ty sežereš všechno, to je pravda. Já taky, ale dobrý trávení nemám, nicméně to za to posrání stojí :-D A klobása taky nebude, kapr jo ale ne smaženej (ještě nevím jak ho letos udělám) a řízky až druhej den asi.
Já jsem klasik - takže kapr se salátem...kapra dva kousky :-)
No tak to se rozumí samo sebou, že s jedním kaprem se zahazovat nebudu!!
:)
Letos budeme mít štědré dny dva a na oba bude pro mě kapřík, neobalovaný. Jen tak na másle pečený s nějakou zeleninou a kapary.
Jinak ale bude i obalovaný, budou i řízky a pro taťku budou rybí hranolky z kapra, lososa a candáta.
Mňam, už se na to těším :o)))
Jednou si ho udělej na česneku, ať se konečně seznámíš s tradiční evropskou hodnotou (+ manou nebeskou)!
Česnek už nejím. Můj žaludek ho nechce.
Hlavně ten z chemických chovů:-)
Víš houby, po čem tloustneš. Myslíš, že kapra třebonští nevybobulovali ? ;-)
Jo to vím a proto mám kapříka z vlastního rybníčku:-) I když i tam jsou chemie z dešťů:-)
Řízek z kapra. :-)
Taky mám dobrý trávení, ale na Štědrý den se držím tradice.
Letos to vypadá, že budu Štědrý večer slavit třikrát. :-)
Jednou asi řízek, podruhé kapr a potřetí? Nechám se překvapit. :-)
v poslední době mi nějak vadí "smrad" z ryb, takže letos na vánoce žádný kapr ani nic jiného se v mé vypulírované kuchyni péct nebude. budou řízečky a salát. žádné přejídání ani experimentování s tradičními pokrmy nebude.
Kuchyně je na vaření, ne na pulírování!
ale jo, já to nepřeháním, ale vždycky po vaření je všude šílený nepořádek a zvlášť po smažení je plotna hodně poprskaná. víc než neuklizená kuchyň mi právě vadí jisté pachy a v poslední době je ten z ryb zásadní. přeji krásné vánoce k vám na sever.
Díky za přání a přeji totéž do vnitrozemí.
Řízečky se smažit nebudou - budou "raw"?
řízečky osmažím v takovém pekáči ze kterého to tolik neprská a pak je strčím do trouby.
A strčíš je do kterého trouby?
Zakryješ-li vrch sporáku papírem (s výřezem pro "smažicí" hořák), je práce s čištěním čtvrtinová ...
Mně nejvíc vadí v tramvaji nebo autobusu pachy různých druhů kari a zmoklých psů. Lidi by neměli tolik šetřit na vodném.
Nepřeháníš?!?
Loni si po vaření musela rekonstruovat kuchyň :o)))
to nebylo vloni, letí to, to už je 3 roky od výbuchu Papinova hrnce :-)od té doby ho nepoužívám, ani nemám a nesmí do baráku.
Když's ho přeplnila vodou a ještě v něm vařila špagety, tak se nediv. Já před každým použitím vyplňuju protokol o zkoušce pojistnýho ventilu. :-)
ucpaný byl to jo, ale flákem masa, rána jak z kulometu, bordel šílenej. malá ukázka. 25.5. 2014 přijeli jsme po 100km výletě hladový, tak jsem chtěla rychle uvařit :-(
já myslel, že lamety patří na vánoční stromeček a ne do odsávače páry :-))
To víš, byl květen, kde bys v tu dobu sháněl vánoční stromeček :o)))
Fakt už to jsou tři roky?!?
Sakra, to to letí...
Nadpisem tématu se mě neustále vrací na mysli dětský vtip - pověst o založení Nebozíku:
Jde takhle Karel IV. s malým Václavem po Petříně a narazí na hospodu. Vymyslí, že se tam staví na oběd, tak se Václava ptá: Chceš kaši nebo řízek? A Václav odpoví "nebo zízek"
Takhle komolit Staré pověsti pražské! El Al-Žir se v hrobě převrací ...
(Jedině) správné znění:
"Dáme guláš nebo řízek?"
No přece řízek z kapra, ne?!? A nebude jeden...:).
Hele Aine, ty asi nechodíš nikam na obědy do závodky, že ne? Jinak by tě asi těžko napadlo si na Štědrej večer dát vepřovej řízek...:).
A to jako si dáš smaženýho kapra a zazdíš to šniclem z prasete? Tak to by mě teda nenapadlo...
Mimochodem, letos teda bude menší experiment, místo třetího kapříka bude pár kousků candáta, tak na košt:).
Mladej nejí ryby, takže řízky budou kvůli němu. Takže si vemu taky, to dá rozum. Nebudou vepřové, ale krůtí :-)
Jo takhle, abys neurazil, z povinnosti.
Tak to jóóó:).
Zkrátka si dáš "kařízek" :o)))
Mno... tak musím konstatovat, že experiment s candátem se zatraceně vydařil, já proti kaprovi vůbec nic nemám, i tak jsem dal několik kousků:), ale ten candát je D-O-P-R-D-E-L-E trochu jiná liga než ten mastnej (i když relativně zdravě mastnej) kapr:).
Pro příští rok docela velká výzva:).
Candáta kupujeme celkem pravidelně, ale letos jsem přidala okouna a halibuta. Taky dost dobrý.
dělal jsem candáta a tilapie a tilapie byť lacinější chuťově vede.
Nejlepší řízeček je z ryby chované v chlívku a krmené pomejema:-)
U nás máme už asi 15 let tradici, že sousedi rybáři od podzimu nalovují kapry a mají je v bazénu:) a tak 22-23 se dělají " večerní tekutý kapříci" kdy přineseme lahve, jídlo a u nich v garáži se sedí zatímco děti si kapra chytí, ten je rochnut a předán v igelitce ...
Abych ani letos neporušil svou tradici, tak si dám brambory na loupačku s cibulkou a k tomu domácí kyselé zelí. Ne, nepřejím se, a další den nebudu nadmutý, ani mě nebude pálit žáha a podobné po žravých orgiích.
A všem přeji, ať to, co si dají, jim chutná.
Šťastlivče, ty máš na brambory a cibulku? To my letos skončíme ve vývařovně Armády spásy. :-((
Chceš říct, že po zelí nebudeš nadmutý?!?
Jinak ale mňamka. Akorát že já bych si to dala bez cibulky a zelí, ale s kysaným mlíkem.
Hned zítra si to dám k obědu.
Klasika: kapřík v trojobalu a nešizený brsalát s majonézou.
Jeden den bude kapr smažený, druhý den kapr na černo a k tomu nejspíš ještě řízečky.
Kapra mám rád, ale už asi osmý rok děláme řízky z amura. Je to takové jemnější a chutná nám to víc. Vloni jsme zkusili štiku a bylo to taky výborné. Takže letos se nám v lednici mrská štika s amurem. Dobrou chuť všem. Jo a krásné Vánoce!
Řízek jsem měl ke štědrovečerní večeři jen dvakrát, když jsem musel trávit vánoce na Šumavě.
u nás pstruzi. řízky až druhej den.
Ty jo, taková běžná rybka (jako kapr) a přitom jsem doposud neslyšela, že by si ji někdo dal na Štědrý den.
Kapr s amurem. Předtím někde v terénu houbovník a k večeři klobása s bramborovým salátem.
Na 1. svátek vánoční většinou nevařím a na 2. bude asi kachna.
Já nevařím ani na ten druhý svátek :o)))
Tak to já mám svátků 365 do roka :-)
Jako že vaříš jen na přestupný rok?!? :o)))
Tak tohle jsem čekal :-)
Jo. Čaj.
Hergot, to musí být slušnej kotlík na 4 roky :o)))
Kotlík by nebyl problém, ale kolik asi tam dává pytlíků?
Spíš pytlů, ne?!? :o)))
Na bylinkový aby pak pokosil pole :o)))
Nebo to pole přelejt horkou vodou a čaj brát z meliorace.
Ty jo, no vidíš, jakej seš kuchařinka :o)))
Možná bys mohl vařit častěji :o)))
No, u nás se to vyvrbilo docela komplikovaně. Teprve včera nám pustili mladší vnoučátko z nemocnice, ale pořád potřebuje klid, vlastní potýlku a hlavně nepřevážet. Takže štědrovečerní večeře bude u mladých,starouškové z obou stran dorazí i s hrnci k nim. Čímž se stalo, že bude na výběr. Kapr, losos a platýs. Řízky až na druhý den, každý podle svého gusta. U nás budou krůtí:-))
Bude šoulet, už se těším (ale pšššt, nikomu ani muk).
To tak, aby mě ho někdo "spocíval"
Troufám že ne ten vegetariánskej bez masa, zapečeš do něj aspoň husí stehna? Já zase dělám na silvouše pomazánku zajordánskejch Slovanů (čestnek, gouda, majonéza, vejce na tvrdo, pepř a sůl).
Tak u nás zítra " poprvé v dějinách" jak kapr tak řízek , rodina se rozšiřuje a dívka našeho nejstaršího údajně kapra nemůže :)
Z čistě vědeckého hlediska mě zajímá, proč dívka vašeho nejstaršího nemůže kapra? :-)
Nevím, prostě mi dnes náš hoch zavolal do práce s tím, že je tenhle problém a jestli by mě vadilo kdybych udělal řízek navíc ke kaprovi.
Tak jsem cestou koupil kus vepřového a zejtra to uděláme, přece jim nebudeme klást hned takové překážky :)
Nejdřív máš zjistit věno - třeba by ten kapr nebyl až tak od věci :o)))
Věno je mi šumák :), jejich boj....
Tak hlavně aby ti to dlouho vydrželo :o)))
Hele znám už pár " kdysipárů" které nevydržely ani přes počáteční věno a finanční podporu.
Známý to řešil tak, že druhorozenému byt nedal aby o něj nepřišel jako jeho starší bratr, má prostě syna a snachu v nájmu :)
Zapomněla´s, že újezďák preferuje vietnamskou snachu?
Šáhnete do spisu a hned máte příspěvek, úžasné co všechno dokážete vytáhnout.
Ale jo klidně, u první nám to už asi nevyjde, ale klidně zopakuji, že nejsem zaprděný rasista a snacha z evropou již prověřené kultury vietnamské by byla fajn.
Navíc bych mohl jet po příbuzných po Vietnamu na kole, tak si připište, chce v rodiněvietnamku ze zištných důvod...
Do spisu?
Nejsem "systematik" (nevedu spisy ani záznamy), ale ani (zaplať Pánbůh) totální sklerotik
Soudíš-li mne podle sebe, nejsi (zřejmě) dobrý člověk
My měli oboje. Na kapříkovi jsem si pochutnal víc.
Já včera taky zůstal u kapříka. Byl vynikající - vykrmenej granulema, růstovejma hormonama a antibiotikama: jinak by přece (když Rožmberk lověj každý rok) nikdy sám nevyrostl do těch 2,5 kila (1. třída, roste tak 3 - 4 roky), popř. nad 2,5 kila (výběrový, roste cca o rok déle) /údaje z MF Dnes pár dnů zpátky) :-)
Tak to dá rozum každýmu, kdo trochu přemejšlí.
Vidět to dnešní "hospodaření" Šusta, radost by asi neměl...
Já zas slyšela, že do Rožmberku sypou i kapříky vylovené dříve jinde (kde to není tak zprofanované)
Snad mi to Airline promine, ale nadhodím ještě jednu otázku spojenou s Vánoci.
"Tiše a ochotně purpura na plotně voní, stále voní ..."
Voní někomu z vás purpura na plotně? U nás voní akorát "františek", na purpuru jsem nikde (ani na vánočních trzích) nenarazila.
http://www.azdekor.cz/?p=productsMore&...
https://www.ceske-tradice.cz/katalog/zbozi...
Mno, my ji tam kdysi na chalupě u našich nasypali a asi to chce zvolit jiný technologický postup... Ale je fakt, že to "stále" bylo výstižné (jako jediné)
My letos neměli ani purpuru ani františka.
Na purpuru si ale představuji klasická kamna. Na radiátoru nebo plynovém sporáku bych to nezkoušela :o)))
U nás nepálíme nic (Ane totiž smrdí všechno), ale máma pálí františky. Nicméně není to stejná vůně, jako to bylo za mého dětství, voní prostě jinak.
A máma má i sáček purpury, asi tak třicet roků starý, ale už to není na čem pálit :-)
Purpura se nepálí ale zahřívá. Nejlépe na rozehřátých kamnech, o tom žádná. Měli jsme ještě před pár lety takovou litinovou destičku, která se dala na plynový sporák, zahřála a na ní nasypaná purpura (zbytek po mámě) provoněla celý panelákový byt. Ale s rekonstrukcí kuchyně ta destička někam zmizela. A purpura taky došla.
8-(
http://www.odpovednik.cz/co-je-purpura-a-jak-ji...
http://www.gas.cz/product/litinova-plotynka-pro...:10368/
Prodám pytlík purpury. Silně vonící, poctivá, socialistická! Za tři stovky! :-)
A co je na tom tak drahé? Ten pytlík, nebo ta purpura?