Opava se dá, ale člověk se musí vyhýbat hlavním ulicím. Např: pro cestu do Globusu nebo k Ostroji využívat z Kateřinek pěšinu kolem řeky, navíc je tam nově vybodvaná asfaltová spojka od železničního mostu ke Globusu. Z Kylešovic potom zadní cestu přes lávku nad kolejemi. Krnovská ulice do Jaktaře se dá parádně nahradit Starou silnicí, jen kousek z centra k Jaselské je třeba jet po hlavní. Jako nejkrizovější trasu vidím Centrum - Kateřinky, protože po hlavní přes Dolní náměstí to znamená přejet přes rušnou křižovatku a na rušnou Ratibořskou, přes Myší díru a lávku je to zase spíše pro pěší a po Pekařské si člověk zase trochu zajede. Cyklisticky unfriendly je také Krnovská a Těšínská, kde se radnice chystala vybudovat stezku, ale jaksi z plánu sešlo. Cestu po vnitřním okruhu lze naštěstí většinou nějak nahradit přes parky či náměstí.
S kolem má navíc člověk využít některé spojky a přemisťovat se po městě netradičně, např. jinak než na kole se téměř nedá využít cesta od psychiatrické léčebny přes Sv.Annu do Jaktaře - pěšky je to daleko a autem se tam nedá. Podobně zkratka Hypernova - městský hřbitov, kolem hřbitova k vodárně a přes pole po vyjetém chodníku na Hradeckou a z ní bez problémů přes Kylešovský kopec nebo směrem na Hradec rovnou do Kylešovic.
Jaké jsou vaše zkušenosti s jízdou po Opavě na kole?
v Opavě je už příliš hodně aut,že to má cyklista těžké a hlavně nebezpečné.A proto já raději jezdím po vedlejších silnicích kde je klid.Krnovská se pomalu ani nedá přejit na druhou stranu.A směrem na Ostravu přes Komárov ,tek to je o hubu.Málem mě přibral kamion.Dnes se jezdi cross.Kdysi se jezdilo daleko více ohleduplně.
Jsem z Krnova a do Opavy po hlavní cestě je to fakt o hubu. Opava už nutně potřebuje objezd. Teď jsem zkusil jet z Krnova do Opava přes Úvalno a Polsko. A musím říct, že tuto cestu doporučuji. V Opavě jsou cyklotrasy opravdu dobře značené, ale mimo trasy v samotné Opavě, je to opravdu kvůli dopravě nebezpečné.
do 21. let jsem bydlel v opave a dodnes tam obcas prijedu. od te doby bydlim v praze a me naivni ideje o jezdeni na kole v praze vzaly rychle zasve.
nestezujte si, opava je furt pro cyklisty rajem na zemi.
jo a ta krnovska jde nahradit i severnim smerem, kolem mraziren a sadraku.