Zdravím všechny cyklisty.
Dnes jsem koupil použité kolo 4Ever ULTRA EL ( https://kolo.cz/clanek/4ever-ultra-el-2008 )
Při jízdě se ozývá cvakání mezi řidítky a vidlicí. Cvaká to i když stojím a rám kola "ohýbám".
Na kole je vidlice MARZOCCHI MZ RACE lock out.
Neví někdo, čím je cvakání způsobeno a jak ho odstranit?
Pán, od kterého jsem kolo kupoval říkal, že je kolo po servisu. Přijde mi divné, že by si cvakání v servise nevšimli.
Podotýkám, že doposud jsem měl cca 25 let staré kolo Author a v kolech se nevyznám.
Děkuji všem za případné rady :-)
Jak ohýbáš rám, to děláš co, že se ti rám ohýbá?
To cvakání je stále nebo jen někdy a za nějakých podmínek, třeba sucho, mokro, teplo, apod., co při jízdě bez drže?
Pokud jezdíš letitá kola (odkaz je na model 2008), může tam cvakat spousta věcí. Kdoví, jak se prodávající o kolo staral. Na řeči, že kolo bylo v servisu nedej.
Píšeš, že se v kolech nevyznáš a z toho odvozuji, že doma nemáš ani nářadí na servis. Nejjednodušší bude, když kolo vezmeš do servisu, předvedeš cvakání a objednáš si jeho "odstranění". Tady bychom jen teoretizovali coby kdyby.
Osobně bych vyndal řídítka z představce a vyčistil spoj. Dále bych vyndal vidlici a podíval se, jestli není nějaký bordel v hlavě. Ložiska nevyčistíš, je tam integrované složení a ložiska budou průmyslová. Dál bych si hrál s vidlicí. Ty to ale nedělej, protože se v kolech nevyznáš. Kolo může cvakat na úplně jiném místě a tobě se jen zdá, že je to mezi řídítkami a vidlicí. Dej kolo do servisu.
To může být cokoliv, zvuk se rámem šíří, to se takhle přes diskusi fakt nedá- Pokud se v to nevyznáš a nehodláš se to naučit, tak to prostě dej do servisu.
To ale může přijít levněji koupit si nové kolo než hledání takové blbosti jako nějaké cvakání v servisu