Dobrý den, chtěl bych poradit nebo se spíš dozvědět do kolika let je helma na kolo povinná výbava. Děkuji mockrát za informace.
Michal
Při provozu na veřejných komunikacích ji musí používat děti do 15 let, aspoň myslím.
Ano, do 15 let. http://www.zakonycr.cz/seznamy/3612000Sb.html
Původní návrh byl pro všechny, ale prý kvůli babičkám jezdícím na nákup to senát změnil. Nevím přesně, proč se na to ptáš. Nebezpečné je to bez přilby pro všechny, i ty babičky mají křehkou lebku. A vůbec člověk nemusí jet rychle, aby spadl hlavou na kámen. On zákon sám nic v tomto případě nic nevyřeší, ať je jakýkoli. Přilba totiž navíc musí být bezpečná a dobře připevněná. Aby se neuvolnila během pádu. Týká-li se ta otázka tebe a váháš-li, zda přilbu ano či ne, budeš se muset rozhodnout sám. Rozhoduj se podle toho, kteří lidé přilbu doporučují a kteří ji považují za zbytečnou či nevzhlednou a obtěžující. Jedná se o kolo, tak spíš věř cyklistům než modním trendistům. Ale je to na tobě. Týká-li se ta otázka naopak tvých dětí či vnuků, měl bys jít sám příkladem. I když ani to často nepomůže.
do 15 let ji musí používat každý a všude, od 15 let jí musíš použít pokud jedeš na komunikaci 1 třídy...(myslim) a musí být pevně upevněna na hlavě...Jinak se přikláním k Joeovi že helmu bych bral v každém případě a na řeči že sem cyklosrab nebo že vypadá divně neberu ohled...
Nemusíš, nic takového v zákoně není. Ale asi se shodnem na tom, že je to jedno. Kdo hlavu nepotřebuje, nenosil by přilbu ani tam. S osvětlením kola je to podobný - každej by měl bejt osvětlenej ve vlastním zájmu, ne proto, že mu to ukládá zákon. :')
Každej by si měl určit, co potřebuje, věci jako helma (btw člověk s helmou vypadá jako cyklista a bez ní jako kdokoliv kdo vyjel na nákup) nebo i ty světla sou základem, kdo mi dá jistotu, že mě nějakej kamion někde neshodí nebo že náhodou nezatmim a to kolo v noci moc vidět není...
No, mělo by to tak opravdu platit. Teď vyšla , myslím v MF Dnes, krásná fotografie a článek, jak policie kontroluje dětem vybavení kol. Že děti /evidentně jim podle fota nebylo ještě 15/ nemají přilbu, to dotyčnému policajtovi nevadilo. Nač nám je potom zákon a policie? O zodpovědnosti rodičů už raději ani nemluvím.
Používání přilby by nemělo být dáno zákonem, ale zdravým rozumem. Já si ji beru vždycky a to i tehdy, když se jedu projet se svým synkem (6 let). Jedeme sice pomalu, ale když z pochopitených důvodů chci, aby si ji bralo děcko, to nejlepší, co pro to můžu udělat je to, že si ji beru sám.
Ostatně nejblíž k jejímu "praktickému využití" jsem měl předevčírem, kdy jsem udělal tu blbou chybu, že jsem s těžkým převodem najel na můstek přes regulovaný potůček tvořený panelem vystouplým nad terén. Zastavil jsem na schodu na panel a beznadějně se začal kácet. Při pokusu o sesednutí mi noha zapadla do škvíry mezi panel a břeh a já zahučel z výšky sedla + výšky můstku do koryta. Díky bohu a já nevim ještě čemu všemu to noha vydžela, já skončil vějakých s..čkách s nohou zakíněnou v té škvíře a hlavou dolů zabořenou v témže materiálu těsně vedle panelu tvořícího protější břeh.
Takže jeden nikdy neví. Kdyby mi někdo vyprávěl, že se mi tohle může stát, od srdce bych se mu vysmál.
A ne že mi butete radit něco v tom smyslu, že když jsem ohrablo, tak mám sedět doma u bedny (s přilbou).
vůbec ne...tohle je ze života a takový sou nejlepší :-) já když sem byl malej sem si udělal opičí dráhu pro kolo a samozřejmě slalom ved po betonovým můstku.Výška kolem 1,5m a pochopitelně sem to nezvlád a spadnul z něj :-) nemít helmu nemusel bych tu už být, protože pod můstkem plno kamenů. co říct než...Děti...Ale dítětem člověk zůstane přece pořád (a kdo ne je starej paprika :-) )...Prostě zmýlit se může každej, ale jen chytrej se z prevenci i v omylu ochrání...Takže úsměv a HELMU !!!
Na vlastní oči jsem viděl ještě hloupější situaci, kteru člověk nečeká, a s využitím helmy. Ségra zastavila na konci polňačky, že počká na ostatní, pravou nohu vyndala z klipsny na zem a ohlídla se levou stranou za sebe. Přední kolo se jí najednou otočilo taky doleva, kolo se začlo kácet a spadla pozpátku. Helmou při tom třískla o šutr a zlomila ju vejpůl. Nemít ju, šla na ten kámen zátylkem a to by bylo v lepší případě na vrtulník. Taková nevinná situace, nenápadná nepříliš hrbolatá polní cesta, a jak si chvilinku nedáš pozor, najednou seš rád, že tu helmu nosíš.
Děkuju mockrát vám všem, co jste přispěli do této diskuse a osvětlili mi situaci. Samozřejmě helmu používám, ale chtěl jsem vědět, jak se vůbec sitace má. Děkuju moc, mějte se