Nejen kolem živ jest člověk, i žaludek se hlásí o svá potěšení. A protože u nás doma v Poříčí nejsme zvyklí upéct na Vánoce nějakého velkého opeřence, tak jsme teď v pátek koupili kachnu a Ane že jí jako zkusmo upeče a když to bude chutnat, tak ji pak na svátky upeče už pěkně navostro a že nám pak bude dobře. Jenže! Kachnu upíct se povedlo, to jo, hezky voněla, knedlíčky nebyly oslizlý, zelíčko tak akorát... ale to hlavní, kachna, svi.ě jedna vopeřená, tam byl problém: zcela evidentně se jednalo o nějakou bezmasou odrůdu, prostě každý jen tak oblíznul kosti a bylo vymalováno! A co teď? Kachna byla jednomyslně zavržena - no jo, ale svátky na krku - a co jinýho zkusit? Husu? Krůtu? Nebo snad volavku? Abychom nedopadli stejně...
Takže co u vás pečete, aby se toho normální člověk jako jsem já najed... :-)
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1tros... další téma očekávám "Kde vzít velkou troubu"
Hmmm... a máš to vyzkoušený? Pštrosy chovaj u Českýho Brodu, to nemám daleko...
A můžeš mi teda říct, kde takhle na poslední chvíli sehnat velkou troubu? :-)
No...já mám na tohodle ptáka špatné vzpomínky. Měl jsem ho u svých australských přátel (je to jejich národní pochoutka) a bylo to poprvé, kdy jsem si musel odskočit od stolu a jít to vyplivnout do WC. Ale oni to dělají jinak. Jen to zatáhnou na pánvi...css z jedné strany, css z druhé strany...a skoro syrové podávají.
V nejakym krematoriu by ti nepronajali na dve hodiny zaroviste, poptaval ses? Kdyz daji horak na sporo, ani se nijak neprohnes.
Většinou jsme mívali kachnu. Ale z domácího chovu, takže vždy tak nějak vystačila. Občas jsme měli krůtu, ale to není ono. Není nad kachnu a mastnou hubu od ní...
Zkus někde sehnat Pegase. Máto peří, takže kritérium opeřence to splňuje a masa je tam jak z koně.
Ten popel se z peri dostava blbe, Pegase nebrat!
Nepleteš si to náhodou s Fénixem?
Ctihodný starče?
Pletu, pravda. Pegas byl kun, sice s kridlama, ale kun.
Povím Ti jednu historku od nás z kraje figurek rázovitých.
Žil v jedné vsi okolo Vsetína jakýsi Janek. Měl dceru, občas mu ji jeho bývalá žena půjčila. Tentokrát na Vánoce. I vydal se Janek den před Štědrým dnem koupit kapra. Při cestě do prodejny kaprů se mu do cesty postavila hospoda. Janek neodolal a dal si jednu, druhou, třetí...prostě všechny prachy na rybu prochlastal.
Když se ráno doma probudil a děcko srdceryvně štkalo že nebude štědrovečerní večeře, Janek vyvedl ze stáje koně, porazil ho a udělal z něj parádní řízky na večeři.
Tak proč by sakra Pegas nemohl být drůbež?
Mám tomu rozumět tak, že od těch dob je u vás v kraji rázovitých figurek kaprem kůň?!?:o)))
Kaprem může být, jak sama vidíš, cokoliv.
Ale ne, není to pravidlem. Nemusí to být vždy kůň. Někdy se spokojíme s ovcí.
Tak to jsi mě uklidnil :o)))
kdysi jsem četl hezkou sci-fi povídku z alternativní dimenze
tam ke štědrovečerní večeři dělali kočky a jako mazlíky měli kapry :-)
Občas by bylo dobré porazit vola, alespoň by jich pak bylo méně.
Mohl, klidne. Takhle by to melo probihat, zadny flame. Cokoliv muze bejt cokoliv, je to jen vec dohody. Ze jedna a jedna jsou dve, na tom se taky lidi dohodli.
Ještě se nestalo, aby u nás 25.12. nebyla husička:). Někdy koupená v obchodě, někdy z chovů (Byňov u N. Hradů - loni, mělo to asi 7 kilo), někdy z chovů domácích - letos - má to asi 6 kilo, snad to bude stačit:).
Hele a kde jste tu kačenu koupili? Já občas přivezu kachnu z Alberta nebo podobných obchodů, a většinou to bývaj takový docela pěkný buchtičky. Třeba kolem 2 a půl kil. Preferuju ovšem chlazený (Vodňany nebo Klatovy), nikoliv mražený. Tam je přece jen o dost líp vidět, jak ten živočich vypadá, že nekoupíš nějakýho vymrzlýho čínskýho šmejda.
Buď rád že ji máš doma jen 25.12. Někdo má doma husu celý rok.
:)
Neni husa jako husa.
Blbý je, že ta celoroční se většinou nedá sežrat:)).
Jedině láskou.
Nech si, Miro, ty reklamy, dobre ti radim. Inkvizitor te naprasi adminovi a dostanes zlutou.
Co se divíš, vždyť je to dutý.
V nějaké povídce od Jamese Herriota je vyprávění, jak ho jeho kolega pozval po ranní procházce na oběd, na kachnu. A pak vyndal z trouby dvě upečené kachny, jednu pro sebe, druhou pro něj. Myslím, že minimálně tímto poměrem osoba:kachna byste se měli řídit.
Jo, tímhle směrem by se to ubírat mohlo: co člověk, to kachna :-)
Kachna to je něco jako křepelka nafouknutá hustilkou. Mnoho kostí obalených minimem masa.
On asi jeste nikdy nedelal pravou svickovou, to by teprve cumel, co v tom pekaci zbyde. Zlata kachna.
Proč ne krůta, resp. samostatně koupená stehna ? Minimální pracnost, masa bohatě ... Pokud chceš mít i dostatečně masnou hubu, tak připeč křídla či biskupa :-).
Krůtu a zejména krůtí stehna jsme doma zavrhli. Dost nám vadily ty chrupavčitý cosi, čím ta stehna jsou vyztužena.
Z krůty tak maximálně prsa na řízky, ale i ta se musí aspoň den máčet v mléce, aby nebyla suchá.
Musím se krůty zastat, v horní části stehna žádný úpony nejsou, to je čistý maso. V té dolní palici, to jo, to máš pravdu, ale když je připravíš, tak z toho "cosi" jenom lehce olízneš maso. Prsa moc nekupuji, taky mi přijdou suchá - max. na šnicl nebo do rizota.
Ano, měla jsem na mysli tu spodní palici, abych krůtě nekřivdila :o)))
O krůtě se tvrdí, že má devět druhů mas:-) Každý si najde to své. Já ji mám docela rád. V poslední době raději než kuřata.
Kuře je, i proti ve velkochovu vypěstované krůtě /ta teda 9 mas nemá, to by ji museli speciálně krmit, prý se kdysi používaly i vlašské ořechy/ bez chuti. Já mám rád z kuřete nejvíc opečená, pikantní křídla.
Právě. Když nemám jinou možnost a skončím někde v Tescu a chci nějakého ptáka (já červené moc nemusím, takže jen ptáky a ryby), tak si raději koupím kus krůty. I tescokrůta má trošičku chuť. Kuře je spíš taková hmota bez chuti.
Ale když se to bere někde na vesnici, to je jiná:-)
Tak že je kachna jen o kostech, to je všeobecně známo.
Hele, ale pordávají se tzv. husokachny - to je takový kompromis mezi kachnou a husou.
Svého času se to dováželo z Maďarska a ty teda byly fakt dobrý.
A to neumíš zavelet aby Ane udělala nádivku?? Napereš se houskou s točeňákem spojeným vajíčkem a kachnu si dáš jako třešinku na dortě :-))
Točeňák do nádivky?!? No fujtajbl.
Buď uzené nebo houby.
S Tebou si tak pokecat o dobrým jídle .-) to tak.. víš co je to čtvrt kila točeňáku od dobrýho řezníka, kterej voní kouřem a když ho hned jak přijdeš z krámu lehce koupeš v hořčici a přikusuješ k němu slanou housku?? víš prd Ty mrkvičko :-))))
Ty taky nevíš, jaké je to potěšení zakousnout se do šťavnaté mrkvičky :o)))
A náhodou taková nádivka s houbama, to je lahůdka, ne že ne :o)))
Já to mám jednoduchý. Zakousnout se do mrkvičky - okamžitě začnu prskat a mám pocit, že se dusím. Zakousnutí do točeňáku mi tyhle reakce nezpůsobuje.
máš pravdu a bod, kousnutí do mrkve by byl můj konec, a to jsem prý jako dítě nejedla nic jiného, dokonce jsem byla celá žlutá, nejspíš se ta reakce projevuje až teď, ke stáří.
Prosím tě, bůh ví, z čeho jsi byla žlutá.
Podívej, kolik mrkve spucuju já a že by to bylo barevně nějak znát, to ani omylem.
HMS není první, kdo byl žlutý od neustáleho pojídání mrkve, také jsem takovou slečnu znal.
Tak jako někteří mají stále v ruce cigaretu, ona měla mrkev.
Nejhorší na tom je, že mě mrkev chutná a můj tchán průběžně zásobuje naši rodinu výborným salátem z mrkve, jablek a medu, vše jím sklizené a zaručeně BIO.
Tak na mě teda to barvivo neúčinkuje.
A radši mrkev a jabka syrový než v salátu. Tam mi nějak vadí to přislazování a že je to nastrouhaný. Radši si chroupnu :o)))
Syrový to samozřejmě je, jen nastrouhané.
Med ten jsem zkoušel i na chleba se sádlem, ten mohu mít všude.
Ale to já vím, že ta strouhaná mrkev je syrová, ale není to vono :o)))
Když jste vzpomněly ten med.
Tak já se těším na jaro, chleba s máslem na to velkou vrstvu medvědího česneku a aby to nepadalo tak to zaliju medem.
Taky jsem mívávala kachní žaludek...
Když to ale čtu, tak jsem velmi ráda, že už bych tohle nevdechla...
Hmm tak tohle občas taky dávám) tuším je to lék na rýmu :-) takhle psaný to vypadá děsivě, ale kdo ochutná tak se diví, jak je to úžasné) kombinace másla, medu a česneku je fakt úžasná)
Medvědí česnek je pro mě příjemná vzpomínka na první návštěvu Lipska. Zrovna v tu dobu byly příměstské lesíky plné bílých květů a snad všude byl cítit česnek. Nikdy potom jsem ho v takovém množství neviděl.
Az budes mit cestu Krystofakem, odboc k Ferdinandovu buku. Podle cesty ho bejvaj mraky.
A ten je prosím naprosto úžasný!
Měl jsem tehdy chuť sežrat celou mísu:-)
Nádivka k tomu bezmasýmu ptákovi byla, tu Ane umí fantastickou!
A stejně tak souhlasím s tím, že DOBRÝ točeňák je prostě DOBRÝ točeňák! My tyhle věci kupujeme našemu pejskovi, a věřili byste, že když mu kousek nesu, tak to zvíře očima říká "dík, a vezmi si taky" :-)
Tady máš recept:
Koupíme pětikilového krocana (pro šest osob) a láhev whisky. K tomu sůl, pepř, olivový olej a proužky špeku. Krocana poklademe špekem, zavážeme, osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Předehřejeme troubu na 200°C. Nalejeme si sklenku whisky a připijeme na úspěch díla. Poté uložíme krocana na pekáč a vložíme do trouby. Nalejeme si dva bleskové panáky whisky a připijeme opět na úspěch díla. Po dvaceti minutách nastavíme termostat na 250 °C, až trouba pořádně bručí. Dame si další tři whisky. Po půl hodině ptáka otočíme a nadále bedlive hlídáme. Občas se chopíme flašky ffiskie a nalejem si do řepy. Po další bůlhodince se uopatrně vydáme k lince a krocanou prodočíme. Přidom dáuáme bacha, abyzme se neupálili uo ty pojebaný dvéře vod trouby. Si dalších pěét nebo zedm fixki vevnitř sklenice si a pak a tak. Kurvacana pečem další dři hodinkýý (ale je to vcelku fuk) a každých deset minud dem čúlat. Je-li to aáspoň drožku možný, dolezem ke sforákua úytáhnem troubu z grozana. Dofřejem si ješdě jedoóo loka a znoúua se pokuzíme tu mrchu dostad uen. Zúédnem tóo prokladýo ffóógla z éé zeměéa prrrrrrrrdnemho na boddnos. Dáúuúáme uéélkýho majzla na uk! louznutí na zamaštěěnýým liinoúlluélu. Néllsze-li tomu zabránid, szskuszszsimesze zsznoúúa póószszsdááuitna nohýýýáááaúú uonojetostejnějedno !!!!!! Tošku se plospíme.
Příští den sníme krocana studenýho s majonézou a s aspirínem.
Ja znam mnohem kratsi, ten s kilem dutejch cokoladovejch figurek a litrem rumu.
Akorát nevím, jestli bych ty čokoládové figurky dal s majonézou... :-))
Ty posledni mozna uz jo.
No jo, ale to není pečení krocana, ale pečení vánočního cukroví. Ikdyž, po půlce láhve je asi jedno, co se vlastně peče :o)))
Už se těším, jak s rodinou přijedem k mámě na první svátek vánoční. Prcek tam prožije druhý štědrý den a my s ním. Vždy nás tam čeká masný plech, kterému vévodí krůta (stehna, křídla i prsa), proložená uzeným a trochou vepřového. Peče se to najednou a navzájem to chytá od sebe ty nejlepší chutě. Krůta není suchá a voní po uzeném.
Jo tak takhle upečená krůta, to byla lahůdka...
Asi máš chybu v překladu. Krůta proložená uzeným a trochou vepřového mrkfa fakt NENÍ... ;-))
Jak chybu. Jasně píšu BYLA (pro mě)... :o)))
Xakru, teď jsem z toho dostala chuť na mrkev :o)))
Omlouvám se, beru zpět. Ale to víš, v 01:42 po pár škopcích se už některá písmenka ztrácí... Anebo naopak se vkládají další, která tam ale nejsou... (pochopil jsem to ve smyslu "by byla") :-))