Tak to máme za pár, a protože - no co si budeme povídat, že jo, přátelé :-) - Vánoce jsou svátky jídla, tak kladu otázku, co máte raději: smaženýho kapra nebo řízek?
Já teda jednoznačně kapra! Ovšem náš chlapeček zase řízek! Takže asi dám kapříka a potom navrch ten řízek. Možná dva kapříky a dva řízečky... nebo tři? Vánoce jsou přece svátky hojnosti... :-)
Rybí prsty ?? :))
Co by to bylo za Vánoce bez kapra. Řízek je "všední" jídlo. I když díky přátelům rybářům u nás máme kapra častěji než 1x ročně, pořád řízek je něco co se udělá, když se neví co uvařit v neděli nebo když je potřeba svačina na výlet.
Já upřednostňuju vinný klobásy a vlastnoručně vyrobenej salát. Tomu se nic nevyrovná! Ovšem salát vyrábím nejpozdějc na Mikuláše, aby se pořádně rozležel.
Přeji dobrou chuť a rychlé nohy!
A ty se mi do toho nemontuj, bůhví, jestli ti to tvoje proslavený pečivo nepeče matka nebo tchyně.
Hmm. Jedině ze záhrobí.
Je v dnešní době paralelních světů něco nemožné?
Jaký proslavený pečivo?!? Vždyť letos nic nepekla!!!
Řízek z kapra, to je snad jasný, ne?
V počtu menším než malém.
Ááá - jseš v práci, takže přemýšlíš o jídle, že jo?
No já taky! :-)
Tady není moc nad čím přemýšlet.
Už několik let na štědrovečerní večeři jíme místo kapra smaženého amura. Víc nám chutná. Ale kapra mám taky rád a v případě že by amuři došli, klidně si pochutnám i na kaprovi. Řízek z vepříka si tak nějak na štědrovečerní večeři nedokážu představit. Ledaže by to prase bylo zlaté.
A co bowle? Bude? Amurek by si určitě rád zaplaval! :-)))
No nevím, nevím jestli letos budu péct ananas s rumem. Ženě už prý tohle cukroví moc nechutná. Asi se jí věkem mění chutě.
A co jí nechutná, ananas nebo rum? Zkus ty čokoládový figurky, co se jim ukusujou hlavičky a zbytek se plní rumem. A nejsou tolik slyšet, jako skleněný frťáky. Anebo vyměň ženu, protože se jí toho začne měnit mnohem víc. Mně můžeš věřit.
Zlatý prasátka jsem viděl běhat v Albertu, tak si můžeš jedno píchnout. Ale nespleť si ho s jeho vodičem.
K večeři 2 veprovy a u pohádky 2 krásně vlahý kapříky )))
Solidní itinerář! :-)
Volím kompromis: řízek z kapra ;-)
Ale letos jsme malí páni, jitřenka řídí kokrhání.
Letos jsou u nás na jídelníčku kapří hranolky s bramborovym salátem.
Pořád jsme se u večeře nimrali s kostičkama a pak k nám Ježíšek přišel až nakonec a přines jen nějaký zbytky dárků,protože už bylo všechno rozdaný.
Tak letos bude u nás první a tak ostrouhaj pojídači kapří klasiky.
V tom případě s Ježíškem vydupejte a udělejte si štědrovečerní snídani.
Kapr a vinná klobása atd.
smaženého kapra si dáváme spíš studeného druhý den a už několik roků máme k večeři lososa, letos asi tmavou tresku a salátu jen málo. Moje babička vždycky na štědrý den vařila černou omáčku a já v tradici pokračuji, jsou v ní samé dobroty, mandle, rozinky, sušené švestky, povidla, maso králík a vepřové pro ty, kteří chlupáče nejedí.
Studený smažený kapr na Boží hod k snídani, to je moje.
Na boží hod je úplně luxusní ten kapr přihřátý na ohníčku, k tomu případně buřt nebo klobáska, zajídané bramborovým salátem vlastním i kolujícím, vánočkou, cukrovím, vše zapíjené čajíkem s rumíkem či z kolující lahvinky...
Jak já se těším na tu letošní Lužnici;o)
To je lepší čtení než nějaká erotika :-)
Ahoj Ai! :)
Inu, vánoční kapr se relativně nedávno vklínil i do tradiční rusínské sedmichodové večeře, kterou si jednou ročně úžasně užívám. Jinak v ní ryze masitý pokrm zcela chybí. Takže jsem pro kapra :) Potěšení z řízku vychutnej během nepostních nedělí :)
Zkoušeli jste někdy někdo recept spisovatele Oty Pavla + jeho bratrů: smažený kapr (asi i jiné ryby) naložený v octovém nálevu s cibulí? Já to jedl a je to fantasticky dobrý! :-)
Ochutnala jsem to u kamarádky: zbylé kousky smaženého kapra naložila do "láku" po okurkách (do bramsalátu) a na Silvestra jsme měli výbornou delikatesu.
Taky jsem to chtěla zkusit, ale u nás kapr od štědrovečerní večeře nikdy nezbyl.
Ano jedl, vždycky se těším, že nám nějaký kapr zbyde a pak ho takhle naložíme. Ale už se nám to dlouho nestalo, vždycky jsme kapry stihli sníst.
Vzhledem k tomu, že do huby nevezmu ŽÁDNOU sladkovodní rybu žijící ve stojaté vodě, tak je to asi jasné ;-)
Ať si kdo chce co chce říká, ale já z toho to bahno (a z kapra teda tuplem) cítím pořád :-/
Jinak Vánoce se mne už několik let netýkají, takže to mám v pohodě bez dohadů, že "tu rybu prostě jíst nebudu..." :-) Tohle byla "specialita" mojí mámy. Věděla moc dobře, že kapra nejím, přesto se se mnou každý rok dohadovala, že bych aspoň kousek mohl... NE, nemohl ;-)
A co takhle sladkovodní vodní pannu? Tu taky ne? :-)))
K jídlu ? :-) Teda, že by tím jídlem byla ona sama ? :-)
Ale ne, řekl jsem, že "z bahýnka" nic, tak ani pannu -;)
Aby fi se neposral!!!...:)))
Do značný míry je to otázka přípravy, jsou "kuchaři", kteří dokážou vyrobit i kapří řízek vpodstatě nepoživatelnej. A taky toho, z jaký vody je ten kapr vytaženej.
Nepoßeru, protože to nejím :-)))
Kupovali jsme vždycky údajné "třeboňské kapry" ;-)
Podle mne je v těch kádích máchají už dost dlouho na to, aby tu pachuť ze sebe smyli ;-) Pro mne je to ale asi pořád málo, no...
Hele, ale já nesnáším ani skopové, tam mi zas vadí ten lůj, ble. Prostě některé chutě asi vnímám o něco víc než ostatní (i přes tu svoji kušnu vypálenou cigaretama) a tím mi to celé jídlo pokazí. A pak třeba celer, vařená paprika,..., to taky nemusím, když je možnost se tomu vyhnout.
Je mi kulový do tvý náboženský orientace, ale hrklo ve mně. Oni tě ukecali?
Díky tomu, že u nás se mísí chutě a to, co můžu jíst já, tak se vaří
- klasický kapr
- smažené rybí hranolky z mořských ryb (pro taťku)
- dušené rybí kousky se sušenými rajčaty a s mandlemi (pro mě)
- kuřecí řízečky klasika a přírodní (pro dcerunku a pro zetě)
- vepřové řízečky klasika (pro taťku) a přírodní
A k tomu 3 druhy salátu
- jeden klasika s majonézou
- jeden klasika s jogurtem
- jeden special pro mě bez cibule a hrášku a majonézy
A taky 3 druhy polívky
- klasická zahuštěná
- klasická nezahuštěná
- a jedna special rybí pro mě jen s vybranou zeleninou
Na kterém zámku přebýváte, drahá kněžno??
Tak vánoce jsou jednou za rok a navíc jsou poslední, páč za rok dnešního dne bude konec světa :o)))
Však taky jasně píše "SE vaří"... ;-)
Ta v týhle domácnosti bych si dal od každýho trochu... eventuálně i víc :-)
Neboj, někteří to tak i praktikují.
Jo a na závěr jsem zapomněla sladkou tečku - ořechový dort .o)))
Já mám ryby rád, jak mořské tak sladkovodní. Táta je rybář a celkem úspěšný. Tak rybu máme docela často. Na Vánoce si dáváme kapra a i řízky, někdy kuřecí někdy vepřové. A bramborový salát domácí výroby.
Vánoce mi ryby dokonale znechutily tak, že už ryby prakticky nejím...
Takže asi řízky... A je jedno jestli z prasátka nebo kuřátka :-) Hlavně ne z ryby!
Já když chodím o vánocích kolem těch jatek tak je mi z toho smutno, kolik kapříků takhle veřejně padne :(. A půlka lidí co znám to stejně nedojí a vyhodí.
období adolescentního vzdoru, kdy jsem cítil potřebu neslavit vánoce, a hlavně nejíst kapra, už mám za sebou. Takže budou vánoce, bude stromek s dárečky a bude kapr. Betlém už stojí.
Radce děkuji za nápad se sušenými rajčaty a mandlemi, mám pocit, že budu muset vynalézt nový recept;-)
Salát jsem nikdy moc nemusel, žena kojí, takže k němu bude asi brkaše.
Skoro 35let nejedla kapr! Jen rybi file nebo losos nebo fish gratin. Už minuly tyden koupila fish gratin,mnam. Nesnašim kapr!
Poněvadž budu v liberální společnosti, budu jíst přírodní řízky, ryby, hodně sladkého a protože započala Chanuka, budu si dávat i levivot (bramboráky) a sufganijot (koblihy).
A tím přeji všem i střídmé a přesto radostné Vánoce.
Ty jseš furt v tý Palestině? Jaký dělají bramboráky, jako u nás, majoránkovo česnekový?
Nikoliv v Palestině, ale ve svrchovaném státu Izrael..... Teď jsem přiletěl na jeden a půl dne sem (udělat ze sebe Ježíška) a jsem znechucen zdejším chaosem mezi lidmi a marastem na ulicích.
Zdaleka neumějí dělat bramboráky dle chutě, jak ji všichni vnímáme - česnek a majoránka. Výhodou pro mě je, že mohu kecat do přípravy (tedy majoránka a česnek v míře zvětšené) a zajímavé je, že česká receptura má obrovský úspěch.
Ještě dodám - jsem překvapen pompézností pohřbu V. Havla. Proto je mi velmi blízký způsob židovského pohřbívání (pohřeb ještě tentýž den, rakev z nehoblovaných prken, žádné šperky a květiny).
a uvědomujete si, že s tímhle přístupem nikdo zlatý prasátko neuvidíte?!
Nějak si nemohl spát, že ano...
V TV běží nějaká dost uhozená reklama - tam těch zlatých prasátek je! :-)))
televizi jsem od března viděl zapnutou jednou nebo dvakrát, takže netuším, co tam dávají... :-)
Ne, že bych nemohl, ale když z práce chodím v deset večer každej den už asi dva měsíce, tak prostě jindy než na úkor spánku prostor proto abych vypral atd. atd. prostě nenajdu...
Jak ty, svobodomyslnej člověk, můžeš hákovat v takový robotárně od nevidim do nevidim! Něco na tebe mají? To přece nemůžeš dělat dobrovolně.
jo mají. Mají pro mne v těch měsících dvojnásobnej plat a já si budu moci koupit nový kolo
http://www.azub.cz/lowracer-novy-specialni...
a vysněnou kudlu:
http://www.bladehq.com/item--Microtech-Red...
a nebo možná...
Ale nikdo mě nenutí, je to dobrovolný. Jen už je mi to dlouhý...
To mi radši ani neříkej, nechat se zkorumpovat dvojnásobkem. Mně kdysi někdo nabízel jistotu desetinásobku a já mu to sezob.
mě to nenabízí, mě to dávají a to je ten rozdíl:-)
Takže už si vyzkoušel a jdeš do něj ??
ne :-(
Veliý Sníh ve vedlejším tématu furt zaříkává, takže co ho mám v garáži je u nás na silnicích buď led a nebo sníh a nebo obojí :-(
Takže je dost pravděpodobný, že ho budu muset vrátit aniž ho vyzkouším :-(
já nemusím já už ho vidím.
Ta to není, ta je pěkná, od Čtvrtníčka. Tahle je s těma zlatejma prasátkama, co pobíhaj po Albertech. Stupidní.
Já myslím, že víc lidí vzhlíží ke zlatému teleti než že by potřebovalo vidět zlatý prasátko.
Tak zlaté tele bych taky mohl. Chovat tak zlaté tele a zlaté prase už by mě v práci neviděli.
A slepičku co snáší zlatá vajíčka :o)))
Sakra vidíš, na tu jsem zapomněl. Stejně jako na oslíčka otřes se. Že se nám ta hospodárka ale rozrůstá, co? Ještě do akvárka zlatou rybku a jsem za vodou.
Jen aby ti pak nezbyla jen ta láhev od octa...
Znáš to, kdo chce víc, nemá nic... :o)))
Vlastnoručně vyrobený smetanový klobásy, smažený na másle a ohřátý domácí kysaný zelí.
A potom smaženýho kapra - na vytrávení.
Dej recept na ty klobásy. Pokud tedy na ně neuplatňuješ autorské práva.
Taky bych prosil o recept, jestli můžu.
Není to nic složitého, já je dělám podle tohdle:
http://www.receptyonline.cz/recept--smetanove...
A když se místo smetany dá víno, tak to jsou vinný.
A když je dělá panna, tak jsou nevinné :o)))
To je všechno pěkný, ale kde vezmu tři dny starý maso. A taky nepoznám, jestli ta kejta je od pánevní kosti. Samej problém, ještě že na to víno nejsou žádný podmínky.:-)
Vem si do krámu brejle a koukni se na datum, pánevní kosti neřeším, stejně se to musí rozmydlit na sračku.
od každého trošku :-)
na jednom talíři vepřovej řízek, někdy i kuřecí
k tomu jsem se nechal cca před třema rokama překecat i na vinnou klobásu
no a s trochou přemlouvání tam snesu i kousek kapra
bramborový saláty děláme dva - jeden se salámem, druhej bez
je z čeho vybírat ;-)
Tak na čem jste si včera nejvíc pochutnali?!?
U nás měla jednoznačně největší úspěch obnovená tradice mojí pratety - ořechový dort jako sladká tečka.
Rodina se jednohlasně shodla, že takovou tradici je ochotna respektovat i nadále :o)))
Pak si ale ve sousedním vlákně nestěžuj na přejedení.
No počkej, to neznamená, že jsem ho do sebe natláskala!!!
Tak já se musím pochlubit jak nám včera vyšel
Bramborový salát. Na první pokus s přísadama a potom pořádné promíchání (já) a bylo to! Dal jsem ho v poledne dvakrat a vecer jeste jednou!
Bylo to skvělé, všechno - polévka, ryba, salát, vánočka... Musím říct, že Ane je po všech stránkách - tedy i po té "vyvařovací" - dobrá volba. A navíc - sama toho moc nesní... no řekněte, kde seženete takovouhle ženu? :-)))
Kdyby se nekdo citil neuspokojen, co se tyka bramboroveho salatu a kapra, nabizim prebytky od sveho stolu.
To zase přivezli koks?!? :o)))
Mozna. Ale ne ke mne! :-)
Pak mi není jasné, jak můžeš mít přebytky :o)))
Nerada se precpavam a mam podezreni, ze salat v malem mnozstvi proste udelat nejde. Aspon se mi to jeste nikdy nepodarilo. Docela se tesim, az budu mit deti zravejsi :-)
Ale jde. Stačí vyměnit rokli za dětskou vaničku.
Ja pouzivam beznou misu a stejne je to moc. Rokle nejde pouzit, byvalo v ni kdysi smetiste a jeste jsme si s detmi neudelali brigadu na jeji vycisteni. :-(
Ujišťuji tě, že až budou žravější, budeš s lítostí vzpomínat na jejich nežravost.
8-)))
Jo, to znám, taky mi chvilku trvalo než jsem vychytala jak udělat salát ze 4 brambor :o)))
Pro nás nelze udělat salát ze čtyř brambor, tak blbej sedlák ještě neexistuje.