:-) pominu ten humbuk kolem ptačí a prasečí chřipky, jde mi o obranu proti normální chřipce + virózám. Máte nějaký přirozený "zaručený" recept? Očkování ne - injekcí se bojim :-)
Já teda pod vlivem řečí o pandemii loni dost otužoval, vlastně otužuju pořád, k tomu hromady ovoce a zeleniny, každý ráno piju jeden vymačkaný citrón + pomeranč, k tomu dost pohybu. A zatím se držím...
Rád bych do toho ranního citrusovýho koktejlu ještě něco přihazoval, aby to bylo údernější :-) - ale nevím co ...
citrusy jsou jižní ovoce a ochlazujou organismus. Vitamíny jsou super, ale jestli se chceš bránit chřipce, tak tedy nejsou nejvhodnější zrovna citrusy. Proto se kdysi když už používal jen citron do horkého čaje.
Vynech mílko a podobný věci, které zvyšují produkci hlenů, kde se virům a bateriím úžasně daří.
Otužování děláš a hejbeš se taky, tak myslím, že víc s tím nenaděláš a mělo by to stačit.
Raději nějaký zdejší zdroj vitamínu C. Já nejraději kysané zelí. Zrovna včera jsem ho udělal velkou mísu zelného salátu s jablky, zalitého citronovou šťávou a dochuceného medem. A než jsem se večer utrhl od počítače, rodina mi ho sežrala. :(
Grog. Nijak silný, do 0,5l hrnku hodně citronu, cukru jen na chuť, pár hrozinek, pořádný panák rumu, zbytek horké vody. Jeden hrníček po příchodu z práce, druhý než jdu spát.
Rum kupuju do kanystru od destilky zde:
http://www.petrol.cz/stanice/clanek.asp?id=12807
když je tuhá zima, tak i třikrát za zimu:-D
viděl jsem zvadlo na stáčený rum u jedné prodejny květin /vůně rumu může být v takové prodejně vhodným doplňkem/ v Olomouci, ale zatím jsem nenašel odvahu, finanční úspora nebude jistě tak zajímavá jako u pumpy. momentálně zásobuji naši domácnost tuzemákem vyráběným pro řetězec LIDL - litr je kolem 170 Kč, koštoval jsem ho i na holo a není špatný. zajímavou alternativou pro vařbu grogu je rumová specialitka che-guevara. Hasta la victoria siempre!
Nijak... Když to přijde, tak to přijde... Vzhledem k tomu, že chřipkou onemocním maximálně jednou za rok, tak to opravdu neřeším...
Tak často? Kdyby jednou za deset let, tak to jó, ale jednou ročně, to je na mě noc.
Vzhledem k tomu, že jako malý jsem do školky kvůli nemocem nevydržel chodit snad jediný měsíc v kuse, tak mi to na stará kolena (a pořádně zhuntované tělo kouřením, nezdravým stravováním, málo pohybu, i ty vitamíny celkově zanedbávám...) připadá celkem jako úspěch :-)
A to na mne může bacily prskat kdo chce, mne se to většinou nechytne...
A nepleteš si běžnou virózu s poměrně vzácnou chřipkou ? Virózu mívám jednou až dvakrát za rok, někdy ani jednou. Angínu jsem měl jednou kdysi před dvaceti lety, ale o chřipce si nejsem vůbec jistej, jestli jsem ji někdy měl...
Tak viróza je všechno od virů, ne?
To sice jo, ale dost výstižně je chřipka popsaná tady : "Chřipka začíná zpravidla vysokou horečkou (38 až 40 °C). Vzestup teploty obvykle provází zimnice a třesavka. Přidávají se silné bolesti hlavy. Ty mohou být spojeny i se světloplachostí a ztuhlostí šíje. Časté jsou bolesti kloubů, svalů, očí, zad a nohou. To vše je spojeno s výraznou únavou. Dalším možným příznakem je nevolnost, někdy zvracení, průjem nebo zácpa či nechutenství.
Během dalších jednoho až dvou dnů nastupují již klasické příznaky z postižení dýchacích cest. Je to rýma, bolest a pálení v hrdle, suchý dráždivý kašel. Ten se postupem času zvlhčuje a mění v produktivní hlenovitý kašel.
Teploty, únava, bolest hlavy a svalů obvykle vymizí během tří nebo čtyř dnů. Rýma a kašel pak trvají zhruba týden až deset dnů. Zvýšená únavnost a slabost se mohou v různé míře objevovat ještě měsíc po onemocnění."
Když lehnu s běžným škrábáním v krku a teplotou 37,2 - 37,5 bez dalších výrazných problémů, tak tomu nemůžu říkat chřipka. Taky pokaždý od toho mám druhý den večer pokoj a jen zlehka dofrflám rýmu a je to... :-)
Sedíme na vsi, topíme v kamnech, pracujeme v počítačích, nechodíme pravidelně mezi lidi. Takže žádný metro, autobus, tramvaj. Jednou týdně i méně nákup. Na jednání občas musím, ale tam davy nejsou. Takže můj recept je nedrat se mezi smrkající davy, a máme to štěstí, že to tak dělat můžeme. Chřipka vůbec, nachlazení vůbec nebo jednou za rok (a to si uženu zpravidla zpocením a prochladnutím na kole) :-)
Pravá domácí slivovice je ještě lepší než rum.Podle prababičky ráno spálit červa a večer to samé. Pri dvou malých denně to znamená 14.6 litru na osobu a rok. Tady vidíte,jak je důležité mít vlastní švestkový sad a abstinující příbuzenstvo
Nejlepší ochrana je zvýšená konzumace vitamínu C, při prvních pocitech známek nachlazení, virózy atd. (ne když už kašleš, ale když už se
třeba cítíš unaven, nebo klidně jako prevence, když začnou ty chladné dny.
Lidské tělo si neumí narozdíl od savců vyrobit vitamín C. Navzdory výrobkům jako vitamíny s postupným uvolňováním se vitamín C v těle udrží cca 3-4 hodiny, tělo ho prostě neumí uchovat a zbytek vyloučí. Denní dávka se liší - neshodnou se na tom ani lékaři atd, ale je to cca 200-500 mg. Neublíží ti ani 2000mg, dokonce jeden blázen co to zkoumal si dával při potížích až 20.000 mg denně, rozloženo v malých dávkách (dožil se 96 let).
Tzn chce to dávkovat pomalu a pořád. (při velké nárazovce se max. osypeš) Kupuju si vitamin c v prášku od vitaru www.vitar.cz - dostaneš to i v lékárně. Nasypu si cca polévkovou lžíci do 1,5 litru flašky vody a piju to celej den v práci. Doma si dam druhou a necham si ji u postele. (samozrejme to mužeš nasypat do čehokoliv jinýho - akorát bacha na bublinky trochu to vyšumí). Nepřeháněj to když seš zdravej, aby si na to organismus zase nezvykl a naopak se ti zhoršila imunita.
Výhoda oproti ostatním zaručeným preparátům je, že 100gramů stojí 65 korun, zatímco běžný vitamín 250g v jedné tabletě x balení po 30 (celkem tedy 7,5 gramu stojí zhruba stejně)
Nerad Ti kazím radost, ale jestli je to tohle:
http://www.vitar.cz/produkty1/sumive-tablety...
tak to je 50Kč/500mg vitamínu C.
Kilo citronů obsahuje 450-500mg C a stojí 15-30 korun. Kiwi taky není špatný, a když si na podzim natrháš a nasušíš šípky, tak je to bomba jak obsahem vitamínu, tak cenově:-P
Ne myslel jsem tohle 100g = 63 CZK
http://www.lekarna.cz/vitar-vitamin-c-plv-100g/
akorat nevim, proč to stáhli ze svých stránek, našel jsem jen tenhle odkaz bez detailu
http://www.vitar.cz/find#
každopádně koupit se do dá i v lékárně
Proti přírodě taky nejsem, dokonce i tuhle šípkovou meducínu používám, akorát si s sebou třaba na 5 denní tůru preventivně radši vezmu 100g balení toho céčka, než kilo šípků :o) (ani ne kvůli váze, ale spíš objemu)
Nic proti tabletám, když tě berou záda nebo palice, tak ibuprofen na stromě neroste a paracetamol taky ne.
Na vandr to chápu, to je praktické, já sice raději tanga, ty mají různý příchutě, ale proč ne.
Ale kupovat si na denní pití kyselinu citronovou, askorbovou, a další konzervanty a "přírodní" aromata?
Ptal se co dělat proti chřipce - neradím mu ať to chlastá denně, ale až bude nastydlej, nebo na hraně. Mě to stačí pít 2 dny a zaručeně do postele neulehnu. Na vandr si beru tanky taky, tohle používám, jenom kdyby náhodou přišel problém. Bejt v horách 30 chodit chůze od dopravního prostředku a mít 39 teplotu, chrchlat a mít batoh 25kg na zádech, tak se ti jde dost blbě. Tohle vím, že mi zabere vždycky. Prostě se předávkuju na 2dny céčkem a je to OK.
Tohle je chřipka
http://www.stefajir.cz/files/Ch%C5%99ipkaVirus.jpg
Když jí uvidíš, tak jí nechytej a zdrhej.
A hele, občas, když bojuju s tou chřipkou tím grogem, tak se pak ráno probudím a mám dvě hlavy. Jednu svou co normálně nosím. Ta druhá má přesně takovýto tvar, bodliny spíše jako kaštan, je větší než ta první, a je uvnitř té první.
Tak už vím, co to je. To je ta chřipka a na boj s ní je třeba vynaložit ještě více úsilí...
Do svého ranního koktejlu prolisuj půl paličky česneku čínského nebo postačí i dva stroužky kvalitního moravského modrého.
A máš kolem sebe i volněji v MHD :-D
PS : přikusuj chléb s medem a cibulí
No tak něco podobnýho mi udělala manželka když mi bylo blbě, nějakej čaj s cibulí a česnekem, nebo co to bylo za utrejch. Smrdělo to jak psí kšíry, že se mi udělalo líp jenom sem se na to podíval, ani pít se to nemuselo.
teoreticky, když budeš mít celoročně chřipku tak snad nehrozí že by jsi přes ni chytil další. Tak si vyber nějakej přítulnej model a udělejte spolu symbiózu :-))
A teď vážně: otužovat (sauna, vhodně se oblékat), vitamíny,česnek,pohyb,odpočinek.
Tohle nefunguje-i když už jsi nemocnej, tak klidně můžeš chytit něco dalšího:)
Mimoto, že virus chřipky s chutí mutuje, a tudíž imunita získaná prodělanou chřipkou nebo očkováním na letošní sezónu s pravděpodobností hraničící s jistotou nebude fungovat na příští sezónu.
A naopak, kmen prasečí (mexické) chřipky je podobný kmenu sezonní chřipky z r. 1977. Tedy lidé, kteří v tom roce chřipku prodělali, mají na viry prasečí chřipky imunitu. A skutečně - prasečí chřipkou jsou výrazně více ohroženi mladí lidé, kteří v té době ještě nežili.
Tak od vcerejska se ji branim zuby nehty. No, vzhledem ke stavu sveho chrupu spis jen nehty. ;-(
Jestli cejtíš náznak, tak jak už píšu výš, Septolete (vyvraždění šmejdů na vstupu), a pokud už škrábe v krku, tak vykloktat brutálně slanou teplou vodou (co nejdál do krku, ale asi radši nepolykat :-)). Pak je docela dobrý pít teplý mlíko s máslem a medem (příjemný do krku). Když už je zle, tak ruce po lokty do horký vody s mentolem, deku přes hlavu a inhalovat dokud to jde. Perfektně se prohřeješ a šup do duchen. Nemoc nemá šanci. Tohle zabírá snad i na zlomeniny... :-))
teda mentolem... kurňa, jak se jmenuje ta větrová rostlinka - prostě vyvařit lístky, nebo sáček.
Mata?
No, vidim to tak, ze se budu branit jen Coldrexem (v zacatku) a dusevne. Pripadne si dam Becherovku. Kudy tece, tudy leci. Kdyz si s tim vyhraju a budu delat to, co mi radis, bude mi to trvat tak 5 dni. Kdyz to necham byt, ocekavam bez 2 tyden...
Zkus to céčko. Nemusí to bejt nutně ten rozpustnej prášek, ale obyč vit C třeba 250mg tableta, akorát si ji ber třeba každý 3 hodiny (tzn tak 6x denně, večer si vezmi 2) i to zabere rychle, za 2 dny bys měl bejt OK.
Všechno dobrý - akorát to mlíko se mi nelíbí - mlíko strašně zahleňuje, takže s tím chrchláním horší než lepší.
Asi jak koho... mě ještě v životě nezahlenilo... :-)
Tak, tak. Mléko nezahleňuje! Už 30 roků ho nepiju a během té doby ani jeden hlen. Nevím co lidi furt proti tomu mléku mají :-)
já piju mléko ještě o hodně déle, jak pivo. možná mě zahleňuje, možná ne, ale ke snídani mám /až na pár dnů v roce/ ohřáté mléko, do kterého nasypu nescafé a cukr. teď, co začli v Olomouci prodávat zemědělci nepasterované mléko formou výdejních automatů, tak jsem naprosto nadšený, protože takové mléko mi móc chutná i studené, v klídku vypiji během chvilky litr a ani se z toho nepokakám : - )