Dobry den, chtel bych vedet jestli je zde nekdo dostatecne fundovan mi pomoci se s nasledujicim - jak je definovan cyklista podle zakona 411/2005, respektive puvodniho 361/2000? Zadny z paragrafu totiz nepodava elementarni definici (ridic jizdniho kola = cyklista), vzdy jen cituje povinosti cyklisty, pripadne ridice k cyklistovi. Dekuji.
Podle zákona jsi řidič, pokud řídíš (nemotorové) vozidlo nebo chodec, pokud vedeš jízdní kolo. Vymezení základních pojmů v §2 ale na pojem "cyklista" zapomíná, což je trochu lapsus, protože jej potom v textu zákona dále používá. Tzn. nevíme, jestli cyklista je ten, kdo na kole jede, kdo ho vede nebo u něj jen stojí...
Takže jestli mi něco neuniklo, tak v zákoně o provozu na pozemních komunikacích pojem "cyklista" definován není.
tak to je teda mazec..., tak jako vsechny u nas v nasem state schvalene zakony ...derave jak cednik...lol
to budu tvrdit ze sem cyklista pro priste
Ano ano, to je presne to co jsem myslel. Vsechny povinosti se tedy tykaji presne neurceneho ucastnika silnicniho provozu. :-/ Dedukci se sice da snadno urcit co a jak, ale prece jen... Jeste zkusim prohlednout starsi zakony (111/1994 Sb., 12/1997 Sb?) jestli se to v 361/2000 pouze vypustilo, nebo tahle definice nikdy neexistovala. Dekuji.
:-) cyklista zrejme neexistuje - prosel jsem zakony a vyklasky zpetne az do v.c.99/1989 a zakladni definice skutecne neni nikde uvedena (pokud jsem ji neprehledl). Na mem chovani at uz na kole, nebo v aute to nic nemeni, ale prece jen...