reklama

Na dovolenou, na kole, na víno… Přichází období dovolených – užijte si ji na kole!

Chladný vánek ve vlasech, krása ubíhající krajiny. Nekonečnou idylu jemně ruší jen vlastní dech. Zní to neodolatelně? Pak vzhůru do sedla a hurá do Dolního Rakouska, kde na vás čeká šest skvěle připravených cyklistických poznávacích tras a objevte malý, dobrý hotel - skrytý klenot mezi hostinci. Prozradíme vám tajné tipy, které znají jen místní nebo je doporučují dobří přátelé.

EuroVelo 13
EuroVelo 13
Foto: Niederösterreich-Werbung

Vyrazte na kole – od jednoho nového oblíbeného místa k druhému!

Dolní Rakousko leží na hranici s jižní Moravou a obklopuje metropoli Vídeň podobně jako Středočeský kraj Prahu. Hlavním městem je St. Pölten, protéká tu 286 km Dunaje, nejvyšší hora Schneeberg se ve Vídeňských Alpách tyčí až k 2076 metrům.

Celkem 28 000 hektarů zabírají vinice, ještě více pak dva národní parky Donau-Auen a Thayatal. Nav­štívit můžete 9 horských středisek, nebo třeba 70 hradů, zámků a zřícenin.
Ale hlavně: Top 10 značených cyklotras tu natočí přes 1400 km!

Ybbstalská cy­klotrasa

Voda, co nás drží nad vodou

Studené řeky, divoké potoky a malebná jezera ke koupání pro osvěžující zastávky. Jedinečná trasa, která vede nedotčenou přírodou kolem skutečně nádherných míst. Spí se v malých, dobrých hotelech. Stravování v originálních hostincích. Co víc si srdce cyklisty může přát? Odpověď zní: AKCI!

Plnou vodou vpřed!

Potom jsou trasy Wexl Trails tím ideálním cílem.

Komu pojmy flow trail, jumpline nebo downhill nevzbuzují údiv na tváři, ten je tu na správném místě. Adrenalin, akce a svoboda se tu píší velkými písmeny. Prozradíme vám, do které postele večer padnout vyčerpáním, stejně jako nejlepší tajné tipy, jak znovu načerpat spálené kalorie. Ale opravdové mezní zážitky se dají získat nejen při svištění po dobrodružných sjezdových trasách.

Protože Cyklostezka železné opony Iron Curtain Trail prověří nejen kondici, ale i chápání historie. Cestou na kole kolem starých tankových cest, hraničních plotů a historických bunkrů zažijete pozůstatky železné opony. Než se začnete příliš zamýšlet, zavede vás pár jedinečných tipů po cestě na místa, která nabízejí mimořádný požitek. Naše poznávací trasa inspirativním Vídeňským lesem osvětluje zcela jiný aspekt historie.


Foto: Niederösterreich-Werbung

Tam, kde kdysi žila šlechta na svých zámcích, se dnes nachází trasa věnovaná klášterům, císařům a umělcům Klöster-Kaiser-Künstler-Tour od jednoho uměleckého a kulturního vrcholu k druhému. Při šlapání krajinou můžete na vlastní kůži využít umělecké vzdělání. Veškerou inspiraci, která se na cestě skrývá, si můžete klidně odnést s sebou. Stejně jako umění se na trase prezentují i kulinářské skvosty – od moderních po klasické. Pokud vám ze všech těch debat o umění a kultuře začne vysychat v krku, je nejlepší přidat si ještě pár dní na kole navíc a zavítat do nejlepších uliček s vinými sklípky.

V okolí Retzu přebývá víno v malých idylických domečcích a čeká na žíznivé cyklisty. Cesty všemi směry po okolí Retzu jsou jako navigace, která vás neomylně provede nejkrásnějšími uličkami se sklípky podél přidružených vinic. V celé té euforii si ještě jednou vzpomeňte na neoficiální heslo: Nepij příliš a jeď!


Foto: Niederösterreich-Werbung

Dosud jste během našich poznávacích výletů mohli poznat osvěžující jezera ke koupání, akční cyklostezky, svědky dějin, vrcholy umělecké a kulturní scény a hrdiny mezi uličkami se sklípky. Je čas trochu zpomalit. Zcela podle hesla:

„Dobít baterky, prosím,“ nakonec zamíříme ke břehu Dunaje. Nejdelší a nejznámější rakouská řeka vyrábí elektřinu, přepravuje osoby a zboží a přivádí lidi z celého světa k tanci. Stejně rozmanitá jako samotný Dunaj je i jeho Dunajská cyklostezka. Nabízí místa k dobití energie, nezapomenutelná setkání a zážitky, které vám rozbuší srdce v tříčtvrťovém taktu. 


Foto: Niederösterreich-Werbung

 

Všechny cyklistické poznávací trasy na:

www.dolni-rakousko.info/ob­jevujte-na-kole

 

Sledujte nás na:

www.fb.com/dol­nirakousko

www.instagram­.com/visitnie­deroesterreich

Fotogalerie

EuroVelo 13 Donauradweg Donauradweg Donauradweg Donauradweg Donauradweg Wachau
- inzerce -, 02.07.2024
Blogy

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

 ()
Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50 km denně, pokračovali jsme v cestě na střední Slovensko. Oskarovy schopnosti se každým dnem zlepšovaly. Tažné lano zůstalo hezky odpočívat a Oskar se stal pro nás plnohodnotným cyklistickým…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

 ()
Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy sbaleno, stihly jsme i promazat kola (a vyloudit u paní ubytovatelky nový hadr na jejich utření) a vyjet chvilku před devátou. Asi 5 km se mírně stoupavá cesta zdála příjemná, ale za přístřeškem…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

 ()
Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás před třemi dny za Tarazem," pozdravil nás chlapík kdesi na benzínce. „To je docela dobře možné." „Nebyli jste tuhle kousek za Almatou?" zase jiný chlapík jinde. „Asi měsíc nazád? To jsme…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

 ()
Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka měla naplánovanou dovolenou v Itálii, my s Lenkou zájezd do Alp, ale nakonec jsme Dámskou odjely v tradičním termínu. Letos máme 13 jako šťastné číslo, 13.června jsme jely s Lenkou do…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

 ()
Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i neznačených cestách. V únoru vybíráme zájezd, vzácně se shodneme na termínu a místu. Původně jsme chtěly ve složení Helena, Lenka a já zdolat Grossglockner, ale bohužel zájezd byl již koncem…
HMS | 18.09.2024

O čem se mluví:

Ostatní – cyklo Jaké to bylo? - 152 dnes v 01:16
NEcyklo Co vás zaujalo 281 dnes v 01:12
Komentáře k blogu Centrální stezkou od západu na východ_3 dnes v 00:28
NEcyklo Ukrajina 47 včera v 21:27
Lehokola Homebuilders lehokol 15 včera v 18:56
Štafeta NaKole.cz Štafeta Via Czechia centrál 2024 včera v 14:50
Vyjížďky, srazy, akce Galasova Cyklojízda Č.383 „28.Mariánskolázeňská „ včera v 09:53
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

344 cyklistů (0 přihlášených)

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024