reklama

„Je čas na novou revoluci,“ říká národní cyklokoordinátor Jaroslav Martinek

Jaroslav Martinek byl odborným garantem Bike konference na veletrhu Bike Brno v listopadu 2009. (NaKole.cz)

Od června tohoto roku má Česká republika nového národního cyklokoordinátora. Jaroslav Martinek se nezastaví a neustále je v pohybu. Kromě toho, že sám aktivně sportuje, velkou část svého času tráví na cestách mezi Prahou a Olomoucí. Národní koordinátor naprosto odporuje zažité představě o státním úředníkovi – překypuje energií a nadšením pro svoje poslání, nepoužívá titul a obklopuje se schopnými lidmi, kteří s ním často nesouhlasí.

Reklama se tlačí na cyklostezky

V budoucnosti nás možná právě takový pohled čeká na cyklovýletech podél řeky Labe. Tato lavička stojí v pražské čtvrti Vysočany. (Jan Ritter)

Od českých dálnic pomalu ale jistě proniká reklama i do těsného sousedství hlavních cyklistických tahů. Letos v létě se rozvinula debata nad nově instalovanými reklamními lavičkami podél Labské stezky od Poděbrad k Nymburku. Začátkem prosince radnice představila nový počin „Hrabalovo posezení u tří koček“.

Test Giant ROAM XR3

 (Tomáš Kučera)

Giant pro novou sezonu 2010 zcela přestavěl svoji nabídku krosových kol. Nově je rozdělena do dvou linií, nazvaných ROAM a ROAM XR. My měli možnost otestovat nejnižší model vyšší řady XR, pod značkou ROAM XR 3.

Dánský velvyslanec brázdí Prahu na kole

Ole Moesby, dánský velvyslanec v ČR a jeho nový dopravní prostředek. (NaKole.cz)

Dnes začíná v Kodani konference o klimatu, která je podle vyjádření některých odborníků doslova „poslední šancí na záchranu Země“. Dánský velvyslanec Ole Moesby se snaží upozornit českou veřejnost na toto téma a sám jde osobním příkladem. V poslední době je na Malé Straně často k vidění na nákladním kole Christiania bikes. Jak na to reagovali čeští politici, jak vypadá Praha ze sedla kola a co si myslí o českých cyklistech, o tom jsme si povídali v sídle ambasády na Maltézském náměstí.

Evropský cykloslovníček

Evropský obrazový slovník pro cyklisty ve 23 jazycích (ECF, EESC)

Do redakce NaKole.cz dorazila velmi užitečná pomůcka pro všechny cyklocestovatele. Brožurka obsahuje cyklistické výrazy ve všech jazycích používaných v zemích EU. Podívejte se s námi, co se skrývá za slůvky poljin, post suíocháin, klocek hamulcowy či kapot.

Mikuláš pokřtí nové cyklovagony

Mikulášské jízdy mají v Praze už tradici. (Klub železničních cestovatelů)

Od příští sezóny 2010 budou moci cyklisté vzít svá kola i na jízdy historických vlaků. Rekonstruované nákladní vozy, řečené „hytláky“, budou pokřtěny 5. prosince 2009 na nádraží Praha-Braník v rámci dne s Mikulášem.

Cyklofest 2009 - těšte se na překvapení

Michal Jon. (NaKole.cz)

Tento víkend nás čeká další ročník festivalu Cyklofest, který představí známé i méně známé cestovatele na kolech. Na co se mohou návštěvníci těšit, o tom jsem si povídala s Michalem Jonem, ředitelem Cyklofestu.

Singltreky aneb cyklostezky trochu jinak

 (Čemba)

Většina rekreačních cyklistů používá kolo, aby se dostali do přírody, a tak stále více z nich vyhledává jízdu mimo asfaltem pokryté cesty. Letos pro ně byly vytvořeny nové přírodě blízké stezky v lesích na severní straně Jizerských hor a v Rychlebských horách.

Jak dnes vypadá bývalá železná opona

Turistický hraniční přechod Slapany/Egerteich leží na cyklostezce, která vede po bývalé železniční trati. Valdštejnská cyklotrasa spojuje města Cheb a Marktredwitz. (NaKole.cz)

Kdo žil před dvaceti lety v České republice, věděl, že cestovat se může jenom někam. A jenom někdo. Celé osady byly vysídleny, vlakové koleje vytrhány a cesty končily v ostnatých drátech. Domácí vězení bylo součást každodenního socialistického života. Jak vypadají některá místa na původní železné oponě, na to se podíváme v našem speciálním „sametovém“ článku.

Co přinesl veletrh Bike Brno 2009

Bike Brno v listopadu 2009 obsadil tři výstavní haly brněnského výstaviště. (Jitka Vrtalová)

Na veletrhu „Bike Brno“ jsme strávili čtyři dny. Co tu bylo k vidění, jaké trendy veletrh ukázal a s jakými osobnostmi jsme se setkali, to se dozvíte v dnešním článku.

« Předchozí 1 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 50 Další »
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

 ()
Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11 kilometrů a klesli do 2700 metrů. Kolem uhelného dolu nocleh možný nebyl, nenašli jsme žádné rovné místo a navíc vše bylo pokryto vrstvičkou šedého prachu. A ani mezi zaparkovanými…
Peggy | včera

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

 ()
Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně mezi psaním 6. a 7. části Miluji takové ty nádražní či vesnické knihovničky, kde se lidi zbavují starých knih. Většinou to bývají nějaké blbosti, ale už jsem v nich párkrát narazila na…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

 ()
5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku nechali v zádech a najednou to bylo krásné! Zelené kopce, jurty, krávy, koně. Konečně tak, jak jsem si to vysnila. V kamenitém sjezdu, kdy to kluci napálili a my se s Šárkou naopak zpozdily,…
Peggy | 10.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

 ()
4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme peníze na obživu, tak se nedivte, že se nám po jídle nechtělo „civilizaci" hned zase opouštět. Ještě jsme si chtěli někam zajít na kafe (tedy na čaj) a trochu otdychať. Moc možností tu…
Peggy | 06.05.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Co na kolena? dnes v 09:25
Ve městě na kole Pujčení kola v Paříži dnes v 08:45
Oblečení a outdoor Cyklo batoh dnes v 08:30
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 08:00
Technické rady Mapy.cz dnes v 00:18
Lehokola Homebuilders lehokol 15 včera v 22:00
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část včera v 21:14
Vyjížďky, srazy, akce Cyklovýlet MASKA JEDE včera v 19:35
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

199 cyklistů (9 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 8. část

Civilizace po Kyrgyzsku Mysleli jsme, že na noc zůstaneme někde blízko sedla, ale nakonec jsme ujeli ještě 11…
Peggy | včera

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 7. část

Sonkol, zázraky na počkání nebo do tří dnů Kratičké intermezzo - které se přihodilo úplnou náhodou, přesně…
Peggy | 26.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu…
Peggy | 20.05.2024