:-), nějak jsem už pozapomněl vědomosti ze školy...
Potřeboval bych - pokud možno hodně jednoduchý - vzorec, kam bych dosadil počet zubů převodníku (= hnací náprava), počet zubů pastorku (= hnaná náprava) a vyšel by mi třeba moment, ten bych podělil ramenem (= délkou kliky, to by byla konstanta 0,17 m), nóóó a měl bych tu sílu!
Fyzikáři, pomožte mi, díky :-)
Můžu vědět, k čemu je tahle povědomost dobrá?!?
Nejdeš ty na tu cyklistiku už moc vědecky?
Nóóó - jezdím na trenažéru, tak bych se v tom chtěl trochu pošťourat :-). Prostě zajímá mě síla v kombinaci se zařazenou watáží, převodem a otáčkami (watáž, převod + otáčky znám). Samozřejmě, je to ve svý podstatě zbytečnost, ale stejně bych to chtěl vědět :-)
Vždyť si to napsal: Hnací síla (N) = síla kterou vyvineš (N) x délky klik (m) x počet zubů pastorku / poč.zubů převodníku / poloměr zad. kola.
Ale je to jen maximum v sínusovém průběhu síly.
Aha! Tak díky. Ovšem ten "sínusovej průběh" - co ten s tím?
Ale stejně - zajímá mě síla, v tý rovnice je nalevo síla i napravo síla - z toho jsem jelen :-)
Jedna sila je to, co davas do klik, druha to, co odevzdava plast zadniho kola do podkladu.
No já chci vědět sílu, co dávám nohou do pedálů. Síla, která se přenáší vzadu do válce - nešlo by to nějak nahradit tou zařazenou watáží?
(prosím o zvlášť citlivý, jemný a chápavý přístup k mé osobě - jsem schopen pochopit návod na rychlovarnou konvici, vše ostatní už jaksi ... ehmmm)
Práce W = F * s {draha} [J]
Výkon P = W / t {cas} [W]
Jestli tedy znas nejaky odpor ve Watech, prihod si cas a drahu. Draha (s) Tvych nohou je kruznice opsana pedaly (treba jednou dokola), draha "vzadu" je ta cast kruznice, o kterou se pootoci zadni kolo (nejspis vice nez jeden obvod, mas urcite vetsi prevodnik, nez kazetu). A cas (t) potrebny na ono otoceni. Vic vzorecku potrebovat nebudes. Leda snad obvod kruhu: o = 2 * r * pi a pro drahu na zadnim kole delku oblouku příslušícího úhlu α (ve stupních): 2 * α * pi r / 360. ;-)
Průběk síly je sínusový?
Jasně že ne od nuly na obě strany, ale posunutý nad osu. Když nebudeš šlapat vůbec "do kulata", bude síla v úvratích nulová, ne? Asi to bude spíš zvlněný průběh, podobný sínusovce a "amplituda" bude tím menší, čím bude Airlin kulatěji šlapat, ale nevěřim v rovnoměrnou sílu ani při dokonalém šlapání.
To už zní líp;-)
Sinusovka by to byla, kdybys působil konstantní silou v jednom směru, vždy od horní do dolní úvratě; podobá se tomu silové šlapání ze sedla na platformových pedálech (ale ani tam není asi síla konstantní).
Jestli můžu - i když nebudeš šlapat vůbec dokulata a budeš šlapat jako prase jen směrem dolů, tak pokud s tímto pohybem začneš už těsně před horní úvratí, je pravda, že převažuje síla, která směřuje dolů a ztrácí se někde v konstrukci kola, ale zároveň vyvíjíš překvapivě velkou sílu v horizontálním směru, která v horní úvrati působí přesně ve smyslu otáčení kliky. Je to způsobené tím, že svaly na přední straně stehna (čtyřhlavý sval stehenní)při tomto "brutálním" stylu šlapání pracují reflexivně.
Potom pocitej s trenim a valivymi odpory tveho trenazeru a systemem brzdeni jeho "setrvacniku". Tohle bude mit pro kazdy trenazer uplne jinou hodnotu. Pro normalni jizdni kolo to bude s danymi velicinami zase jinak, plus navic dalsi sily jako aerodynamicky odpor, gravitace atd. atd.
Nejlip udelas, kdyz si pujcis nejaky Wattmetr jakekoli konstrukce a pouzijes ho kde potrebujes.
..Ty víš jak (čím) změřit waty přímo na klikách ? ..bez kalibrovaného tenzometru a tak ? to by mě zajímalo :-)
Existuje zadní nába s wattmetrem, a ani není nějak astronomicky drahý, tady mají za 15 litrů:
http://www.cycleops.cz/
Tadyk píšou i cosi o měření v oblasti šlapacího středu, ale moc jsem to nestudoval:
http://www.mountainbike.cz/clanek.shtml?x=1110531
Vyrabeji a pouzivaji se Wattmetry jak na zadni naby, tak primo na stred slapani, tedy na kliky. Jisteze to budou hodnoty spis blizici se presnym udajum nez 100% univerzalne pouzitelne hodnoty, nicmene podle nich trenuje fura lidi, kterym nestaci obycejne sporttestery co pouzivaji jako vstupni data "jenom" pulz jezdce (a udaje z jizdy- rychlost, kadence, ...). Kamarad treba pouziva pro sber dat uz vyse zminene Ergomo spolecne s Polarem S725X.
Jak je možný, že tě to Servít nenaučil, dyk je to mechanika, ne fyzika. Nebo jsi chodil na jinou školu? :-)
:-)))
Servít mě teda učil. A měl jsem ho i u státnic (mechanika, statika, dynamika, pružnost + pevnost, plasticita...)
No jo, Servít...už je to dlouho...
Takovej profláknutej pedagog, zmínky o něm jsou po celým světě. Komenský byl proti němu břídil.:-))
Po Liberci (a okolí) zas najdeš nápisy "Čmelík je vůl" :o), možná ještě i dnes. Ale protože nebyl pedagogem, nemá tu světovou publicitu....
Enem esi mě netaháš za fusekli. Za třicet let, co tady bivakuju, jsem si toho ještě nevšim.
To bych si nedovolil :o)
Určitě to bylo v okolí Harcova (třeba na tý ocelový lávce ke kolejím, a mimo školu sem to viděl v Elitexu ve výtahu, v OD Ještěd na hajzlíkách a tak...
Hmmm, ale bylo to tak před tim čtvrtstoletím :o(((
No to jsou nápovědy! Jaká ocelová lávka? Z Elitexu je Syner tower a OD Ještěd už zlikvidovali a je to neuvěřitelný, ale na hajzlíku jsem v něm nikdy nebyl. V hospodách mám hajzlík blíž. Anebo chodím štatlem s klapkama na vočích. :-)
Nojó, fšecko už je jinak.....
ale ta lávka tam ještě je:
http://www.mapy.cz/#mm=FP@x=134589184@y...