Pochopil jsem správně, že pokud vede podél silnice cyklistická stezka, jsem povinen ji použít? Kolik zaplatím pokutu, když mě chytne policajt mimo stezku? Zatím jsem žil v domnění, že stezku muhu použít, ale nemusím.Pokud jsem si vysvětlil vyhlášku správně, cítím to jako diskriminaci. Platím daně, tak si snad mám právo vybrat!
Na to jsou dva pohledy.
1) legislativní - ano musíš ji použít. na druhou stranu musí být cyklostezka rovnocenou náhradou silnice. Musí tedy na ni jít najet, neměla by skákat z chodníku na chodník, měla by mít odpovídající šířku atd. Tedy reálně si můžeš vybrat, protože cyklostezku co znám já nejsou ekvivalentem a jsou vhodná spíše pro horská kola.
2) fyzikální - cyklostezku nebo chodník použiji vždy, když je na silnici automobilový provoz. Bez ohledu na to jestli musím nebo smím. respektuji tak zákony hybnosti a bifyzikální vlastnosti mého těla.
Jízda po cyklostezce je povinná, pokuta je do 2 000,- Záleží to ale na konkrétní situaci, pokud je cyklostezka někde za křovím a nemá nájezd, určitě bych neplatil. A k těm daním, to by mohli zase řidiči říct, že když platí daně, mají právo jezdit po cyklostezce ;-)
To klidně můžou. Protože ten kdo jede na kole, je také řidič :)
Nesouhlasím.Řidič motorového vozidla taky sice platí daně, ale pokud vím, tak cylkostezka není určena pro jízdu motorových vozidel.Kdežto silnice je určena jak pro motorová vozidla,tak i nemotorová. A když ta stezka bude za křovím a nájezd bude v nedohlednu, jsem zvědavej jak se to dělá nezaplatit.Ve správním řízení ta pokuta bude jen tučnější.
U nás je značka zákaz jízdy na kole (červený kruh a na bílém podkladu je kolo). Ta značka je těsné za křižovatkou. S pohledu zastavšího cyklisty tě ta odbočka vede úplně jiným směrem než chceš jet, jen místní vědí že dole za křovím je další křižovatka s navazující cyklosteskou.Tedy nikde žádná jiná informace pro cyklistu, že má použít cyklostesku, jen ten zákaz jizdy na kole. Hmm, tak co s tím?
Jízda po cyklostezce sice povinná je, ale většina z nás jezdí bud po silnici a nebo po chodníku.... tím myslím ve městě. Pokud by nějaký policajt měl řeči, tka mu povím, ať si jde zkusit jet v tom provozu a hlavně, ať mi ukáže nějakou stezku v centru Brna.... :-D