Ahoj :-), vzhledem k tomu, že se mílovými kroky blíží osmidenní přechod rumunského pohoří, řešíme s Ane jídlo. Ani jeden z nás zatím totiž neabsolvoval štreku, kdy si na osm dnů neseme všechno na zádech, bez možnosti dokoupení cestou (na ulovení jelena nebo kamzíka asi raděj nebudu spoléhat).
Osm dnů je prostě osm dnů, výdej energie bude, musí se něčím doplňovat.
Bereme takový ty polívky s nudličkama, co se zalévaj horkou vodou (pro každého jednu/den), müsli tyčinky, vločky (že to budem zalejvat horkou vodou, z toho mě teda zebe už teďka :-) ), štangli suchého salámu, rozinky. Mně se to zdá nějak málo a nic moc k tomu.
Nějak nevím, čím nahradit chleba - poradíte?
A co jiného byste doporučili, aby to bylo výživný a lehký...
Děkuji, Ai :-)
Jestli ti vadí, že vločky zaléváš jenom horkou vodou, zatímco doma si do nich mícháš, co já vím jogurt, přimíchej si už doma do vloček sušené mléko.
Chleba je, alespoň pro mě, nenahraditelný.
V nejhorším případě jsem ochoten ho nahradit slanými krekry. Jenže ty se většinou rychle v batohu promění na drť. :(
Na chleba se těžko vydělává, žer maso!
Nemají chleba? Ať jedí koláče! :-)
(údajný výrok Marie Antionetty)
Chléb vydrží 3-4 dny bez problému. Nebal jej do igelitu, ale do plátna. Bude okoralý, ale nezplesniví.
Náhradou může být takový ten extrudovaný "polystyren" (neber víc jak 2 balení, pak se přejí), knäckebrot, případně týden vydrží balený toastový chléb.
Moc bohatou a hlavě energeticky vydatnou stravu nemáte. Nasuš maso (je to jednoduché, má to jedinou nevýhodu: z kila masa uděláš 250-300g Jerky, což ve dvou sežerem za večer u televize), přibal čabajku a vůbec uzeniny a těstoviny s omáčkama typu Špatný hostinec, nebo Vy a Maggi, spolu a nechutně!
Bramborová a hrachová kaše, instantní rýže (to existuje, zaleješ vodou, žádná chuťovka, ale na zaplácnutí žludku to stačí), k tomu nějaký nudle a ty těstoviny s omáčkama, to za 8 dní některý nebudeš ani opakovat. Co největší varietu salámů, masa a uzenin, nemusí to být velké množství, jen na ochucení těch příloh.
Dostatek sušeného ovoce a oříšků. Na každý den aspoň 5 hrstí pro každého, švestky, křížaly, meruňky, co máš rád.
Vločky, hrozinky a čínský nudle - nic proti, ale jet na to 8 dnů bych nechtěl:-(
A nadělej si z toho balíčky na jednotlivý dni. Nemusíš si dávat pořadí, prostě vezmeš balíček, na který máš chuť.
Jo a nezapomeň flašku (0,5l) rumu, vodky nebo tak něčeho. Když budeš trpět nechutí k jídlu (což je třeba projev nějakého úpalu či úžehu či čeho), cvaknete ji napůl. Pak vám bude blbě, a ve snaze to napravit sežerete aspoň něco. Ta snaha bude marná, ale to je jedno, přinutíte se jíst. Též to funguje jako ústní voda a prevence střevních potíží.
No nevím, mně jak je blbě po chlastu, tak rozhodně nemám chuť do sebe cpát jakékoli sousto jídla :-) A pokud to i přesto zkusím, tak to jde hodně brzo ven :-)))
Nejdřív musím přežít tu kocovinu, pak teprve mohu jíst...
A když si dáš dva stakany na lačný žaludek?
Cítíš chlast v prázdným žaludku, a hned je důvod do zajíst.
To asi ano, ale i tak to pak vyvrhnu :-) Takže už to nepokouším... Nemysli si, že už jsem nezkoušel všechno možné. Pro mne je fakt jediným řešením se prostě po opici nejdříve úplně vzpamatovat, pak teprve se zajímat o jídlo. Což mi jaksi dost omezuje konání mé případné pořádné pijatiky na dobu pouze jen s následujícím volným dnem :-)
Tráva je lepší. Člověk má větší hlad a míň to váží. Prostě po špeku to ĺépe tráví.
Jsi zmlsanej ;-).
Místo "polystyrénu" (pufovaná rýže) jsou podle mně lepší takové ty kukuřičné "destičky". Hlavně ale nebrat ty, ve kterých je sůl - mně vždycky rozškrábou patro. Ty nesolené jsou úplně v pohodě a chuťově tam ta chybějící sůl vůbec nevadí.
Zmlsanej, to já zas jo;-)
S mým spolulezcem jsem byli pověstní mohutným debužírováním dlouho do noci, zeleným čajem s medem v termosce přes den, ranníma kafíčkama při restdayi uprostřed ledovce...
Polárník Jaroslav Pavlíček jedl jen jedlý olej a sunar.
Viz jeho skvělá kniha Člověk v drsné přírodě.
To jo, ale taky tam píše, že z oleje v létě je pěkně blbě. Což jsem úspěšně ověřil, blééé!
Sunar, budiž, ale když se podíváš do jeho tabulek, tak velmi univerzální potrava bohatá na energii (tuky) a soli je slanina. Pokud mohu srovnávat, tak slaninu považuji na dovolenkovou stravu pro dospělého člověka za lepší;-)
Taky tam myslím píše, že když se vydají Eskymáci na cestu, která trvá do deseti dní, tak si vůbec neberou jídlo ani nic neloví.
Netvrdím, že ho znám slovo od slova, takže možná tam něco takového píše. I kdyby ... nejsem eskymák!
No právě, my Češi dokážeme mnohem víc - 20 až 30 dní na cestách bez jídla a pití.
Tam,kde hy,tam ,kde hy,
tam,kde hynou vlci,
tam,kde hy,tam,kde hy,
tam,kde hynou vlci,
tam,kde hy,tam,kde hy,tam,kde hynuli sobi,
Čech se přizpůsobí,Čech se přizpůsobí!
Takhle jsem to myslel.
A když je úplně nejhůř, je nejlepší sníst psy (i když je nemáme)
Hele a co ti vlastně brání si chleba cíleně nasušit ?
http://www.nasezdravi.ic.cz/zdrave_telo15...
V zimním období sušíme takovéto chlebové placky na ústředním topení nebo v troubě tím způsobem, že je pokládáme na drátěné pletivo, troubu necháme pootevřenou . Tvrdost tohoto chleba záleží na délce sušení. Čím je sušší, tím je trvanlivější. Takovýto plochý chleba se dobře láme, jestliže ho před vysušením narýhujeme jemně nožem
Případně rovnou vzít pytel mouky, lžičku soli, lžičku kmína, smíchat a upražit. Tím vyrobíš instantní chléb, před po(u)žitím zaleješ vodou.
Takové cosi páchal Pavel Knebl cestou do Kitaje.
8-)
Dobrý! Díky za tip.
Ty ovesné vločky namelu (mixer na oříšky), smíchám doma se sušeným mlékem, dosypu oříšky a suš. ovocem dle chuti (příp. cukrem, skořicí, vanilkou...), nabalíčkuji a mám z toho instatní vločkovou kaši (prodává to tuším Emco - od těch jsem to tenkrát opsala) - to se celkem i dá a třeba si to i namixujete na různé způsoby...
A ted jsem někde viděla i recept na domácí musli tyčinku se sýrem a slaninou (akorát tam nevím, jak je to s životností a chutností)
Tak me napada, ze pokud jedete nekam, kde je les, nebude tam problem ohen a muzete si vzit s sebou smes na placky a smazit si je na speku :-)
Lehoučký, snad i výživný, ale hlavně chutný jsou piškoty.
Děkuji za vaše rady a náměty, rozhodně z toho něco využijeme - líbí se mi ta čabajka, oříšky, ráno Ane navrhla ta hotová jídla v pytlících (a já to zavrhnul, protože to něco váží :-) )...
Včera večer jsme byli nakoupit v Kauflandu, tak jsem si vtisknul do paměti pulty s lahůdkama, až tam budu hltat ty vločky, tak si to budu v hlavě promítat :-)
Pro špek (slaninu (-8 ) k soukromníkovi, který má vlastní "jatka". Kilo špeku nic neváží, je-li dobře uzený, je to jídlo aji pochoutka.
Přepočti si kJ hotové potravy na nesené kg. Samozřejmě největší poměr ti vyjdou
1) tuky - sádlo, špek, škvarky, ale i ten sójový olej
2) instantní pokrmy s vysokým obsahem sušeného mléka - kromě sunaru a sušeného plnotučného mléka třeba také pytlíková slepice na smetaně nebo těstoviny se sýrovou omáčkou
To je základ stravy. Při celodenním pochodu potřebuješ prostě doplnit energii.
Zbytek jsou nějaké nutné vitamíny, minerály, cukry a trochu bílkovin. Není to nějaký etalon zdravé výživy, jsou to nejnutnější věci optimalizované na hmotnost.
Ještě jsem zapomněl, tangáče do vody - nic neváží, pytlík do 1l je do 2l petky akorát hypotonický roztok. Počítej min. 1/os a den (zbytek tekurin v polívce a třeba samotné vodě), a ber od každého jeden, ať máš na různé dny různé chutě.
Pavlíček:
"Naše tělo biochemicky spaluje látky, které uvolňují energii: tuky a sacharidy. Bílkoviny spotřebují většinu energie na zpracování sama sebe. Čím vyšší teplota tání tuků, tím horší stravitelnost. Kalorie však nejsou vše: je třeba bílkovin, vitamínů, vlákniny, chemických prvků. Ideální: mléko pro kojence (Sunar). Racion = soubor potravin do extrémních podmínek: pemikan, strava kosmonautů. Nejjednodušší racion: 200 g jedlého oleje + 50 g Sunaru. Využití přírodních zdrojů: sběr, lov."
Cha, své mlsnosti se bojíš bratříčku, hlavu do vlčí oprátky vkládáš a bojíš se jak ve hře na hlad obstojíš. Věru špatní rádcové se zde slétají.
Pamatuj hlavní zásadu:
"Neber s sebou chutná jídla"
Jídlo na cestu musí být nechutné, jednotvárné a stejné na každý den, to ti usnadní střídmost jinak se povlečeš s batohem hřbetolamem.
http://www.vztahkprirode.cz/view.php...
Vemte si tortily, čapátí, nebo tuzemsko arabskej Vita chleba. A škvarkový sádlo nebo čestnekovej bůček, to nemá chybu.
Zrovna jsem Karpatske hry pujcila kamaradce, co se taky chysta do Rumunska, jinak to je ma oblibena kniha. :-)
Vida, jakou máme mládež!
Nestačí tu knížku ovšem číst je třeba ji prožít.
Jj, rada bych,ale to musim pockat, az se mi potomci obejdou mesic beze me. Strasne rada bych konecne jela do rumunskych hor tam, kde jsou termalni prameny, a na Kavkaz, kdyz jsem to nestihla coby mladez :-)
Vezmi je ssebou. Rumunsko už zvládnou :)
Deti sice Rumunsko zvladnou, ale ja se obavam, ze bych nezvladla unest 3 karimatky, spacak, varic a spoustu dalsich veci :-)
Když děcka zvládnou Rumunsko, měla by zvládnout také něco nést (vézt na kole). Alespoň nějaké jídlo a pití pro sebe. Případně navíc i na sebe něco teplého a do deště. Je dobré, aby si zvykly, že všecko za ně nemusí odtahat rodiče. Jen ať se od malička učí rozhodovat a samostatnosti.
Co se chleba týká, já jsem dříve vozil s sebou celý zabalený v ručníku, ale stejně to nebylo ono a měl snahu rychle tvrdnout a plesnivět. Přece jen v tašce není bůhvíjaké větrání. Lepší je doma chleba nakrájet na kostičky a ty nechat vyschnout. Pak sice vydrží a je lehký, ale stále je to dost velký objem. Chleba jsem pak přidával do polévky. Nebo jsem si také dával svou oblíbenou a výživnou stravu z dětství: do hrnku horkého oslazeného mléka kostičky chleba. Jí se polévkovou lžicí.
Vsak pocitam s tim, ze si zacnou nosit spacak, nejake obleceni a piti uz si nosi, ale prece jen jim je teprve 5 a 7 let, tak je nechci pretezovat.
Já mám dobrou zkušenost s těmi "hutnými" chleby co mají v obchodě, nevím jak se to jmenuje. Je to balené v igelitu a vydrží to sakra dlouho. Balíček velkej jako 1/4 chleba váží snad jako chleba celej :-). Měli jsme to s sebou na přeplavbě Atlantiku (měsíc chleba nevydrží už vůbec :-) ) a vydrželo to úplně v pohodě. Chuťově jr to takový "kvasný", ale není to ani špatný a účel to plní :-)
Jj, našli to i v kabinách Titanicu ...
8-)
Kamarádka tvrdí, že doma upečený co nejtmavší chléb vydrží i 14 dní. Ale mně se to neosvědčilo (těžké).
První zásada u mě: snížit příjem potravy. Prostě moc nejíst - však tělo (alespoň to moje) má na týden až dva zásob dost. Žaludek šidím vodou s nějakým tangem nebo tak (pokud tedy je voda). První dva dny jsem mírně nevrlý, pak si zvyknu a je mi fajn.
Místo chleba jsme ve dvou nesli takové ty suché kukuřičné destičky a mazali na ně větší vrstvu tučného taveného sýra. Koncem týdne mi k obědu stačila i jedna tahle destička s jedním trojúhelníkem veselé krávy. Dvě takové už bylo obžerství :-)))
Ale podotýkám, že já nejsem žádnej rambo a moje žena má potíže se zádama, takže jsem razil zásadu: než se strhat, raději nejíst. I tak jsem měl co dělat...
No nevím, co peču doma já, je naopak náchylné k plísním neb to neobsahuje žádné konzervanty, stabilizátory apod.
Právě. Ale chceš-li, zeptám se jí na přesný recept. Je největší epert na pečení domácího chleba, co znám. Možná je to tím :-)
Postnout ho sem můžeš, třeba to někdo někdy použijem. Dík;-)
Prosím tě a kam to vlastně jedete, pohoří, trasa atd.
Úplně přesně sem
http://www.kudrna.cz/zajezd/paring-a-c-p-ani.html
Měla jsem na to chuť už dlouho, ale nějak to nešlo. Až loni. Jenže to jsme doma s klukama makali jak diví. Tak jedu letos a Ai se přidal. Protože: "Ve dvou se to lépe táhne".
Díky všem za typy na jídlo.
Věru, dobře jste si vybrali. Jen jste se měli před cestou poradit s dědem Vševědem než cestovce paltit.
Vyprávěl bych Vám jak jsem tam před 31 lety hledal (jen podle automapy) Capatiny od východu, od Zanoagy a jak mne sníh na Paringu v červenci zasypal.
Že tam vede lanovka ? To snad nebývalo ?
Ai se přidal? Nebo byl přidán? Už nevím... :-)
5 den jste na salaši, tam se nadlábneš a jde se dál :-) a co stany to ponesete na hřbetě nebo s vámi půjde nosič?
To máš z toho, že jsi přežil ten pochod "kolem baráku". Kdyby jsi zkolaboval hned za humny, mohl jsi doma ležet u bazénu... Teda pardon, sekat zahradu :o)))
Takhle jsi se evidentně osvědčil a někdo prostě ty spacáky a jídlo nést musí :o)))
Nikde nevidím jáhly - na takovéhle cesty jedině jáhly. Jsou rychle uvařené, jsou výživné a dají se udělat na sladko i na slano.
Jo a hlavně - NEZAPOMEŇ TO JÍDLO VYNÁSOBIT DVĚMA!!!
Jo a taky nezapomeň volejbalový míč proti trudomyslnosti :o)))
jen je dost dlouho vaříš oproti kuskusu nebo lámaný pohance...
No jo, kuskus - já si nemohla vzpomenout, jak se tohle druhý "zrní" jmenuje :o)))
Kupuji balený "chleba" žitný v Tescu.
V igelitu vydrží 6 měsíců cca.500g za 23kč.
http://www.jidlonacestu.cz/travellunch/stazeni...
narozdíl od těch glutamátovejch sraček co odkazoval Joe se to dá jíst bez rizika žaludečních potíží a dokonce z toho člověk získá i energii. Používají na to jinou technologii. Jestli toho vezmeš víc, daj Ti slevu (zkus se domluvit se na objemu domluvit se zde přítomnými, nebo mi napiš).
Za 1000 Kč/kg by to musela být ambrózie rozpuštěná v nektaru, která zajistí věčné mládí :-)
Nemusí to být ambrozie. Stačí, že to je normální jídlo, kterým si za týden nerozhodíš žaludek na následujících několik měsíců.
Když si to vezmu, tak utratit 135kč (5,5EUR) za slušné jídlo na hřebeni hor není nic nenormálního.
Ani jsi to neviděl... Přijdeš mi jako člověk, který mi tvrdí, že kolo za 40.000kč je totální kravina.
Zrovna takové kolo mám :-)
Ta cena by odpovídala za jídlo připravené z čerstvých surovin, ve slušném prostředí, a se slušnou obsluhou. Normální zdravý člověk nemívá s potravou za desetinu této ceny žádné žaludeční potíže (mnohokrát vyzkoušeno).
OT: To je moje vůbec první reakce na Tvůj příspěvek, omezoval jsem se občas jen na kladné body.
Nemáš pravdu.
Do těch podmínek jsi zapomněl napsat "ve městě".
V Krkonoších dostaneš jídlo za zhruba tyto peníze. Akorát není lyofilizované, ale zmrazené.
Když pojedeš do Alp nebo Pyrenejí, zaplatíš 5€ za polévku. Za jídlo dáš 10-15€.
S cenou- ano, i na horách je možné připravit jídlo, nechci říkat za desetinu (eidam stojí víc než 100kč/kg), ale levněji. Ale zaplatíš za to vyšší hmotností nesených surovin, větším množstvím neseného paliva a delší dobou na přípravu.
No - pro člověka, který občas dojede na koupaliště, by kolo za 40 tis. kravina byla. :-) Bez ohledu na to, jestli je viděl a čím vším skvělým je to kolo za ty peníze vybaveno.
Pro mě (pro mě! - neříkám, že to platí obecně) by sušené jídlo, které si táhnu na zádech a zaplatím za ně stejně, jako za oběd ve velmi slušné restauraci nemělo význam - a vlastně vůbec by to bylo proti smyslu nenáročné dovolené na "čundru".
Umím si představit, že člověk s nemocným žaludkem, který musí hodně hlídat svoji stravu a přesto se nechce vzdát některých radostí, to ocení - ale nejsem si úplně jistá, jestli jeho nároky na potraviny nebudou přísnější.
Prostě - může to být skvělé a hodnotou odpovídající ceně, ale dost obtížně hledám pro takový produkt cílovou skupinu.
Ai nejede na koupaliště, ale na 8 dní do hor.
Když se jedu na víkend courat po Čechách, tak mě ani nenapadne něco takového brát ssebou.
Zajímalo by mě kde ve 1.800 m.n.m. dostaneš oběd ve velmi slušné restauraci za 5,5€.
Proti smyslu "nenáročné dovolené na čundru" je asi také to, že mám boty za 4.500kč (můžu mít levnější, ale poteče do nich), batoh za 5.000kč (můžu mít levnější, ale budou mě z něj bolet záda), stan za 4.500 (můžu mít levnější, ale poteče do něj a bude o kilo těžší a ve větru méně stabilní). Vařič za 4.500 (můžu mít levnější, ale když bude foukat tak neuvařím, bude to trvat 100 let) atd.
Já nijak nemocný žaludek nemám, přesto když jím instantní svinstva, tak se mi nejpozději za dva dny začne překyselovat žaludek. Já na hory nejezdím proto, abych tam musel za každým jídlem zbaštit dvě antacidové tablety, já si to tam jedu užít. A vzhledem kolik času a peněz do takové cesty nacpu, tak to jestli zaplatím za jídlo o pár stovek více mě opravdu nezajímá (když jsem ještě studoval, tak jsem musel dělat větší kompromisy a docela mě těší, že už nemusím).
Však jo. Každý podle svého... Já bych na dovolenou podle tvých nároků a uvedených cen prostě neměla. A lidi, co znám, kteří by na to měli, ji zase tráví úúúplně jinak, prostě už za ty prachy chtějí nějaké to pohodlí a myslí tím něco víc, než jen pohodlné boty a instantní jídlo bez glutamátu.
Jasně, že asi existují nadšenci pro dovolenou v divočině, kteří přitom nemusí koukat na kačku. Pro mě jsi každopádně první takový, kterého potkávám. :-)))
Ty věci vydrží klidně 10 let, takže se to rozpočítá.
Není to o tom, že bych přehazoval prachy vidlema, aby odspodu nehnily. Hlavně to je o prioritách. Já třeba nemusím vlastnit auto (a živit ho), nemám potřebu v něm jezdit do práce. Nemusím mít plazmovou televizi, DVD přehrávač a já nevím co ještě. Nemusím půl výplaty prokouřit a prochlastat... Na kvalitní vybavení jsem peníze vždy nějak sehnal. Teď mám o něco víc, takže si můžu dovolit nešetřit na jídle za každou cenu.
Podívej se na čem jezdí třeba Jurimír. Mám představu kolik může dostávat za práci kterou dělá a prachy vidlema nepřehazuje...
Ono je to ještě drobet jinak:
Češi jezděj na dovolenou proto, aby ušetřili.
No tak to je základ. Dovolená nesmí být dražší než náhrada mzdy, co za tu dobu dostanu. To je pak jediný světlý okamžik, kdy vydělávám, aniž bych musel pracovat.
To platí pro votroky.
Dovolenou si udděluji sám a snažím se dosáhnout na standard českých železničářů.
6 týdnů dovolené plus 2 týdny lázně. To dává dva měsíce. To zvládám.
Horší je, že maj pracovní dobu 32 hod týdně. Takže ročně dělaj cca o dalších 60 dnů méně plus nějaká ta stávečka.
A to už mám problém, musím si kvůli tomu brát náhradní volno.
Pro mě zas není problém dělat 32 hodin týdně (důležité je, kolik se vyfakturuje), ale s delší dovolenou v kuse je to slabší, přece jenom 2 týdny home office z lázní je trochu nápadný:o)
Ako si sa mal na tom liečení?
Celkom fajn.
Prvý večer bol zoznamovací večierok, hneď som tam
zbalil super babu.
Popili sme nejaké vínko, večera a nakoniec sme skončili v
posteli. Asi po dvoch hodinách super sexu sa
tá ženská strašne rozplakala a hovorí:
Som taká sprostá, doma mám celkom pekného muža, dve krásne
deti, čo to tu robím??
Tak aj ja som zostal celý ustarostený a hovorím si:
Veď aj ja mám doma celkom fajn manželku a tiež dve veľmi
pekné deti.
Tak som z toho posmutnel, až som sa tiež rozplakal....
No a čo bolo ďalej?
No nič, jebali sme a plakali celé tri týždne!"
Pane kolego, žijete trochu v omylu, máme 5 týdnů dovolené, 36 hodin týdně a lázně bohužel jenom jednou za dva roky a ještě malá podmínka tam je. Pracovat musíš v nepřetržitém provozu, tzn soboty, neděle,svátky a v noci.
Takže ve finále jste na tom vlastně líp, než my chudáci železničáři ;o)))
V mém věku už si ze všeho vybírám holt to nejlepší o)))) Teď zvažuji, že do toho zapojím ještě výhody učitelů.
Kterých učitelů? Komenskýho nebo Lenina?
8-P
Pane kolego, žijete trochu v omylu, máme 5 týdnů dovolené, 40 hodin týdně a o lázních můžeme akorát tak snít.
Takže ve finále jste na tom vlastně líp, než my chudáci kancelářský ;o)))
Já mám jenom 4 týdny.
To jsi na sebe ´pěkný pes´...
8-)
http://www.nohavica.cz/cz/tvorba/blog...
8-)))
Aha, tak to jsem nepochopil. Já si ji jedu užít. Ale ta hrůza peněz co to stojí degustace místního jídla...
No, však právě že je to o prioritách...
Já si umím představit spartánskou dovolenou, kde si všechno nesu na zádech a živím se suchým zalitým čímsi. Ať už proto, že by mě to přesně takhle bavilo, nebo proto, že na víc nemám, to je celkem jedno. Ale představa, že strávím dovolenou se vším na hrbu a o instantní stravě a zaplatím za to "těžké prachy", to je na mě holt moc.
Ale nikomu to nevymlouvám, to ne...
Jo, tohle máme podobně. Cenu svýho kola jsem kdysi ve svém zhovadilém životním období prokouřil mnohokrát. Když nevyhazuju prachy za cigára, chlast, benzin apod. Zbývají prostě na věci, který jsou pro mě prioritní a přinášejí mi radost.
Když jsem před deseti lety kupoval batoh na vandry za 7000,- tak mi kolegové v práci okamžitě řekli, že jsem totální magor. Když jsem spočítal za jak dlouho to prokouří a prochlastaj, tak přestali :-) A já mám ten batoh dodnes, slouží naprosto skvěle a po letech vandrování s bolestma si zas už roky užívám, že mě páteř nebolí. Téměř. A měl bych mít doživotní servis zdarma, ale to asi nikdy nevyužiju...
Asi záleží, jak je člověk spárťánsky založený. Když jedu na tři dny mimo civilizaci, stačí mně arašídy, šiška trvanlivého salámu a něco na doplnění cukru. Jako železná zásoba konzerva meruňkového kompotu.
Umím si představit, že by mně to stačilo na deset dní. Jen ty šišky salámu bych si vzal dvě.
Ta cesta mně tak pohltí, že nevnímám hlad, často ani žízeň.
Pravda to sice je, ale jestliže budu cestovat po horách, kde se dá očekávat nějaké místní obyvatelstvo, nic mně nebrání dát jim vydělat koupí toho, co mně mohou prodat. A mám jídlo i pití čerstvé.
Normální zdravej člověk si pár porcema brkaše žaludek nerozhodí. Zdravě můžu jíst po zbytek roku.
Za ušetřené prachy můžu mít třeba blu-ray přehrávač, slušnou LCD televizi, nebo palivo do auta:-)
"Za ušetřené prachy můžu mít ..." BAVTE MĚ! (´bych sám nemusel nic dělat)
8-)
Ještě mě napadá kuskus. Je velice rychle připravený (= šetří palivo) a neuvěřitelně přípravou nabyde. Nejlepší do něj jsou sučená rajčata, ale to je asi zbytečně drahá věc. Takže cokoli, třeba nakrájenej tvrdej salám. Nám to moc chutná. :-)
Jen je na něj potřeba voda a suchý se jíst nedá, takže do hodně suchých hor nebrat!
Kuskus je dobrý. Já ho rád s nakostičkovanou osmaženou slaninou.
Jurimír v přírodě okusuje kytky. Netuším, jestli je to lehké či výživné, ale občas by to mohlo být i nebezpečné, okusovat třeba rdesno hadí kořen.
8-))
to by mohl být na ledovci/ skále docela problém :)
Okusovani kytek je pro lidi tak leda doplnek stravy, ale zit se z toho neda ani jeden den :-) Jinak na dobyvani korinku casto potrebujes naradi a byvaji horke. Myslim, ze tudy cesta nevede :-)
Horke? Usetris za palivo!
To se mam kvuli Tobe naucit psat s diakritikou? :-)
a předtím doporučuji přečíst Útěk do divočiny od Krakauera... až do konce.
Co se tyka vlocek, tak ja jejich rozmocenou variantu nemam rada, takze si na cesty beru radeji musli, do ktereho dodam jeste vetsi mnozstvi orisku a rozinek.
Slaninu je nutne koupit poctivou v masne, ta vydrzi v pohode, ty balene nejsou vubec uzene a zkazi se hned po otevreni. A chybi vam tam nejaka zelenina, ja beru vetsinou cibuli a cinske zeli.
Chleba si kupte az na miste, abyste vyrazili s co nejcerstvejsim, 5 dni vydrzi urcite, pri trose snahy i dyl. Jeste muzete prozkoumat casy vareni predvarene cocky a ryze, myslim, ze by to mohlo byt do 5 minut. A pohanka je taky rychla, jen ne kazdemu chutna. A velmi rychla je taky instantni bramborova kase, nutno koupit verzi obsahujici mleko. Ta slanina scibuli se hodi ke vsem priloham :-)
Občas dělám "krmnou směs": na pekáč dát rozpést vločky, oříšky a rozinky. Pak se to zaleje Salkem a přidá se med, promíchá se to a nechá vychladnout. Před úplným ztuhnutím doporučuji buď rozdrolit nebo udělat kuličky - jednohubky. Je to dobré a výživné.
Dobrý, tohle jsme dělali bez salka. Zkusím, možná už teď před cyklocestou, dík. :-)
nebo bez medu...
Za mlada a v zimě na Lotru jsme to řešili taky na bázi slaniny a vloček takto:
1. snídaně - vločky
2. oběd - dva plátky knackebrotu a 10dkg slaniny
3. večeře - bramkaš (musela se nejdřív dovážet, česká nebyla jen do vody)plus slanina.
Vše zabaleno jako dávky v mikroténových sáčcích. Když se nám ve sněhu nepovedlo třeba uvařit snídani, tak jsme ji vyhodili. Mělo to výhodu, že jsme netáhli nic zbytečně, ale byla to magořina - 5 dní. Šestej jsme dojeli na chatu, měli tam jen sušenky a rum.
Pro zdejší mládež:
V popisované době (minulé století) byl rumunský rum lahůdkový ...
8-)
se zdá, že jedete na kurs vaření v přírodě. tak nezapomenout cibuli, česnek, sůl, pepř a kvalitní olej, nejlépe z oliv, ten udělá jedlejší čerstvě posečenou trávu. plus 8 krajíců chleba a myslím, že nic víc není potřeba.
http://www.sambarsport.cz/energeticka-strava...
S tím mě tady poslali k šípku. Prý je to moc drahé :)
No jak se to vezme. Není nutné se tím cpát k obědu i k večeři. Ale pokud má člověk pořádný výdej delší dobu v kuse a nese jídlo navíc na zádech, není od věci se alespoň jednou za dva dny dobře najíst a doplnit energii.
No to si myslím taky, že si člověk může jednou za čas spravit chuť a nacpat se energii. Ale prý je to moc levičácké (nebo tak něco :) ).
Nosit batoh je levičácké.
Neřekl to už někdo?
Čím větší batoh, tím větší levičák. Tedy lze použít upravený biblický výrok "podle batohu poznáte je ..."
Levičák taky chodí pěšky a jezdí na kole.
To je zátěž z minulosti, když vysokoškoláci museli dělat zkoušky z ML - http://www.melcer.cz/detska-nemoc-levicactvi-v... - někoho to žere dodnes. :-)
Zapomněl jsem na ty, co pijí z PET lahví a snowborďáky.
http://m.audiklub.cz/post.php?sid...
Jedou na 8 dni do pohodovych hor, na tak kratkou dobu si clovek uveze v pohode na zadech vse, aniz by pristupoval k extremnim variantam. Ty bych zacala zvazovat az od delsi doby mimo civilizaci nebo pri vystupu nekam mnoho tisic metru vysoko.
Ja jím na delších vandrech vločky, bramborové kaše, kus-kus (hodně nabyde a je instatní), pohaka,jsou i instatní pohankové vločky, předvařená rýže, instantní kaše ze zdravé výživy. Chleba v prvních dnech vandru k instatním polévkám. Sušené mléko, slunečnicová semínka. Když je možné vyvařovat na ohni, pekli jsme v Rumusku i jinde chlebové placky z celozrnné mouky, když nejsou podmínky dá se z té mouky udělat kaše. Mléko a sýr možná koupíte na salaších. Nám se to na Rodně povedlo a byly hody.
hele, nečetla jsem diskuzi na tohle tvoje tema, ale jen drobná rada, vette laboroval s touhle myšlenkou a myslím, jak ho tak znám, že měl ledasco vyřešeno, zkus ho oslovit ;o)
Třeba takový buřty na pivu, to je paráááda :))
Ty teda byly! No jo - kde je ten čas malin nezralých... :-)
nebojte se ničeho pánové, pokud vysadí Ai na pár dní dietku, až se zase potkáme někde na srazíku, přivezu nejen těstovinový salátek, ale i buřtíky na pivu ;o) ačkoli ty autentický u Třeboně byly stejně nejlepší, když si vzpomenu na Aie, jak se chytal za hlavu, dívajíc se na mizející piva ve směsi, to se nedá nahradit ;oDDD
Kus kus - byl jsem teď v Normě a neznaj to tam. A navíc ani nevím, jak to vypadá. Takže prosím - kde se to dá koupit? :-)
Kupuju to v Tescu nebo v bio potravinách.
A jsou to takové žluté droboučké krupky.
Bývá i v Kauflandu.
My kupujem v tescu tohle:
Aspoň myslím... :-)
Musí se to ´cousat´?
8-)
Díky, Tesko i Kaufland mám v dosahu :-)
Zrovna dnes jsem v kaufu viděl nějaký energodrinky, litrák asi za desítku. S cukrem i bez cukru, psali v letáku. Tak som z toho dáky zmätený.
Ne, musí se to Cousat Cousat! :-)
CouSat CouSat, kdyz uz tak bazirujes na psane forme.
Ajo, díky, náčelníku. :-)
Hele a nemusíš kvůli tomu mít "jeden zub velký, dva malé, jeden zub velký, dva malé..." :o)))
Zrovna upíři mívají hodně podobnou konfiguraci zubů ;-)
Obávám se ale, že by zrovna tohle vůbec strčili do úst, nějaké zrní, blééé :-)))
Takove krvave muSssSli...
Proč? To sis to přepsala do morseovky nebo co? Ale to ti nevychází, to by bylo
//-.-./---/..-/...//-.-./---/..-/...//
Tak s takhle vytlučenýma zubama to vklouzne do krku samo :o)))
maj to ledaskde, u nás i v běžných potravinách Jednota-coop, takže to určitě seženeš :)
hele já nevím...
Já se po letech dostal k tomu, že vařič, ešus atd zabere moc místa a váhy, takže to nevozím. Cokoli, co se musí vařit, je je težký protože voda je prostě zdaleka nejtěžší z toho, co táhnu a táhnout víc než na pití považuju za zbytečný a na horách voda není všude.
Na 8 dní potřebuješ celkem prd. Já bych si vzal dva chleby, kostku másla a tak troje čtvery rozinky... Pokud jsi fajnšmekr, tak k tomu sůl a česnek, případně dvě tři cibule.
Chleba samozřejmě kvášskový, který ten tejden vydrží naprosto bez problémů, pokud tedy nejsi vůl a nenarveš ho do igelitky a nerozbalíš za 5 dní. To zplesniví všechno, co není uplně vysušený.
Já si ho peču sám, ale zdravý výživy, který ho prodávaj jsou už taky leckde. V Říčanech se dá koupit Ason, kterej mě osobně nechutná a je drahej, ale vydrží ti bez problémů.
Ať jdeš kudykoli, vždycky se dá cestou najít něco, co se dá sníst. Tráva, lišejník, padlí spolubojovníci... vitamíny jsou dobrý a daj se získat docela dobře i z tý trávy, ale 8 dnů bez nich přežiješ taky naprosto bez problémů...
Ale záleží na tobě. Já na cestě řeším jídlo jen na to, aby mě neomezovlao v tý cestě. není pro mě podstatný. Můžu to dát klidně celý o hladu, ale to mě omezí výkon, takže to dělám málokdy. Prost ěvětšinou snídám a večeřím, oběd vynechávám uplně nebo trochu rozinek či jinýho sušenýho ovoce.
Nemohu než souhlasit. Když jsem jel na Jurimírově kole do Cottbus, převzal jsem s jeho kolem i jeho přístup k jídlu a zjistil jsem, že fakt je vařič jen příjemný bonus navíc, ale že jsem ho vlastně táhl skoro zbytečně.
Tobě se v běhání po "kotároch" nemůžu rovnat ani po kotníky, ale s tím vařičem a ešusem a vůbec vařením začínám mít stejný názor... Jenže ono je to těžký (a doslova), když tvé dítě se právě na to vaření v trávě tak moc těší...
Jaky si je vychovas, takovy je mas :-) Ja si zatim varic jeste nekoupila a loni jsme s detma na putovnich kolech jedli jen chleba s necim a caj jsme vysockovali od kamaradu s varicem :-)
Ale musim priznat, ze minuly tyden v hudaci deti skemraly, at na letosni kola koupim varic.
Uznávám, že zásadní chyba byla, když jsem ho před 6-ti lety lámal na třídenní "čundr". Nic nezabralo; až teprve to vaření venku ano... :-)
Z těch fotek už na mne dýchá nostalgie... :-))
Tak ja deti na nic lamat nemusela, vzdycky zabere, ze tam budou kamaradi a ze se bude spat pod stanem :-)
zaujal mě ten stan uplně vlevo. ten je udělanej na míru a je akorát pro jedno dítě do metru výšky, ne? :-)
Nebo jsou to hrátky perspektivy?
V tom jsem spala ja se svejma 2 detma :-) Jinak je to starej stan kamarada, ja zatim zadnej nevlastnim, a je pro 2 neprilis velke lidi. To acko pred nim je extremne velke, proto ten dojem :-) Do toho acka se veslo 7 deti a 1 dospelej, co s nima hral draci doupe, aby ostatni dospeli mohli v klidu varit a odpocivat :-)
jo takhle :-D
Mel jsem jeste mensi stan od salewy pro jednoho, muselo se do nej lizt pozadu. Vzadu byl vysokej asi 30 cm a mel vyhodu ze neproprsel ani nejbrutalnejsi lijak. Jinak jsem ale musel spat s hlavou venku, protoze izoloval tak, ze pouhym dychanim jsem se rano probudil v kaluzi vody :o)
já mám teď taky nově stan pro jednoho, ale tady mě prostě zmátla ta perspektiva. Za tím velkým pro sedm prostě vypadá malý a já ten první vzal jako stan normální velikosti, takže...
Bohužel ten stan u nás zabírá taky. Takže krom vařiče, ešušu, žrádla a vody ještě tahám i stan... :-DD
No, naštěstí se dá stan (Jurek) rozdělit na dvě části, takže něco málo nese i mládě :)
a jaj chudáku.
Karolínka se vždycky ptala, jestli postavím místo stanu radši širák :-)
takže vždycky usínala pod širákem a byla z toho nadšená. Stan byl ale pro jistotu ostavený taky (to tedy zase spíš kvůli tý velký) a když začalo pršet, jedním pohybem ruky jsem prcka šoupnul do stnau i se spacákem a velká si zalezla za ní a já přes sebe hodil Jurkovo poncho a spal dál...
No na širák ho pomalu očkuji taky... Ale na týdenní akci do Orlických hor (další část putování po betonové hranici) ten stan holt táhnout budu...
Osobně teda taktéž preferuji širák. Usínat pod hvězdama je nádherné. A když vedle tebe popraskává a pomalu dohasíná oheň... Kam se hrabou nějaké Sejšely aj s Maledivama ;-)
Pred 2 mesicema jsem na oslave svatby kamarada nekdy k ranu zalezla u ohne do spacaku a kdyz jsem z nej dopoledne vylejzala, zjistila jsem, ze vsichni ostatni zalezli navic jeste do stanu :-)
tak s tím ohněm si to moc často neužívám. Chrápu často někde v NP nebo tak podobně a upozorňovat na sebe nechci. Navíc rozdělávat ho jen kvůli tomu pocitu mi přijde zbytečný.
Ale je fakt, že oheň je oheň.
Co část nese mládě? Když jsme jeli na letošní jarní Nakolácký sraz, plánovali jsme původně spaní ve stanu a dcerka ho měla ve svých brašnách komplet (Jurek-Atak1). Ještě aby se starej fotr tahal se stanem. :)
Já měl ten vařič, ešus, žrádlo a vodu.
Mládě nese své věci, (svůj) spacák, 1/2 Jurka a nějakou tu vodu a další "blbosti" typu baterky a čelovku. Ale má nový batoh, tak snad tam toho letos nacpu víc :-p
Nedocvaklo mi slovo NESE. To je samozřejmě jiná. Na pěší jsem si zatím ani netroufl. Tak ať se daří.
přesně - i u nás už je to taková tradice - dorazíme do kempu a první co se vybaluje je vařič a ešus :-)
na fotce dokonce dvojvařič a velká bomba, masňácky odvezený v autě :-)
dítě = všechno jinak
vždycky a všude, takže i na vandru...
Ale záleží na dítěti i na otm k čemu ho dedeš, ale jestli ho to baví, holt to budeš muset asi táhnout...
Když jsem táhl loni na tyčce dceru bývalý přitelkyně, tak jí taky to vaření bralo. A ještě víc, když se předtím prošlo na kra louky nebo v lese a ukázal jsme jí, co má natrhat a poto to do toho jídla mohla dát nebo si narvat a pak pít svůj vlastní čaj...
Ale na kole mi to nevadilo, kolo to uveze, tam je mi nějaký kilo šumák. Na vlastním hřbětě to ale řeším. Tam je kilo navíc strašně moc.
No, ten "vlastní" čaj (z jehličí, borůvčí, maliní a ostružiní) mi připomíná na každé akci. Že já blb nedržel tehdá hubu... :-DD
Kdyby (na tom hřbetě) bylo navíc jen to kilo. :-/ Ale už jsem alespoň "uzákonil" pravidlo, že se vaří jen pokud je v dosahu i voda...
Zahráváš si! Třeba tě za pár let už s sebou nebude chtít brát. A co pak, občánku ...
8-)
Pak už se nebudu muset tahat z vařičem, jídlem, stanem... :)
tak ten čaj je uplně v pohodě ne? Kvůli tomu už navíc nic neneseš. Vařič a ešus už stejně táhneš, čaj se najde okolo a vodu na pití taky stejně nějakou mít musíš. Sice je fakt, že než jí přivedeš k varu, tak se trochu odpaří, ale to je tak malej úbytek, že bych to neřešil. Jestli ho to baví, tak ať si sbírá na čaj třeba celej den a plní si tím kapsu. Když to nezapaří... Aspoň ho zabavíš po cestě, ne? :-)
Máš recht; chce čaj, tak ať si cestou naškube! :-)
My si na tury berem par tehle
http://www.expressmenu.cz/cs/sterilovana-jidla...
a par tehle
http://rockjoyshop.cz/outdoor/travellunch--jidlo/
to express menu ma vyhodu, ze je velmi chutne, fakt jak obyc jidlo z hospody, treba spanelsky ptacek je vynikajici+jsou to 2 porce v jednom baleni a stoji to kolem 100 CZK pro dva. +Ohrev je jednoduchy, sacek (alobalovy) das povarit na 10 min do vody, otevres a jis. Dokonce staci sacek do horke odstate vody dat na 10-15 min a je to taky hotove. Nekdy kdyz setrime benzin/plyn tak si udelame treba testoviny jako prilohu a do te slite vody postavime sacek s tim express jidlem a za 12-15 min to mas taky hotove. Nevyhoda je ze to vazi pul kila na 2 porce - tedy na 8 dnu bys tahnul 4 kg. Proto si je berem treba na obden.
To druhe jidlo - je velmi lehke - 150g za dve porce - ale cena je 200 za dvojitou porci. Zas se to ale jenom zaleje horkou vodou a nemusi se to varit+je ti i s prilohou. Navic sacek muzes ohybat do vselijakych tvaru kdyz ho skladas do batohu a nikdy se neprotrhne. neni to tak chutne jako express menu, a priprava chce trochu vic praxe.Prvni jidlo budes mit zarucene jeste mistama tvrde(hrudky)
Tady jeste jak se to dehydratovane jidlo pripravuje. Neni bohuzel pravda ze 5-10 minut v sacku staci a jidlo je hotove. Obzvlast u ryze, paely je potreba jidlo obcas promichat a osvedcilo se mi nalit tam te horke vody o neco mene nez je cela hodnota, promichat to, pak 5 min pockat, promichnout to znovu a dolit zbytek horke vody. Jinak zustavaji kousky masa v hrudkach a ryze je tvrdsi. Nebo tam nalit vsechnu vodu najednou a pak cekat 15 min- jenze to ti to zas vystydne...:o(
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?108168...
berem si vzdycky od obojiho tak 3 kusy na tyden, zbytek polivky, ktery dosejpame testovinovimi hvezdickami, aby byli hustejsi a treba 2tunaky v plechovce - da se jist s krekrama nebo s testovinama. Plus malou sisku uheraku, ten vydrzi dlouho.
Dalším vývojovým stupněm už budou amarouny ;-)
gumovej medvídek to jistí už dneska :-)
http://www.darky.cz/obri-gumovy-medvidek-boruvka
Ta cena mě teda dostala :o)))
Asi jo. vzdyt ty gely co nabizeji v cykloshopech k nim nemaji daleko...
ale to express menu je normalni chutny jidlo - i v syrovym stavu vypada jako kdyz si doma das uvareny jidlo co nesnis do lednicky a druhej den si to ohrejes.
No nevím, jestli je to normální chutný jídlo...
Takovej vesnický gulášek s pěti a vychlazeným škopkem mne stojí stejně, chuťově a požitkově je ale zcela někde jinde ;-)
jenže táhnout na hrbu do pustiny hospodu s kuchařkou a výčepákem se prostě pronese... :-D
ALe mě přijde těžký i to jídlo, co na něj dává Wiliam odkazy, když k tomu přičtu váhu vody nutnou k uvaření a váhu vařiče, náplně, nádobí atd., tak je to prostě strašně těžký a pro mě tím pádem neekonomický. Moc váhy na porci živin, který do sebe dokážu dát v lehčí verzi...
Jeste ze jsem mala a nepotrebuju toho pro sebe k jidlu tahat moc :-)
Muj nejvetsi problem je, ze nemam moc rada sladky, takze mi obcas musli tycinka posledni zachrany vydrzi v plovaci veste i rok :-)
ten poměr toho, kolik sníš a kolik uneseš bude k velikosti těla nejspíš uplně stejnej :-D
Já si většinu roku pěstuju nějaký tukový zásoby a pak je z čeho brát v případě nouze:-)
Ja se vetsinu roku snazim svych tukovych zasob zbavit, ale jde to ztuha :-)
Pomer hmotnosti u jidla mozna stejnej bude, ale nektery veci vazi stejne, at jsou urceny pro stokilovyho chlapa nebo padesatikilovou zenskou :-(
no ale můžeš si těch vecí vzít míň i když váží stejně ne? Nemusíš brát celej bochník, když ti stačí půlka atd. ;-)
No, mě to jde tak ztuha, že jsem se na to už tak nějak víceméně vykašlal a vždycky to spadně na delší cestě na kole nebo pěšky.
Letos ale asi žádná nebude :-(, takže...
No jo, zalezi na vydeji energie. Kdyz jdu na pohodovy vylet, vezmu si hroznovej cukr a tycinku mars. Kdyz jdu na Turu s prevysenim 600 m v nadmorsky vysce, se stanem na zadech, tak se pak chci kaloricky doplnit no.
Navic moje draha ma spotrebu jidla jako malej nakladak. A zasoby tuku bohuzel/bohudik moje telo neni schopne si vytvorit...
vic jak 3 bych si do baglu nedal a to 1,5kg unesu.
no počkej počke, 1,5 kila váží to samotný jídlo!
jenže ty k němu musíš přičíst váhu vařiče s palivem, nádobí a vodu, Což jsi víc jak na dvojnásobku, ne? Nebo kolik vody na jednu porci potřebuješ?
Dohromady je to těžký!
Já chodím většinou po českejch horách a v příhraničí a na tom jak velkej kopec to je nezáleží. Prostě to o to dýl jdu o co je vyšší a delší, ale z hlediska jídla je to fuk.
Ale každej má jiný piority a drogy a samozřejmě to může být pro někoho i jídlo. Já ti to neberu, to určitě ne! Jen říkám, že to zdaleka není nutný. není to potřeba kvůli tělu.
Něco jinýho je, co je člověk ochotnej táhnout kvůli svým chutím:-)
No já jsem vycházel z toho, že vařič táhnu vždycky, když jdu na vícedenní tůru - čili jako Ai na 8 dnů. Když jdu na 1-3 dny vystačím si samo bez vařiče. Vodu nosím 1 lahev a doplňuji kde se dá. Na uvaření toho exp stačí cca 1/2 litru. V nouzi už jsem si uvařil v 3/4 litru rejži, slil vodu v tom udělal to jídlo a zbylou vodou si zalil čaj - to bylo určitě kvůli chuti + aby mi ubyla váha rejže a jídla. Dávám to jen jako příklad, že spořit se dá i s vodou. Rejžovej čaj byl taky fajn :o) (ten byl kvůli zahřátí bylo kolem 0, a taky jsme potřebovali něco pít přes noc a ráno - a tu vodu po rejži jsme radši ochutili čajem)
Chutí to nebude. 8 dnů bych bez jídla fakt nedal. Jeden den jsem schopnej nejíst vůbec. Dva dny už ne, ale dá se jet na úspornej režim 3 dny už bych si zvyk na velmi malý přísun potravy, ale to těch 8 dnů budu mít stejně, i když potáhnu jídla víc. Nikdy s sebou netahnu víc než 1 "velký/větší" jídlo na den.
tak to já sebou klidně táhnu jídlo na tejden a vodu mám vždycky aspoň na dva dny, protože ne vždy je v dosahu pitná voda a průjem ve výsledku dehydruje víc než nepít...
Nevím, kd ebych doplňoval to jídlo na vandru v lese, kdybych s sebou táhnul jídlo jen na jeden den. Jak to děláš? Chodíš od obchodu k obchodu nebo od hospody k hospodě?
Já když už jsem na vandru tak vesnici radši obejdu, pokud už je v cestě. Prostě jsem tam proto, abych byl v lese atd.
Navíc nějak čím dýl jsem na vandru tím mám menší potřebu jídla. Tedy pokud jsou v okolí stromy nebo rychle tekoucí řeka. Zkrátka nějaká jiná energie.
Vařič, nádobí apod. na jedno nebo dvoutýdenní pěší vandr netahám nikdy.
Neříkám, že netahám jídlo sebou. Vždycky si s sebou beru tolik abych plán trasu dal s tím co mám k ev nejbližší možnosti si to dokoupit. Chtěl jsem vyjádřit, že když jdu na 3 dny, jdu většinou nalehko abych se prošel na pohodu. Vezmu si s sebou studenou stravu, sušky, suchej chleba třeba.Tím pádem nepotřebuju vařič, a nemusím s sebou vláčet jídlo abych zatloukl větší hlad.
Když jdu na týden, většinou to je nějaká exotika, cizina a počítám že týden nebudu moc nic koupit, tak táhnu jídla na celý týden, ale to už táhnu jídlo vydatné, protože mi je jasné, že moje tělo to nezvládne se sušenkama a šiškou salámu. Vím co si můžu dovolit a co ne abych došel do cíle.
Vodu beru v potocích, řekách atd. V neznámých krajích čistím. Teď jsme byli v místě, kde sice pršelo až dost, ale vody bylo dost poskromnu,kvůli dešti potok samý bláto, a jinak jenom nasáklý mech. To je ta krize, kdy jsme si zalejvali vodou z rejže čaj.
To je zajímavá myšlenka, bez vaření. Já teda věřič tahám až v posledních letech, dřív to byl vždycyk oheň, nebo nic. Ale tak nějak jsem byl vždycky přesvědčenej, že vaření = úspora váhy, protože vařením věci, které nesu suché a lehké, právě nabydou na objemu. Samozřejmě s vodou, ale tu právě najdu až cestou, nejlépe krátce před uvařením (takže ji nenesu daleko). Opravdu scuhých oblastí se zase tolik nenajde, a i tam je to řešitelný (sníh, například).
Nenapadlo mě, že by to mohlo být i opačně. Možná jsem zaspal dobu a mezitím se objevilo jídlo, který dřív běžně nebylo? Nebo co přesně s sebou bereš, že to vyjde (při stejným objemu výslednýho jídla) lehčí než třeba těstoviny, kuskus nebo podobný věci?
už jsme to psla výš. Chleba, máslo a sušený ovoce.
Na tejden tak dva nebo tři svoje chlebíky, kostku másla a jedněch až pěti rozinek či jinýho sušenýho ovoce. Ale to ovoce spíš v zimě. V týhle době je pitomost sebou tahat vitamíny, když rostou uplně všude okolo v mnoha variantách.
Chleba s máslem si dám někdy s borůvkama, někdy s malinama, někdy s jahůdkama, někdy se š´tovíkem, někdy s hříbkem...
Z potoků vodu u nás beru jen výjimečně a studánek tedy tolik není. Asi by se dalo jít od studánky ke studánce nbo prostě tak aby se voda vždycky našla, ale to bych zase musel být závislý na tom a dělat podle toho trasu a já nechci. Jdu tam, kde s emi líbí, lhostejno jestli je tam pitná voda nebo ne a jestli s emi bude chtít ten den ujít 8km nebo 40km. To ráno nikdy netuším. A nai třeba v poledne netuším, kde budu spát, protože nevím, kdy a kde a kam zahnu a co tma najdu.
Jasně dá se to tejdny plánovat doma a mít trasu podle který deš a všechno si co nejvíc zajistíš předem atd. atd. Ale z takovýho vandru bych se zbláznil. Já si ráno otevřu mapu, koknu se, kd eby to mohlo bejt hezký a jdu. V poledne to změním podle toho, jak to vypadá v reálu a večer třeba znova a nebo zabloudím a jdu dva dny a nevím kudy. Často to dělám schválně, že bloudím, protože je člověk volný a svobodný a navíc často najde zvláštní a zajímavá místa.
Chlape, ty se nezdáš! Ale podle tohohle vyznání jsi ´anarchistický extrémista´ (mi tak příde ...)
8-)
na tom nejspíš ně bude :-D
K.VL - jak pis Jurimir vyse beru si chleba, bud sisku uheraku, nebo krajenej balenej v plastu. Maslo si neberu by se mi asi rozteklo, nekdy si vezmu kus tvrdyho sejra, par musli tycinek k snidani. Nic tezkyho v tom nevidim. Varic tezkej neni - ale musis tahat bombu s plynem nebo s benzinem - to mas kilo, a nadobi - to je sakra tezky. Navic to musis mejt (no nemusis ale treba po gulasove polevce si druhej den delat treba rejzi asi neni uplne chutne..) A pokud nechces varit jenom polivky a testoviny bez priloh, tak nevim co jeste je lehkeho na vareni - konzervy asi ne.
Obcas narazis na volne rostouci tresne, jablone, hrusne, svestky, ostruziny maliny..
ad Jurimir - vyborny zpusob cestovani !!! Taky miluju ztratit se a pak se nekde hledat. Nekdy si koupim listek na vlak nekam a pak vystoupim nekde mezitim, kde se mi libi a vubec nevim kde to je. To jsou nejlepsi vylety.
Chleba je strašně těžkej, snažím se ho brát málo. Uherák totéž. Kilo plynu? Leda bych byl blázen, myslels asi spíš čtvrt kila, ne? :-) A stejně spíš spoléhám na oheň. Nádobí - jeden lehčenej hrnec, jedna dřevěná lžíce. Buďto nemyju vůbec, nebo v potoce, rybníku atd.
Vařit se dá třeba sojové maso - extrémně lehké. Vločky na sto způsobů. Je toho plno.
Aby bylo jasno: já vandruju prakticky stejně jako Jurimír, jen v posledních letech o dost míň. Ale stejným stylem. O pitnou vodu si v našich krajích většinou říkám lidem - je těžké bloudit celý den a nenarazit na jediné stavení. V cizině zase vandruju většinou po horách, a tam piju s čehokoli.
Prostě nemám tu zkušenost (s jednou, ne, se dvěma výjimkami), že by byl takový problém sehnat vodu. Proto jsem se na to zeptal.
uplnou "krizi" (den an suchu) s vodou jsem zažil jen jednou. Párkrát to bylo, že jsme jí měl hodně málo. Jasně, kdybych se dal cestou přímo k civilizaci, tak za půl dne někam, kde je voda dojdu, ale to bych už právě musel do té civilizace, což je přesně to, co nechci...
No, ciilizace... Ono se kouknout do mapy a cestou jednou za odpoledne "škrtnout" o hájenku, to zas taková civilizace není... :-)
Krizi s vodou jsem zažil dvakrát: jednou při přechodu hodně suchých krasových hor v bývalý Jugoslávii (ale stejně šlo v zásadě jen o to, že jsem prostě museli slézt z hřebene o nějakých 600 metrů níž, takže to zase taková krize nebyla, jen to byl denně trochu opruz), podruhé při vandříku přes prérie na americkém středozápadu. Ale tam nám dali vodu na ranči, jen ty ranče byly od sebe krutě daleko a krajina v horku taky docela drsná. :-)
ad máslo: mám ho v Lock&Lock krabičce a uprostřed batohu mezi oblečením nebo ve spacáku. Je pak naprosto v pohodě. Akorát při vyndavání a zandavání mění konzistenci, ale v poledne ho nepoužívám a ráno a večer to jde. Je tak i v létě v tuhým stavu a naopak v mraze v mazatelným.
Dik za info, to nekdy zkusim. preci jenom maslo mam rad..
A vis,ze hribky jsou za syrova spatne stravitelne, nektere i lehce jedovate? Syrove se doporucuji hlavne zampiony :-)
Nooo, kdyžtak mě oprav, ale pokud vím, tak je to jinak. Ano, houby jsou těžší na trávení. Nicméně vaření s tím nemá co dělat. Houby vařením na stravitelnosti nezískají. Houby získají na stravitelnosti jedine mechanickým rozmělněním. Takže dobře kousat a je jedno jestli vařený nebo syrový.
tedy z hlediska stravitelnosti. Co se týče různých nečistot na nich, tak některé samozřejmě var nepřežijí a proto to má smysl. Ale jelikož vedle sním nevařený borůvky nebo kopřivy nebo cokoli jinýho, tka už to vyjde nastejno, jestli to budu vařit nebo ne. Krom toho tu houbu na chleba nakrájím na plátečky jen pro chuť, jedna dvě menší mi uplně na jedno jídlo stačí, takže toho nesním moc a jím jen ty, co mi takhle chutnají a proti tomu zatím nijak žaludek neprotestuje...
Lehce jedovatý už nejím. A zrovna žampiony mi syrový nechutnají a v přírodě je nesbírám, protože se bojím, že se spletu.
Prave ze vetsina hub obsahuje latky, ktere mohou zpusobit zazivaci potize nebo otravu, ale rozkladaji se tepelnou upravou. Ze treba vaclavky a rudocechratky jsou pozivatelne az varene jsem vedela odjakziva, ale u hribu me to celkem prekvapilo. Ale v malem mnozstvi se to asi ztrati a nektere hriby pozivatelne i za syrova budou :-)
Pisou to ve vsech moznych knihach o houbach, tady treba k hribu kovari:
Hřiba kováře se nedoporučuje ochutnávat syrového, protože, především světleji zbarvené plodnice rostoucí ve vyšších polohách, může u některých citlivějších jedinců způsobit zvracení. Tmavé plodnice však jsou bez jedovatých látek. Oba dva druhy zatím systematicky patří pod jeden název. Z pohledu stavby houby se totiž dají jen těžko od sebe odlišit, ale z hlediska chemického složení jsou jiné. Hřib kovář s výrazně tmavším zbarvením pokožky neobsahuje žádné jedovaté látky. Tyto jedovaté látky lze bezpečně odstranit dostatečnou tepelnou úpravou, ať už vařením nebo smažením.
http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=1220
no jasně, ale to je kovář, to je jasný, že kováře nebo václavky a pár dalších druhů jíst syrový nebudu...
Dobre, dobre, uz mlcim :-)
to nemusíš:-)
Ale třeba o muchomůrkách červených se tvrdí, jak jsou děsně jedovatý a zrovna ty jsou syrový fakt na chuť moc dobrý. Jedna malá houba se moc neprojeví, víc už jsou halucinace a pro otravu s následkem smrti, je třeba sníst takový množství, že to normální člověk není schopný skonzumovat.
Ty halucinogenní účinky muchomůrky červené jsem chtěl kdysi vyzkoušet. Vybral jsem si mladší, ale ne zrovna malou plodnici.
Prý se má spařit, tak jsem ji ohřál v mikrovlnce.
Vůbec nic to nedělalo,
Byla docela dobrá, žádné pálení.
po jedný se mi taky nikdy nic nestalo. Víc mi jich rozhodlo vnímání prostoru, částečně barev a dost vnímání času.
Louhované ve vodce byla neuvěřitelně rychlá opice s vytuhlostí a druhý den průjem a zvracení.
Ale už podobný pitomosti 11 let nedělám, takže detailx už si nepamatuju
Lysohlávky jsou ale lepší syrové ...
8-)
noooo, blbě se u syrových dávkuje množství drogy. Syrový bych být tebou moc nedoporučoval. Známý se takhle z lesa, kam šel jen na chvilku, vrátil po pětadvaceti hodinách a už ho skoro hledala policie...
Mám rád stejný styl vandrování. Ale o vodu si u nás běžně říkám lidem. Málokde se u nás dá bloudit 20 km, aniž bys narazil na obydlí. a říct si o trochu vody - tomu neříkám žebrání, spíš milý kontakt s domorodci :-)
Chleba mi právě přijde těžkej... no, zajímavý, budu o tomu příště přemýšlet :-)
mě přijde chleba mnohem lehčí, když vezmu objem a váhu, která mě zasytí a tentýž objem a váhu v kuskusu, vodě, vařiči, plynový bombě a nádobí, tak mi to prostě vychází mnohem líp pro chleba. Ale to neznamená, že to musíš vidět stejně;-)
Já tedy plánovat kudy a kam se vydám potřebuju. Ne pro tu vlastní cestu, ale pro radost z toho plánování. Samotný čundr trvá pár dní, ale plánováním se na něj můžu dlouze těšit.
Možná snad to rozdělit. Plánovat cesty pro jiné (občas to dělám) a sám jet nazdařbůh.
jo jo já vím, že to máš tak...
Každý jsme jiný. Mě by to plánování štvalo a byl bych při něm neš´tastný, že už nemůžu jet.
Kupříkladu cestu z Čech k Jadranu a zpátky, jsme plánovali s Václavem asi deset minut dohromady:-)
Václav mi naspal: "Hele koukal jsem na Google Earth a když pojedem z Břeclavi přes mMaďarsko a Rakousko tak objedem ty nejvyšší Alpy a dáme až cestou zpátky, to už budem rozšlapaní." Já se kouknul na Google Earth taky a po dvou třech minutách, jsme mu napsal, že jasně a napsali jsme si kdo má jaký země autoatlas a kdo jakej koupí a bylo naplánováno... :-D
Ai to ti povim, že s těma co ti tu raděj, bych nejel ani na Karlštejn. To co doporučujou, tak to bych byl mrtvej už na nádraží. A nejhorší je ten Jurimír, na toho bacha. Toho bych po dvou dnech sežral i s usárnou.
Ale jinak mi nedávno kolega ukazoval nějaký sušený maso co kupoval, prej to docela zasytí i když je to jenom takovej mrňavej kousek. Já tomu sice nevěřim, ale můžeš to vyzkoušet doma nanečisto. Mělo to na sobě nějakej obrázek indiána nebo něco takovýho.
sušené maso
a dá se s ním eliminovat i nutnost brát si náhradní spoďáry :-)
http://popgloss.com/weird...