříkat a přitom bude mít zapálenou cigaretu."
hele aky na vlasy hořelyvdycky dobře. Tehdy tedy určitě. Dneska nevim. Ale plamenomet ze svíčky či zapalovače a nějakýho spraye jsme si v dětství dělali často. A obal potom šup do ohně :-)
Jo jo "mladost, radost" :-)
Vidím, že jsme blbli všichni stejně... Teda samozřejmě za mlada :-D
jasně. Na lehosraze jsme takhle kecali s Romanticem asi hodinu:-) A to to máme k sobě fakt daleko, je z Hodonína. Bylo to fakt asi všude stejný :-) Travex, polašňáky, sifonový bombičky, oškrábaný sirky atd. atd. atd.
http://www.ioleje.cz/oleje/eshop/14-1-Wurth/0/5...
něčím podobným.
Ale upřímně řečeno, nechal bych ty skvrny tam. nebudou tak težký, aby se nadaly uvézt...