Letos jsem pojala nutkání, vydlabat si dýni, čímž nemyslím svou vlastní hlavu, ftipálci, ale tu velkou oranžovou zeleninu/ovoce.
Výsledkem by měla být taková ta ozdobná kebule, co se dá navečer osvítit svíčkou.
Na netu jsou sice návody, ale už jste někdy dýni za tímto účelem dlabal?!? Ráda bych věděla, čeho se vyvarovat než se do toho pustím.
dýně se nejraději nadlábnu a za tímto účelem ji tepelně upravuji.
Ale vydlábával jsem jednou a to tak, že jsem uříznul vršek s takovým tím zeleným zbytkem pupeční šňůry a vydlabával jsem normální nerezovou polévkovou lžící, nejprve měkké části se semenem a posléze i tu jedlou část. Na helovínovou hlavu jsem nedlabal příliš blízko ke slupce abych ji náhodou nezprznil nechtěnou deflorací. Po cca týdnu mi ovšem dýně začla v teple měknout a bortit se a tak skončila v kulatém šuplíku a posléze v kontejneru na směšný odpad.
Já ji právě chci potom dát ven na terasu.
Na tom nic není.
Seřízneš vršek, vydlabeš vnitřek a pak opatrné ostrým nožíkem vyřežeš obličej. Ozdobit a dovnitř svíčku.
Venku ale moc dlouho nevydrží, brzo začne hnít, zvlášť když přejde mrazem.
No, jsem na to zvědavá. Ale už jsem pevně rozhodnutá to dneska prubnout.
To jako generalku na halloween? Dobry.
Já na první kuk četl "Jak vydlabat tchýni"... :-DD Naštěstí jsem nevěřil vlastním očím a lépe jsem zaostřil...
Tak s tím teda nechci mít nic společného. Ale třeba bude svítit hezky :o)))
Jo, ale nechci se vracet k tomu, co hodlá heky dlabat :o)))
aha, to já budu dlabat bůček. ale tentokrát není moc dietní, je tam moc toho červeného masa. to jsem si rovnou mohl koupit šunku :(
svitici tchyne pry maji nyni v akci nekde okolo Fukusimy...
(pardon za OT)
no uříznout spodek nebo vršek pak dlabat a my jsme ten vršek zase přidělávali jako klóbrc tak, že jsme napíchali sirky do klobrc po obvodu a přicvakli to zpátky.
Pokud je dýně menší, tak je lepší udříznou spodek, protože při výměně osvětlení nemusíš šahat dovnitř, pokud je větší tak obráceně lepší seř´íznout vršek
Místo svíčky je lepší stará červená blikačka, vydrží to podstatně dýl, akorám ji vevnitř doporučuju dát do sklenice s twistem, páč dýně lehce zombovatí a co je venitř zprasí....
jsem si ještě vzpomněl, že to odříznutí vršku je dobré udělat ne rovně aby ti to tam spadlo dovnitř ale pod úhlem jakože konus, sbíhavost směrem ke středu dýně.
aha tak proto já to řeším sirkama nebo špejlama :)
super rada
Kdybys chtěla dlabat náročnější motiv (šablony jsou k nalezení na netu), tak je dobrý trik si šablonu vytisknout na papír a na dýni přenést tak, že přiložíš papír a "naťupkuješ" nějakou jehlou. Pak vyřezáváš podle těch ťupek (jestli si pamatuješ, jak se dělávaly okraje u sešitů s pomocí kružítka;o)
Tak už to mám vydlabaný :o)))
První dvě fotky jsou s bleskem, poslední bez blesku.
Díky všem za rady.
Zjištěná úskalí aneb není nad zkušenost:
- horní (spodní) otvor je nutno udělat tak velký, aby se do něj vešla ruka. Já jsem ho, naštěstí, trefila jen tak tak.
- dlabaní je pěknej hnus fialovej. Dužina je tvrdá, takže je třeba najít "ostrou" a pevnou lžičku - já nakonec použila kávovou a dužinu jsem "škrábala".
- netuším, jak moc silnou nechat slupku - já dužinu vyškrábala, dokud mě to bavilo a dokud to šlo. Nechala jsem sílu asi 1,5 cm.
Jo a šablony - použila jsem vánoční vykrajovátka, která jsem na dýni obtáhla nožem. Prvotní záměr, že je tam "obtisknu" nevyšel neb formička vykrojí těsto, ale slupku dýně ani omylem :o)))
A teď budu čekat, jak dlouho to vydrží :o)))
Opravdu hezký, věrný a vydařený autoportrét! Blahopřeji!! ;-)))
Srandičky, srandičky...
Ukaž, jak svítí tvoje tchýně, ftipálku :o)))
tý jo, hezká!
ale nevím proč, žil jsem v domnění, že jsi blondýna a ty jsi mezitím zrzka. ale aspoň ty zuby v chlebárně máš srovnané :-D
V dnešní době barev Palette Color nikdy nevíš :o)))
My měli každý rok svou dýni, letos je něco sežralo.... tak budu muset koupit :(
Vyčist spíš víc než míň, ta měkčí dužina ráda hnije, my jí dáváme na sloupek vrat a to střídání sluníčka, noční zimy + případně deště některý roky docela rychle udělá dílo zkázy :)
Až vyměkne, tak zajdu koupit do zahradnictví novou.
nejlepší je ta dužina dušená na cibulce a pak zahuštěná smetanou s moukou, s vařeným bramborem a přírodním řízkem je to neskutečně dobrá kombinace. Proto u nás obvykle ani k helovínovým ksichtům z dýně nedojde a dýně je sežrána dříve než nějaký helovín vůbec nastane :-)
na první dlabanání to vypadá reprezentativně :-)