Zdravím všechny, kteří chodí v botách (asi všichni) a zejména ty, kterým se více či méně potí nohy (asi skoro všichni) a tudíž odér z jejich bot nepřipomíná zrovna rozkvetlou jarní louku...
Z některých bot (např. sportovní), lze zápach odstranit poměrně snadno - stačí hodit do pračky a je vymalováno.
Avšak některé boty, mezi něž patří také třeba cyklotretry, bohužel prát nelze.
Jak tedy účinně odstranit zápach z takových bot? Pomůže třeba pravidelné používání vysoušeče obuvi ihned po použití?
Teoreticky by to pomoct mohlo, páč smrad'ošský bakterie mají přece rády vlhko...
Nebo existuje něco, co opravdu spolehlivě funguje?
Peru i cyklotretry. Podle potřeby 1x - 2x za rok.
Já teda nevim, s tím praním...
Mám známýho opraváře obuvi aka ševce - dnes slovo skoro zapomenuté:), a ten když něco takovýho jen slyšel, tak docela šílel...
A vypraný boty dokázal poznat poměrně spolehlivě i přes mnohá zapírání majitelů, že v pračce rozhodně nebyly.
Perte si všici co chcete, já bych teda boty nevypral.
Tak to bych ti přál nosit petiprstaky. Ty jak v létě nejpozději po 14 dnech neoperes, tak při vyzuti hyne všechno živé v okolí 10 km :-))
Ale peru je co tyden-14 dní už tři roky a zatím drží ;)
Boty peru, ale ne v pračce.
A před zimou peru ručně vnitřky pohorek. Ono, i když nosíš sebelepší ponožky, tak se ty vnitřní vystýlky přes léto zasolí. A sůl je hygroskopická, má tendenci natahovat vhlkost a pak i v kvalitních pohorách při delších zimích túrách zebe.
Dlouho jsem to nevěděla a divila jsem se, proč je mi v zimě v pohorách zima na nohy. Aź mi to jednou prozradil jeden švec:-))
Jsou takove protiplisnove spreje na nohy.
Tim vystrikej ty boty, nejlepe po kazde jizde.
Udrzis je smraduproste leta.
Teď ještě radu, jak vydržet s tím anti... sprejem.
Používám ho v krajní nouzi a jen na cyklocestách, ale jak sprej, tak boty bydlí venku.
Kolegyně to používá v kanclu. Přijde do práce, přezuje se a boty poctivě ošplíchne.
Půl hodiny bez keců větráme v zimě v létě :o)))
U nas je to snadne, soupnu je na zaprazi.
V kancelarske situaci pak asi do sitovky acza okno, pokud okno lze otevrit, coz v nekde taky nejde...
Jde o to, ze ten smrad zpusobuji bakterie co se pasou na zbytkach potu, no a ty je potreba zabit.
Okna otevřít jdou, ale otevírají se dovnitř :o)))
To vetsina...
Pak sitovku na provazek, a skripnout mezi futry.
Ono to za 20 minut vycichne....
Už vidím to nadšení kolegyně .o)))
Celkem jednoduche, postavil bych to tak, ze je pro ni vyhodnejsi, aby byly na provazku z okna botky a ne vona...
Tak trochu OT:
Prali jste (v pračce) upocenou helmu na kolo?
Ona díky větracím průduchům nepáchne, ale je taková "eklhaft" ...
A co (pokud jo), s ní udělalo odstřeďování při 1000/1200 otáčkách/min?
Vážně by tě napadlo nechat helmu mlátit v pračce na 1200 otáček? To by moh bejt slušnej rachot:).
´sem se ptal, zda takovou "inovaci" už někdo nerealizoval ...
8-)
stačí pár cihel :-))
https://www.youtube.com/watch?v=BS90PApRE84
helmu dám do vany a vysprchuju ju + trochu mýdla na vycpávky a znovu sprcha. a je to
Problematiku upocené helmy jsem vyřešil tuto neděli jejím zrušením... ;-)
Jinak, prát přilbu v pračce by mne teda nenapadlo ani ve snu. Když už, tak si ji vezmu ssebou do sprchy a proleju ju důkladně vodou a mýdlem a vodou.
No ale čistě z testovacích důvodů by si teď mohl tu nepoužitelnou přilbu prohnat madlou, abychom viděli, co s ní 1200 otáček udělá.
Zajímavé bude, jestli ždímání vydrží, ale srazí se po aviváži :o)))
Pereme bez aviváže, ničí to "kosmické" materiály... :-)
Nedělní kreš jsem přežil, pokus o vyprání přilby v pračce bych ale už asi nepřežil. :-D
Přilba nepatří do pračky ale do myčky. Vždyť vypadá skoro jako mísa.
A nezapomenout přidat leštidlo, ať se pořádně blejská:-))
Moje holka si stříká do bot vodku rozprašovačem.
Nejlepší antibakteriální léčba je sluníčko :) po každé jízdě z bot vyndám vložky a celé to dám na sušák na prádlo.
V práci to nejde, ale tam zase máme takový ty klimatizační bedny, tak to do technické místnosti dám na výfuk vzduchu, aby se to co nejvíc vysušilo
A jednou za čas je stejně peru, akorát ne v pračce, kyblík lžíce prášku, vodu tak na 60 stupnů a k pracímu efektu používám obyčejný zvon na dřez.... je to pár minut a akorát se to nesmí pak prudce usušit takže je lepší to " prát ráno" a dát to v necyklistický den někam ven vykapat a pak vyslunit....
Nebylo by lepší prát večer - přes noc vykapou a přes den se vysluní?
... jen takový nápad, no ...
Necyklistický den je přece noc, ne?!? :o)))
Už jsem to tu psal, v Bohutíně (u Příbrami) byla parta, co jezdila zásadně v noci. Klídek, prázdné silnice, mihotavá světýlka vísek a městeček, zkrátka idyla.
Ale zatrh´ jim to kuwa kapitalista neboť chtěl, aby v práci makali a nepospávali ...
Vám smrděj nohy? Skandální!
Mně? Kdepak :-)
Akorát nechápu, proč když se vyzuju, začnou všem v okolí 10 km slzet oči a ptáci bezdůvodně padají z nebe :-))
Velmi účinně pomáhá alkohol, do rozprašovače a vystříkat. Dá se vodkou nebo něčím podobným čistým, ale to je poněkud škoda, takže lepší je použít třeba lékařský. Denaturák není moc dobrý používat, ty látky dost smrdí.
Letos jsem si pořídila na balkóně bylinkovou zahrádku a nedávno jsem hledala pomocí "stýčka Gůgla" různé informace o využití bylinek. A narazila jsem na toto:
"Ve středověku sloužil libeček jako lapač pachů a poutníci si jím vykládali boty."
Fakt?!?
Libeček mi na zahradě roste jako divý. Mám zásoby ještě z loňska a už z toho začínám být nešťastná.
Jestli se dá ale nacpat do bot, tak hurá!!! Už vím kam s ním.
Ještě bych potřebovala využití meduňky. Tolik čaje nevypijeme do konce života...
A už mi i nějak přebývá tymián a rozmarýn a yzop.
Zatím stíhám spotřebovat jen levanduli. Zrovna dneska jsem jí ostříhala a mám ji plný stůl. Na roční spotřebu do skříně a do koupele to ale bude tak akorát :o)))
Meduňka a máta :) nezmaři.... při sekání zahradz to pěkně voní..
Meduňkový ocet na salát je docela fajn, prostě se medunka zaleje na pár týdnů octem v lahvi...
No a pokud jí máš fakt hodně, tak se v ní dá koupat :) akorát je dobrý si jí do vany dát v nějaké jemné síťce...
Ano, mám ji opravdu hodně.
Ocet mě nenapadnul, díky to zkusím.
Do koupele zatím používáme levanduli, ale meduňka určitě nemůže uškodit. Také dobrý tip.
Mátu po zkušenostech pěstuji v květináči a jak nemá volnost, tak tolik neroste. Takže tu stíhám spotřebovat docela v pohodě :o)))
Z libečku a tymiánu si dělám ochucený olej - výborná záležitost. Letos zkusím ještě rozmarýnový. Ten také nemůže uškodit :o)))
Nebožtík tchán měl specializovaná období, jednou pěstovat to, za rok ono. Taky vysel libeček a urodilo se ho tolik, že se dával málem i do buchet. Mám magi rád, ale tohle bylo fakt moc, v jediným jídle nechyběl.
Dnes prakticky použito v manželových botách a výsledek ... boty fakt nesmrdí!
Savo, zředěné na nějakou rozumnou koncentraci. Mám vyzkoušeno, funguje spolehlivě.
To se nedivím - když zmizí podrážky, není co by smrdělo :o)))
Smrad noh je jen kosmetická záležitost pro holky.
Mě by spíše zajímalo, jestli není něco adych neměl na nohách více hřibů, než je v okolních lesích.
Koupej si "haxny" v octové vodě ...
Doporučuji přidat bobkový list a nové koření...
http://www.chytra-houba.eu/proti-plisni-na-noze...