Já vám teda řeknu, že mně jo. Vždycky večer je připravuje. A kdybyste věděli jaký: třeba dneska - párek obalený v bramborovým těstě... zatím si k tomu jen tak čuchám... kdybyste věděli, jak je to vzrušující si čuchnout k takový svačině, to se nedá popsat... No prostě jedna z rozkoší pozemskýho života :-)))
Dělá!
Mě ne, protože nesvačim. Ovšem obávám se, že kdybych svačil, dopadl bych jako Svěrák v jednom filmu:
Svěrák: .....zas ten chleba se sejrem :o(
Kolega: kdo ti ty svačiny dělá? Tak si řekni o něco jinýho!
Svěrák: ále, vždyť si je dělám sám....
Brzdi, brzdi kamaráde. To nebude trvat věčně. Ne že bych Ti to nepřál, ale všechno jednou skončí. Taky jsem mívával svačinky nad kterými se srdce smálo. Vaječná omeletka, domácí pomazánky, řízeček...Dnes si ráno vezmu do práce pixlu sardinek nebo kus vuřtu, ukrojím krajíc chleba a sbohem. Jednou to ty baby prostě přestane bavit a je po ptákách.
Ty to fakt vidíš takhle? To je ale děsná představa. Nevěřím, ta moje je úplně jiná... :-)))
Zden tu svou jedinou málo chválil, jinak by se mu na to nevykvajzla. Ty budeš mít svačinky vždycky.
Nejsem sice "kluci", ale potvrzuji. Co jsem přestala dělat svačiny dětem, nedělám je ani Burískovi. To by bylo mooooc velké rozmazlování. Mně je taky nikdo nedělá.
8-)))
Airline, nenech se znejistit, zachovej si pozitivní přístup. Takovýhle nejsou všechny. Třeba ta moje mi je taky nedělá:-)
Ale! Jenom proto, že to není potřeba. Jinak by mi tu sváču udělala ráda a s láskou. A to se známe 24 let.
Já o tý mý nepochybuji :-)
A nenapadlo Tě navrhnout dělbu práce třeba na sudý a lichý týden? Sice by jsi musela udělat svačiny dvě (předpokládám, že sebe nešidíš), ale jen týden a příští týden by ses těšila na to co si k svačině rozbalíš. Nehledě na to, jak by kolegové a kolegyně koukali, co Ti to manžel udělal ke svačině.
A co v kanclu, jak tvoji metamorfózu nesou kolegyňky, nemají řeči, když jim vyprávíš novinky minulýho dne? Vždyť jsi je připravil o možnost vlichotit se ti podstrojováním.
Ne. Ta moja je nějaká moc emancypovaná:-(
Pak to u Vás v Praze podle toho v tramvaji vypadá:
Ráno salám, večer Solvína.
A co vy tam na vidlákově?!
Ráno hnůj, večer taky.
Ale kdeže, velkej bajker venkova moc nepobral, je to pražák jak poleno, rodilej. Můj dojem. :-)
Sprosté, křivé obvinění.
Narodil jsem se ve vidlákově a vidlákov opouštím jen ve výjimečných případech.
pro pamětníky i ne-pamětníky:
"....a vonět budeš jako před týdnem
salámem, solvinou a meltou
V pondělí, stejně jako v pátek
v pondělí, stějně jako v pátek"
Byla to geniální písnička vo proletářích. Našel jsem Vám to tady: http://www.supermusic.sk/skupina.php?idpiesne...
Já znám starší:
Vesele, vesele do továrny dělník jde,
vesele, vesele do továrny jde.
Vesele se usmívá,
když mu soustruh zazpívá,
vesele...
Řekni mi maminko, maminko moje,
o čem si v továrnách zpívají stroje,
o čem si...
Zpívají, zpívají jako ti ptáci,
jak lidi rádi jsou, že mají práci,
jak lidi...
Až se potkáme tak Ti ji zahraju. Hráváme to v hospodě.
A jistě zadara. Kdybyste to hráli na prvomájovým mítinku KSČM v Praze, ještě by vám zaplatili. Přijedu k vám 16. února, za tu radu mám u tebe aspoň jedno.
Víla mi (nám) dělá snídani. Já zase potom vařím kafíčko pro oba. Svačinu ne, většinou nikam nejdu, děláme doma na PC.
Jinak Ai vítej zpátky s proslulými a slavnými pátečními tématy. Rád tě tu vidím. Bez tebe a témat jsem měl svět v pátek trochu šejdrem :-)))))
Taky nejsem "kluci", ale zaujal mě ten nápad - párek v bramborovém těstě - to je těsto od bramboráku nebo od bramborového knedlíku (nebo ještě jiné)? A jinak - ne, že by svačinky byly standard (není poptávka), ale jednou za čas (třeba včera byla - chaloupková buchta;o)
Je to těsto na knedlíky. Prý se do něj nechá zabalit i tvrdý sýr, ale to teprve zkusím. Pak to osmažím na pánvi. Někdo to dělá ve friťáku, ale ten jsem nedávno vyhodila.
Je to fakt výborný, ale nesmí se toho dělat moc. Doma by to sežra.. a možná by i praskli. :-)))))
A na to těsto je nějaký spešl recept, nebo se to dělá jako doplněk, když trocha těsta zbyde od knedlíků? (Mně teda dají bramborové knedlíky docela dost práce a robit se s trochou kvůli obalení párku na svačinku mi zavání šílenou obětavostí, tak doufám, že v tom bude nějaký fígl k pochycení...)
Néééé, žádný fígl v tom není. Těsto dělám jen pro zabalení párků.Těsta udělám víc. Není to jen na svačinu. Na svačinu je zbytek.
Právě proto jsem se ptala - dělám něco podobného (rozšířená verze párek+sýr) v listovém těstě, ale to se zas musí nejdřív koupit... A brambory většinou doma mám (a z případného přebytku udělat knedle a šup do mrazáku;o)
Tak to dělám taky, párek se zabalí do plátku eidamu (max. 30%) a zabalí se to do placky z těsta. Peču to na pánvi, obracím to na 3x nebo 4x jak to vyjde.
Na ten sýr ještě dáváme trochu hořčice a hustě posypem oregánem. Sakra, dostal jsem na to teď takovou chuť...... :o)))
Tak toje dokonalý. Prostě dva v jednom. Vyzkouším.
Co takhle niva ????
Jak to bude uvařený, hned podám zprávu :-)))
Do bramborovýho těsta se dá nacpat cokoliv. My děláme taky bramborovej štrůdl. Na placku se napůlku nakydaj nastrouhaný jabka, posypou cukrem a skořicej, placka se přehne, kraje pořádně utemujou a peče se to na pánvi.
Ale já mam radši, když se místo těch jablek dá nakrájenej salám.
A sypeš ho taky cukrem?!? :o)))
Salám ne, protože mám cukrovku.
Tak si dej bacha na tmavou tlačenku, jsou v ní krevní cukry.
Hele, co je to ta "chaloupková buchta"?!?
To jako ze všeho co pometeš po chaloupce nebo je velká jako chaloupka?!?
Ani jedno (i když první možnost je blíž) - to prostě vezmeš tu ozobanou perníkovou chaloupku, co zbyla po vánocích, semeleš v mixéru (to je hrozná prča - může se to schválně lámat a navíc to dělá bordel a kravál), no a pak od oka dodáš takové ty vejce, olej, mlíko, prdopeč, až to má jakž takž hustotu, aby to šlo vylít na plech. Jo, a vedlejší efekt jee uklizená linka, neb jsme to dělaly s malou a ona začala sypat taky, co bylo po ruce;o) (naštěstí jen rozinky, jar jsem uklidila včas...)
Tak takhle jsem si nedávno nasypala do zeleninového salátu neuvařenou čočku místo slunečnicových semínek. Prostě jsem si spletla sklenice na lince :o)))
A k tý buchtě - víš že mě ta chaloupka napadla?!?
Když jsme byli s bráchou malí, tak nám ji teta vždycky dávala k Vánocům - každý dostal jednu krásnou perníkovou chaloupku s marcipánovejma oknama a stromečkem a zajícem... Jo, taková už se dneska nevidí...
Taky jsem perníkovou chaloupku pekla, když byly děti malé. Možná začnu opět, až (jestli) budou nějaká vnoučata.
8-)
Ale buchtu bych z ní upéci nemohla, protože byla dost brzy snědena tak jak byla.
Teta ji někde kupovala.
A také pravidelně nosila na Štědrý den skvělý ořechový dort na kterém byla udělaná z mandlového těsta taková... prostě placka a na ní stromečky a zajíčci apod.
Pro ten chodila do Malostranské cukrárny...
Každý Štedrý den si na ten dort vzpomenu. Patří prostě k Vánocům mého dětství :o)))
Já si takhle čuchnout, tak to ochutnám a hned taky sežeru, takže bych zase jako jindy neměl nic co bych si neulovil :-)
Ano, dělám je. Co jsem paní řidičová kukavozová, tak svařčinky patří k mým manželským povinnostem, páč taťka vstává ráno ve 4:30 a kolem šesté už má hladík :o)))
Ale leze mi to krkem, ne že ne. Zejména když...
"Proč nemám šunku?...
I koupím šunku...
"Proč je ta šunka tak hnusná?"
I dám mu sýr s cibulí.
"Proč nemám šunku?"
I koupím šunku...
"Proč mi tam nedáš třeba karboš?"
I dám tam karboš...
"Ten karboš je s chlebem takovej hnusnej. Dej mi radši sýr s cibulí."
I dám mu sýr s cibulí.
"Proč nemám šunku?"
I dám mu šunku...
"Proč mám furt jen šunku?"
I...
Zkrátka, ještě žije :o)))
Tak ať občas v práci probere ty popelnice co vysypává. Tam najde různé dobrůtky a Ty budeš mít klid.
A ještě by moh občas něco přinýst domů ať se rodina taky poměje, ne ? :-))
Možná by ani nemusela vařit. Stačilo by přihřát.
Srandičky, srandičky...
Fakt z počátku nosil - že prý to dostávají v masokombinátu nebo v lahůdkách či kde.
Ale doma se to nějak neshledalo s kladným ohlasem, tak to rychle ustalo :o)))
To teda nechápu, několikrát jsem se dal pozvat k hodování s bezdomovci a nevěřila bys, jak kvalitníma zbytkama se živěj.
tys v Praze už dlouho nebyl co? Než přijedou popeláři, je každá popelnice několikrát přebraná. On by tam už nic nenašel...
No člověče, v Praze jsem už nebyl hodně dlouho. Nepočítám přesuny na letiště. U nás se popelnice vyvážejí jednou týdně, ale pokaždé když je jdu vybírat, něco dobrého na zub najdu.
Zrovna minulý úterý jsem našel zbytek Nivy, nebo nějakýho jinýho ušlechtilýho sejra s modrou plísní uvnitř. To byla lahůdka, vůbec se nedrobil a když jsem odloup staniol, z tý zahnědlý kůrčičky se táhly šlemy jako v hororech. To na pultech nemají.
Můj synáček taky se tuhle svěřoval, jak chtěl dojíst tu Nivu v ledničce, ale odradil ho nápis na obale "Eidam cihla"...
Třeba máte staženej termostat. Ale i plesnivej eidam se nechá využít. Trojobal, pánev, smažením se spóry plísní spolehlivě zničí. A jestě to dostane takovej zvláštní chuťovej podtón, těžko ho popsat, ale mám to vyzkoušený. A žiju, lidi jsou moc cimprlich.
Třeba máme staženej termostat, ale spíš to bude tím, že u nás se hot používá skladovací metoda LIFO
(last in - first out)
Na LIFO by byla nejlepší průchozí lednička co by se z jedné strany věci dávaly a z druhé vyndavaly.
V některých případech ani nestojí za to, dávat to do lednice. Zbytečně se jen vyvětrá zima.
8-)))
Jedna kamarádka to s nákupem dělala následujícím způsobem. Vyndala ho v kuchyni na stůl, pak přišla za 15 minut a uklidila do lednice jen to, co zůstalo. Pokud něco zůstalo.
Ále... ulízení nákupu mám vymakaný. Přijdu domů, zazvoním na chlapečky v duchu "kůzlátka, děťátka, otvírejte vrátka, vaše maminka přišla (nejen) mlíčko vám přivezla" a oni to vynosí a poklidí do lednice sami.
Drobným nedostatkem tohoto postupu je pak to LIFO.
Ale nechci to zakřiknout, vychytala jsem asi už i to. Začala jsem tenčící se zásoby ignorovat a oni už tím pádem hlady vyjí vše, co je poživatelno. Až hlad překoná jejich přirozenou lenost, obstarají si nákup sami... Už tomu chybí jen drobnost, jak je odnaučit, předkládat mi k proplacení účty ze samošky.
Teď tak koukám na to pěkné slovní spojení "hlady vyjí". Měla jsem pochopitelně na mysli "vyjedí", ale vypadá to tak hezky, že už to tam nechám.
Měla chodit nakupovat častějc, aspoň dvakrát za měsíc.
Koukám že manžel si tě hýčká :o)
No, hýčká...
Spíš se snaží, aby mi ta péče o něj nezevšedněla :o)))
Třeba dneska bude určitě dělat prskavku...
Celý týden se učím na zkoušky, chodím ze školy domů v osm a naposledy jsem vařila v neděli. Včera mi říkala dcerunka, že už nějak prskal, že už má potřetí vepřový na paprice. Nicméně na vaření prostě není čas a tak je u nás opět plotna studená a já dorazím domů standardně až po osmé...
Nedá se svítit - jak u nás zavedla dcera, "uklízí se a vaří se až po zkouškách", takže to musí ještě jeden týden vydržet a držet mi palce, abych ty dvě zkoušky udělala. Jinak holt bude muset vydržet ještě o dva týdny dýl. Ale to by se asi uprskal :o)))
Ano, jednotvárnost a ruina - smrt každého vztahu.
"...ruina..." to je překlep?
Nebo myslíš - chlap po 10 letech vztahu (někdy i méně)= ruina?
8-)))
Původně tam to "t" bylo, ale pak jsem ho vymazal. Na platnosti to nic nemění, ale dává to prostor představivosti.
A proč jen chlap?
Přece nebudu útočit do vlastních řad. My ženský musíme držet spolu.
8-)))
Koukám, že manžel docela dost vydrží :o)
Ano, dělám ji svačiny, vobědy i večeře.
Svačiny nedělám, ale kolega občas přinese svoji velkou svačinu a vždycky se přijde rozdělit, většinou je to nějaká sladkost ke kávě. Nejspíš ta jeho vůbec netuší, že se rozděluje :-)
Jen si užívej....to přejde...
Tak svačinky zrovna ne. Do práce už vůbec ne. Ale jinak se v naší dvoudomácnostní rodině řídíme tím, kde jsme. U nás vařím já, a jsem-li na návštěvě u manžela vaří on. Když mu chci udělat radost, tak mu někdy umyju nádobí...
P.S. O ten recept na mast jsem mu už dvakrát říkala, ale zatím měl vyšší prioritu recept na skopový perkelt...
hehehe ..
No tak ta moje nedělá, jednou jsme asi tři dny spali u tchánovců , při rekonstrukci bytu, a tchyně my jí dělala.
To ji žena docela pérovala, že mě kazí :D
Navíc moje nejoblíbenější svačina je kefír nebo acidofilní mléko+ kornspitz a s tím by asi žena při domácí výrobě neuspěla :)))
Co je to svačina?
Evidentně ti jí "ta tvoje" nedělá :o)))
Svačinky mám vyřešený. Jak vyjedu z fabriky (a že vyjíždím pravidelně), tak první cesta vede do pekárenský prodejničky. To nějaká sváča "ze včerejška" netrumfne :-)
Já tím nepotřebuju "tu moji" zatěžovat, mám v práci kancelářskýho posluhu, kterej mě ve smluvenou hodinu šetrně budí: "Svačinka, pane rado."
Já v práci nesvačím. Jen se rychle nasnídám (4.50 - 5:00 hod) a v 10:45hod áme objed.
Rychle se nasnídáš a pak vydržíš skoro 6 hodin bez jídla?!?
To snad snídáš půl prasete, ne?!?
Co je na tom čudnýho??
Když vstávám na šestou, snídám taky těsně po pátý a na oběd chodím v 11 nebo v půl dvanáctý.
Já si kupuju snídani cestou do práce - kávičku a makový štrůdl. To je cca v 6:20.
No a po devátý si musím dát nášup.
Obědvám ve 12:00
A jak to potom děláš, jdeš si vyčistit zuby? Já kdybych si dal něco makovýho a pak se na lidi usmál, tak maj pracovní úraz :-)
Tak s tím problém nemám.
Vyděláš, omáchneš pod tekoucí vodou a nandáš zpět? :-))
Tys mi na Gardě koukal klíčovou dírkou do koupelny, že jo :o)))
Opravdu? A usmála ses na sebe po tý makový buchtě do zrcadla? Já bych s tím taky problém neměl, ale ti co mne uvidí ano :-)))
No tak ráno když přijdu do práce, tak na sebe zuby do zrcadla cením. A dobrý.
A pak je teda fakt, že po jídle jsem již téměř pravidelně zvyklá projet je dentální nití, protože některé mezírky jsou prostě pasti na jídlo. Tam to jde, ale ven už ne...
Kdyz je cas, najim se do zasoby, kdyz neni, nejim. A svacina? Naposledy snad na zakladce. 8-)
Hele nemáš ty doma taky trochu tuhej režim? :-)))