Jedu s rodinkou na týden do Brna a beru sebou šlapohyb, taky člena rodiny. Máte vy zdejší tipy na nějaké dobré dostupné kopcovité šlehy, ne zrovna po hlavní?
To sa ví, že máme a dostupné taky. Hned za Brnem, směrem na sever, začínají krásné lesy Drahanské vrchoviny (už sám název napovídá, že o kopce nebude nouze) a kousek od Brna je Moravský kras.
Uvidíš sám, že Brno má jedno z nejhezčích okolí pro cyklisty.
OK, ale dá se tam solidně provléci ze středu města, z Kounicovy ulice, kde budeme bydlet (Brno - Ponava)
No, solidně a v Brně jo?! To nejde moc dohromady. Viděl bych to přes Černá Pole a Husovice k řece Svitavě, podél ní (je tam stezka) do Bílovic nad Svitavou. Odtud už je spousta možností. Např. nahoru na Hády a dál, nebo pokračovat na Adamov, Blansko apod.
Níže popíšu, jak bych je z já :
Z Kounicové, hmmm? Ulicí Hrnčířskou a Rybníček (pozor jednosměrka) k Boby centru, tamtudy přes promenády a parkoviště, ulicí Černopolní, Zemědělskou, Rotalovou, přes parčík na Hálkovu, tou k Tomkovu náměstí, od tam Valchařskou, u Maloměřického mostu sjet ke Svitavě a podél ní do Bílovic.
Maj se a užij si to u nás.
Tož ď, jednosměrky to je moje, ostatně jsem slyšel, že se uvažovalo dát do nového zákona, že kola jednosměrkami za určitých podmínek můžou. Tak snad příště, bude-li nějaké.
Tohle je bezne 'jinde', treba v anglii - jednosmerky jsou bezne oznacene, ze cyklisti muzou v obou smerech - ze smeru pro auta je pak upozorneni 'bacha na cyklisty v protismeru' -- to je krasna vec, velmi rad bych videl, ze to nekoho napadne zavest i u nas. ale jsem skepticky... zname to, u nas...
nebo do Kr.Pole k nádraží (sjet dolů, např. přes ten Rybníček, a pokračovat Staňkovou (myslím - paralelně s šalinou jedničkou o jednu ulici níž) až do Kr.Pole, odtamtud je možno úplně bočníma cestama podél Ponávky až na Mokrou Horu, odtamtud buď dál podél Ponávky nebo směrem na Ořešín a Útěchov nebo po asfaltce na Soběšice, to už jsou hory:-)