:-) měl bych takovýhle dotázek: rozhodl jsem se, že ze starého (ale naprosto perfektního) favorita - galuskáče si udělám silničního zimáka. Moc k tomu nepotřebuje, vpodstatě dám jiný gumy + blatníky se zástěrkama.
Navíc ale chci vyměnit klasické řadící páčky na spodním rámu za duály - abych nemusel pouštět řidítka. Takže:
1) zatím nejlevnější duály, co jsem našel na e - shopech, jsou Sory od Shimana. Pořád ale pro můj účel zbytečně drahé. Nevíte, zda existují nějaké duály "mimo řady", pod sorou, levnější?
2) v případě, že bude jen ta sora: na kole je šestikolečko, sora je osmičkové řazení (pokud teda vím). Půjde ta sora použít? Vyměnil bych event. i přehazovačku za soráckou, ale v tom problém nevidím; prostě bych dorazama na přehazovačce "zúžil" rozpětí chodu a dvě pozice by na řazení zůstaly neobsazené. Totéž v bledě modrým u smyku - na kole mám klasický favoriťácký dvoutác, ta sora může být pro trojpřevodník - takže stáhnu dorazama rozpětí pohybu ramínka a jedna pozice zůstane jalová.
Silničáři - uvažuju správně nebo úplně blbě?
(samozřejmě bych předem šuplerou přeměřil i tloušťku jednotlivých koleček a mezery mezi nima, jestli to je jako u SH kazet).
Prosím o radu, na dnešek jsem kvůli tomu moc nespal, teoreticky to mám zmáknutý, jen ta skutečnost může být o dost jiná :-).
výměna přehazky tě nespasí, šestikolo ma jinou vzdálenost mezi pastorky, do toho bych se nepouštěl. chceš-li super lidovou variantu, tak si dej na řidítka jednopáčkové řazení Shimano SIS se šesti polohami a budeš spokojený, komplet levé a pravé páčky koupíš za pár stovek,mám to tak na zimáku /pouze s jednopřevodníkem/ a řadí to naprosto perfektně, vůbec nevadí že na pastorcích nejsou žádné náběhy pro usnadnění přechodu řetězu. jasně, že vzhled páčky odpovídá ceně, žádný hifi nečekej :-))
Možná by šli ještě někde sehnat 7-mi rychlostní dualy RX-100 a k nim dát šroubovací sedmikolečko, a asi i novou přehazovačku. Třeba starší model Sory koupíš za 190,- Kč (Kupkolo).
Můžu se zeptat na přesný odkaz, kde sezenu ty staré sory?
http://www.kupkolo.cz/produkty/prehazovacky_821...
Problém je, že pokud koupíš jen samotnou přehazovačku, tak se ti prodraží o 120,- Kč na poštovném.
Předně - jaké tam máš šestikolo včíl - Velamos (Favorit) nebo Shimano.
Jakou tam máš momentálně přehazku?
Současné řadící páčky mají indexaci? Pokud jo, jaké jsou to páčky?
Je tam nějaká favoriťácká přehazovačka, řadící páčky samozřejmě bez indexace. Copak favorit někdy osazoval páčky s indexací?
Konkrétní šestikolečko teď nevím, na to jsem nekoukal.
Malej-jarda: něco takového by se mi asi líbilo. Přehazovačka od sory se dá sehnat velmi levně, ale duální páky jsou drahé. Někde se poptám, jestli to je vůbec k sehnání.
AV: pošli mi svou soukromou mejlovou adresu na 721 781 857 - o hůlkách pokecáme :-)
Tak to bych si tipnul šestikolo rovněž Velamos/Favorit. Pakliže to bude tak, s největší pravděpodobností nesladíš indexaci jinak než komplet přechodem na shimano (páčky+přehazka+sedmikolo).
Pozitivní zprávou Ti může být, že šroubovací sedmikolo shimano (a kompatibilní, např. Suntour) je stejně široké jako šestikolo Velamos/Favorit, takže ho můžeš našroubovat na stejnou nábu bez úprav podložek, a vejde ti do vidlice. Snad.
Ještě abys zbytečně nehledal - přehazka Favorit imho není kompatibilní naprosto s ničím, šestikolo Velamos/Favorit má jinou rozteč než všechny v současnosti používané vícekolečka, a páky které mají jiný krok než Shimano (popřípadě SRAM) dnes asi neseženeš.
Jestli Ti bude fungovat jiná kombinace pák, přehazky a vícekolečka než SIS-SIS-SIS, tak jen velkou náhodou;-)
Víš co bych udělal ? Vyměň zadní kolo aby se naň dala dát 9/10ka kazeta a kup bud z druhé ruky dualy sory nebo deorko 3x9 řazení na rovná řidítka (děla se 2x10) kazetu a řetěz a bute to dobré..
Akorát ti s tím nebude šlapat přehazka Faborit...
Můj návrh:
Na zadní kolo zimáku stačí sedmikolo (je to levnější a nemusíš měnit kolo).
K tomu řazení Shimano 7 nebo 8 rychlostní (má stejný krok, max. jednu rychlost nevyužiješ), a libovolná přehazka Shimano. Nejlépe upgradovat kolo č. 1 a zbytky použít na zimáka.
Ok, nechci do toho vrážet moc peněz, tohle se mi zamlouvá.
Případně jestli chceš ušetřit ještě víc, kup si jednopáčky s vypínatelnou indexací, nech tam přehazku i šestikolo. Něco takového:
http://www.kola-cykloshop.cz/radici-packy...
Před časem jsem jedny prodal přes aukro za 50,-, ale když nakoukneš do sběrného dvora, tak je tam jistě najdeš. Vypínatelná indexace je maličký čudlík na pravé páčce někde mezi otáčecí a neotáčecí částí páčky.
A když páčka bude mít současně indexaci 7-8 r., tak jsi připraven na budoucí upgrade na přehazku a sedmikolo shimano, pak jen zapneš indexaci.
A ještě jedna věc, když už jsem tohle vlákno zahltil: všechny páčky na mtb nevejdou objímkou na tlustou část beranů (kolem představce), když je dáš dál od představce, tak si zas zrušíš možnost úchopu nahoře.
Rovná řidítka + gripy + levné páky + řadící páčky + rohy jsou pořád levnější než dualy;-)
Osmička se už do zadní stavby favorita asi nevejde kvůli vycentrování-ráfek by se dostal mimo střed (ale neověřeno). Já jsem dal sedmičku a je to knop. Vepředu mám krosovou trojku a až bude sníh, koupím kratší osu, mám špatnou řetězovou linku. Ramínko krosovýho smyku bych potřeboval ještě o 2 mm vysunout, škrtá mi řetěz při zařazený šestce a sedmičce.Přehazka horská Alivio za 399,-, sedmička za 199,-, rovný řídítka s osmičkovejma intedrovanejma pákama za dvacku v kovošrotu.