reklama

Bikepacking po Slovensku: S dětmi na dobrodružství v Malých Karpatech

Loučíme se s naším obchodem v Bratislavě. Foto autora.
Loučíme se s naším obchodem v Bratislavě. Foto autora.
Foto: Autor

Před čtyřmi lety jsme podnikli cestu našeho života – tříměsíční výlet na e-kolech po Španělsku s celou rodinou. Jednoho jarního večera jsme si s manželem připomněli to nezapomenutelné dobrodružství a řekli jsme si: „Proč to nezkusit znovu?“ I když jsme si nemohli dovolit vzít tolik času z práce a neměli jsme stejné prostředky, rozhodli jsme se tentokrát zůstat na Slovensku – a opět to bylo skvělé rozhodnutí!

Zůstat v naší domovině nám hodně usnadnilo organizaci, hlavně proto, že jsme mohli vyrazit přímo z domova – rovnou na kolech. Naše dobrodružství začalo přímo v naší ulici, kde jsme si v našem malém obchodě vzali poslední výbavu. Koneckonců, jedno trailové tričko navíc nikdy neuškodí!

Projeli jsme Bratislavu, vstoupili do Malých Karpat a po průjezdu přes Biely Kríž jsme dorazili na noc na Pezinskú Babu. Nebyli jsme si jistí, jak Oskar (je mu teď 6 let) zvládne ujet 40-50 km denně, obzvlášť s tažným lanem na prudší stoupání.

K našemu překvapení Oskar zvládal jízdu mnohem lépe, než jsme čekali! S lesními stezkami si poradil lépe než já s chariotovým vozíkem za sebou. Občas jsem se ocitla úplně ztracená, daleko za klukama, a v lese nebyl žádný signál. A někdy jsem dokonce skončila na dost podivných místech.

Z Pezinské Baby jsme pokračovali hlavně po cestě hrdinů SNP (Cesta hrdinů Slovenského národního povstání). Odpoledne jsme konečně vyjeli z lesa u Plaveckého Štvrtku a zamířili k malé vodní nádrži Buková, kde jsme si postavili náš stan Big Agnes na noc. Oski trávil večer povídáním s rybáři, zatímco Vesna si užívala hřiště – až do chvíle, kdy se stala kořistí obrovského klíštěte, které jsem jí musela později vytáhnout. Mezitím jsme si se Silvem odpočinuli v malém baru.

Přestože Vesna hodně protestovala proti spaní ve stanu, nakonec usnula a spala až do rána. Ale ráno jsme zjistili, že nám docházejí plenky, a protože byl státní svátek, všechny obchody byly zavřené. Jedinou možností bylo projít se kolem jezera a najít někoho s miminkem, kdo by nám mohl pomoci. Nakonec se to podařilo, ale bylo to trochu trapné.

Pokračovali jsme lesem, Oski opět skvěle zvládal prudké sjezdy – i když samozřejmě došlo na pár pádů, některé i synchronně s mými. Můj manžel prostě umí najít pořádně náročné trasy!

Z nádherných lesních stezek obklopených mechem jsme sjeli do nižších, džungloidních částí, kde jsem nedobrovolně vykonávala komunitní službu, když jsem Vesniným chariotovým vozíkem kosila trávu. Nohy mi svědily od kopřiv a trnů, ale nakonec jsme dorazili do Brezové pod Bradlom.

Když jsme dorazili do Brezové pod Bradlom, už mi chyběl stín lesa – bylo příšerné horko! Po dlouhém obědě a několika Vesniných krizích jsme vyrazili navštívit hlavní památník. I samotná návštěva památníku byla s Vesnou vzadu docela výšlap, takže jsem si pro tento úsek zapnula motor na e-kole.

Cestou nahoru musel Silvo dokonce spravit píchlé kolo na chariotu, ale jeho zkušenosti z našeho výletu ve Španělsku a malý potůček poblíž mu pomohly opravit to za pár minut. Po návštěvě památníku jsme sjeli přes pole do našeho venkovského ubytování v Priepasném, právě když zapadalo slunce. Míjeli jsme nějakou turistku, která na nás zakřičela: „Vy jste ale krásná banda magorů!“

Ten večer Vesna spala v pohádkové chaloupce se zahradou plnou malin, angreštů a jabloní. Z nedaleké louky nám dokonce přišla popřát dobrou noc skupina srnců.

Fotogalerie

17.09.2024 vložil/a: Kristina
karma článku: 3.55
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Bikepacking španělsky 6.část: Z Andalusie přes Extremaduru do Castilla y León

Cestování
Ronda s ikonickým mostem přes hluboký kaňon, poutnické El Rocío, kde sa naše kola topí v písku, nádherná Sevilla a svérázná Sierra de…
29.05.2023
Kristina
(3.63)

Bikepacking španělsky 5.část: Andalusie – Přes Sierru Nevadu do Granady

Cestování
Z pouště se přesouváme ke stoupákům Sierry Nevady. Čeká nás nejvýše položená cyklostezka Evropy bez cyklostezky. Část pátá. Probudíme se v…
02.01.2023
Kristina
(4.81)

Bikepacking španělsky 4.část: Andalusie – z pouště Gorafe na pláž v Cabo de Gata

Cestování
Bláto z lesa vymění naše kola za písek z pouště Gorafe a pobřeží v Cabo de Gata. Část čtvrtá. Vyrážíme z motelu u cesty v městečku Baza.…
07.09.2022
Kristina
(3.64)
PR

Cestování a zdraví: Nepodceňujte prevenci ani pojištění

 ()
Cestování je úžasný způsob, jak si odpočinout, nabrat nové síly a poznat nová místa. Na cestách vás bohužel mohou potkat nejen pozitivní zážitky, ale také nepříjemnosti v podobě úrazů nebo nemocí. Proč je prevence důležitá a jak se v zahraničí můžete chránit?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

225 cyklistů (1 přihlášený)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i…
HMS | 18.09.2024