Pochlubte se svými letošními houbovými úlovky!
Já sbírám jenom ze sedla, je toho letos podél cest spousta, ale včera jsem kvůli jedný houbě zastavil: v travnaté krajnici nedaleko Ondřejova naprosto zdravý hřib, průměr klobouku (změřil jsem) 19 cm, tloušťka klobouku 6 cm, ten mohl vážit ke kilu.
Jo, a taky jsem včera ochutnal fajnovou věcičku: naložené matesy, ale místo toho masa tam jsou houby. No něco úžasnýho! :-)
http://wert.rajce.idnes.cz/houbovy_orgac/
A já si myslel, že jsi masožravec. A ty jsi zatím na houby:-)
V hubným roce '94 (?) jsem z nedostatku nakládal ve finále houby do třílitrovek. To byl šílenej podzim, kvartýr tak prosmrděnej houbama, že je oba synci přestali jíst. Nebeská udělala nějakej polotovar (vařila je na pánvi), já je pak cpal do sklenic a zavářel. Jenže jsem je asi moc udusal, tak varem vyrazily víčka a vyběhly jako písty. Druhej den jsem mezi dvěma vlaky nasbíral nový. Jízdenka do Křižan byla asi za 2,- Kč.
Je to divný, ale já jsem letos nenašel skoro nic.
NIC???
To neni možný :-O
Kolik asi bylo přibližně hodin když jsi hledal ty houby a odkud jsi šel?
Já mám to štěstí, že mám les za barákem. Ale strašně blbej. Nic v něm neroste. Jen tráva a na ní klíšťata...:-) Musím do jiného rajonu...
No tak aspoň ty klíšťata no. Někdo třeba nenajde ani to. Ovšem já! Já jsem schopnej na houbách chytit i vlka!
Ty jsi byl na Šumavě? Tam se prý vrací....:-)
Tak je zkus použít jako koření až budeš zavářet šišky na zimu.
Ble...:-))))
Jenže na mě se klíšťata lepí takovým způsobem, že bych si občas mohl udělat šišky s mákem, jen ten mák nahradit....
Ble...:-))))
Jsem si v nedělu dovezla plný brašny klouzků, v neděli kuře na klouzkách, včera klozková smaženice, dnes zkusím ty poslední klobouky normálně obalit jak šnicle, je jich ještě osm a průměr 8-12, si mysim, že by to měo jedlý být :)
Teď to bylo už druhý týden slabší, plnej les shnilejch žabin, jedlý hříbci víceméně stávkovali. Ale v nedělu už bylo i pár malých suchohříbků, tak třeba ještě začnou. To beru cestou, když z kola uvidim. Pokud rostou, tak mi to bohatě stačí, když nerostou, je zbytečný je hledat:))
Nevím jak jinde, ale tady se poslední dva roky začali rozmáhat kozáci, letos se to dalo sklízet kosou. Přitom předtím o kozáka čověk nezakop.
Letos toho bylo hodně, jsem to nestíhala konzumovat :) Zkouším různé úpravy, loni jsem vymyslela houbovej štrůdl, letos houbový rizoto. Taky se tím daj plnit palačinky :)
Jak nezavařuju, tak letos byla i úroda praváků, tož jsem pár ocťáků udělala, ale jen z malejch, ty přerostlý mi už nepřipadaly na zavaření vhodný. Teprv až jsem pracně udělala kyselej nálev a zavařila, jsem si v kvelbu všimla, že prodávaj hotovej znojemskej nálev v petce. By mi ta petka bohatě stačila :)
Sušit to nesušim, jsem to akorát vždycky druhej rok vyhazovala...
A už jsem viděla první václavky, tak ještě letos bude guláš. Pár václavek si dávám do mražáku a kolem Vánoc se guláš ještě zopakuje.
Největšího gampla jsem našla už před víc jak deseti lety, byly tam čtyři, hned u cesty. Jsem toho prvního uviděla z koňa a chvílu přemýšlela, že to stejně bude hořčák a moc se mi slízat nechtělo. Nakonec jsem přece jen slezla, a když jsem toho prvního vydolovála za země, uviděla ty další. Jsem se tam nakonec musela vyslíct donaha, abych sundala spodní triko a měla to do čeho dat :)
Každej jeden zaplnil talíř, nevážila jsem, ale jednoho dostal soused vpravo, druhýho soused vlevo a třetího jsem věnovala máti. Ten co mi zbyl na dvě večeře bohatě stačil. Ale to už je dávno...
No vidiš, jsem v sobotu dělala švestkový knedlíky a právě mě napadlo: Do toho by se ty houby taky daly vrazit, když se to těsto udělá slaný. A jako přílohu dušený houby :)) Akorát nevim, jestli slaný těsto vykyne, asi ne :/
Ale za pokus to stojí :))
Já tedy nevím, ale nechala bych švestokový knedlíky raději švestkovejma. Houby sušit, sušit a sušit. Pak navoní každén jídlo.
Airline : ty houby jako matesy ? To jako myslíš houby jako rybí salát s majonézou, ale místo ryb houby?
To já taky můžu.Fakt dobrý.
No já pod pojmem "matesy" mám sledě naložené v nějakém oleji + cibule + papriky a koření + ....
No a v tomhle jsou místo pokrájených sleďů houby (musí být tvrdší, nejlíp hřibovité). Ale určitě by šly dát i k těm rybám. Ochutnal jsem to poprvé a jak říká klasik: kdo jednou zkusil, už nikdy nechce jinak :-)
Ad plněné knedlíky: no určitě by šlo udělat klasické kynuté knedlíky, naplněné podušenými houbami. Přes to bych viděl kysaný zelíčko, trochu politý rozškvařenou slaninkou a orestovanou cibulkou...
Panebože - anebo bramborové placky (cmundy) s houbama, houbový karbanátky, houbová fašírka... prostě stojí za to žít :-)))
V Anglii prodávají václavkovou marmeládu. Ta když se s humusem namaže na chleba... Nebo holubinková zmrzlina, růžovkový pivo, hříbková bublanina, křemenáčovej Coleslaw! Ta zem je houbovej ráj.
Ale když tam jdeš do lesa na houby, tak na tebe koukají jak na blázna. Moc to neznají. A když jsem nějaké přinesl domu, tak to nejedli. Báli se. Houby vůbec neznají. Znají jen ty hnědé (hřibovaté) a bíle (žampiony). A mám takovej pocit, že věří tomu, že to roste v Tescu v regálech. Zvláštní je, že ani nemají poangličtěné názvy hub....tuším, že používají latinské názvy....snad jen trošku upravené.
Jinak jednou mě rozesmáli. Přinesli jsme z lesa borůvky (těch tam je mraky...zas to nikdo nesbírá). A domácí na to koukala a udiveně se ptala, kde jsme to vzalo, vždyť je Tesco tak daleko (nejbližší asi 23km)....:-))
Ale hub tam mají požehnaně. Teda když najdeš les, kterých je tam málo. My měli to štěstí, že jsme ho měli jeden čas za barákem. Vylezli jsme a za pár minut jsme měli koš.
http://dosveta.rajce.idnes.cz/16.9.2006_-...
To je Skotsko nebo Wales? Tam co jezdím, West Yorkshire, lesy skoro nejsou. Zídky, pastviny blata, vřes.
No právě, že moc nejsou. Ve Walesu jsem potkával jen takové malé lesíky. Ale ty obsadili většinou cyklisté a stavěli v nich singly:-))) Kousek za městem jsme měli takový malý háj, kde rostly borovice. Ty jsem v UK nikde jinde neviděl. Taky když jsem tam šel, tak jsem říkal, že jdu "domu". Strašně mi ten borový háj připomínal Čechy.
Ve Skotsku to bylo na některých místech lepší. My byli v Dunkeldu (kousek nad Perthem) a tam se lesy občas našly.
A jak píšu. Oni sběr hub vůbec neznají. Takže tam rostly houby na cestě...
A do těch metesů ty houby syrový nebo nějak povařený? Ryby se dávaj syrový, ale u hub si to nedovedu představit.
Ájínku, pořád ještě rostou :o)))
http://vrstevnice.rajce.idnes.cz/100911_Houby...
Tak...a jdu to ven vokouknout....
Tak jsem našel prd.... Ale potkal jsem cestou domu burčák....Alespoň něco... Zatím je vše OK:-)))
Blbě's hledal :) Bedle jsem vybírala jen ty zavřený, stejně by se mi v brašně pomačkaly.
A došla jsem k tomu, že už budu z bedlí sbírat jen nohy, ty se nepomačkaj a dají se z nich na sádle udělat báječný škvarky.
V tejdnu zajedu na bedlový nohy :)))
Já určitě chodím do blbého lesa:-)))
Ale tak zas u sběru hub je výhoda, že když se tě někdo zeptá, co jsi našel, tak řekneš, že houby. A ať si to pak vysvětlí každý po svém.:-)) Já vlastně dnes taky našel houby....:-)
Byli jsme o víkendu na chatě a rostou, rostou, rostou.
Tak jsme se stavili v Milevsku pro čerstvé mléko (ano, není to pověst, skutečně se dá dnes koupit opravdové mléko, ne ta bílá vyráběná tekutina v krabici) Sebrali jsme smetánku, nechali zkysnout, za chatou nasbírali houby, před chatou natrhali kopr, na poli vyhrabali pár brambor (neukradli, už jsou vyorané, tohle zbylo na začátku řádku). Pro vejce jsem zajel ke známejm do vsi, cibuli koupil u zahradníka a výsledek je pravá jihočeská Kulajda, tak jak má bejt, ve který, jak se říká, lžíce stojí.
http://picasaweb.google.cz/humpliki/Ruzne...
A že nejsme troškaři, zadělával jsem v rokli a míchal to borovicí :-)))
To ses dost najezdil, než jste ji dali dohromady. Jedna moje příbuzná, absolventka rodinný školy, do ní dávala žloutky vcelku. A tu lžíci taky stát nevidím, poplet jsi fotky.
Všechno v dosahu nebo po cestě.
Vejce dávám ztracený. Nevýhoda je, že se blbě hledaj.
První sem v tom zlomil, druhou už sem nechtěl riskovat.
Nám babička dávala do kulajdy vždycky celé vajíčko uvařené na měkko nebo na tvrdeo - jak kdo měl rád.
To se hledalo dobře :o)))
Když mně to nejde. Když vařim na měkko, vyjde mi z toho na tvrdo, když vařim na tvrdo, vyjde mi spíš smažený a když dělám smažený, tak to už se dostávám někam do základních chemickejch prvků :-(((
No a právě to ztrácení, to je jediný co mi jde.
Člověk by neřek, jak třeba vypadá vejce půl hodiny po tom, co se vyvaří voda z kastrólu.
Hlavně si dej bacha při vaření vajec, abys během něj neodešel do práce a nikdo nebyl doma. To se mi stalo včera a ten smrad z explodovavších zuhelnatělejch vajec je neskutečnej. Uhelnatěly jenom hodinu, pak zhasnul plamen, no je to na delší povídání. Byl jsem na mrtvici.
Hmmm, tak takhle se vařej vejce "na abyho"?!?
Hele a to si jako zapomněl, že máš hlad?!?
Dal jsem je do vody v poledne, když začaly vařit, stáh jsem hořák na sporo a odešel se připravovat na odpo. V půl čtvrtý mi volal vrátivší se synek, že barák je plnej kouře a v bytě není moc vidět. Skoro dotlouklo moje předobré. Doma pak po návratu večer neskutečnej smrad sirovodíku. Podrobnosti jedině obálkou.
Hele a zkoušel si vejce v microvlnce?!?
Kamarád má doma jednu experimentální microvlnu, aby v ní mohl zkusit ohřat všechno zakázaný.
Takový vejce, to se prý rovnoměrně rozloží po všech stěnách :o)))
Ale teď jsem si vzpomněla - hele, já si koupila takový varník na vajíčka v microvlně.
5 minut se vaří na měkko, 7-10 minut na tvrdo
a fakt to funguje
a neprasknout!!!
Vy pražáci jste teda vychcaní. Něco vysomrujete, něco ukradete na poli(ty kecy o zbytcích, na ty Ti tak někdo skočí!) něco koupíte za směšnou almužnu od chudáků co dřou celý rok na zahrádce a pak prý jaká skvělá kulajda a skoro zadarmo. No bodejť by ne! :-)))
Tak náhodou ty brambory máme dovolený. My mu zase neúčtujeme normohodinu na opravu cesty kterou zku... traktorama. Takže je to "dobrovolná" dohoda. :-P Slepici na vejce kupovat nebudu, dvě mi doma stačej. A almužnu chudákovi??? Jak se jmenuje ta planeta z které jsi přilétl???
Ale vychcaný sme, to jo, to s tebou souhlasim.
:-)))
Hele, nedaly by se ty houby vypálit když je toho tolik? Taková "houbovica", nebo něco takového. Obracím se na tebe jako na odborníka.
Tak to Ti člověče nevím. Musel by se do toho dát cukr a bolela by z toho asi hlava a pak kdyby to šlo, už by se to dělalo. Já osobně zůstanu u pálení kalvádosu, dělání vína a vaření piva. Houby jako příloha.
Sladký houby, fujtajxl. Máš pravdu, lidi sou prasata a kdyby to šlo, tak už by to dělali.
Zůstanem u klasiky, moje řeč.
No, prasata, dost silný označení. Ale na Rujáně v hospodě si sedly ke stolu dva páry, přiskočila flaška šampusu, čtyři taškový piva a co myslíš, že udělali? Nalili do třetinek pivo, dolili šampusem a já odešel. Byl jsem ještě mladej, nezkušenej. :-)) Kdybys viděl, jaký neuvěřitelnosti pijou anglosasové! Nejmírnější z nich je americkej šestiprocentní Budweiser.
Dyť řikám, prasata. Anglosasové sem viděl, jak si solej pivo. Verbež.
Vona ta naše kola s vínem (asi se to teda pije i jinde než v ČR) taky kdejakému vinaři otevírá kudlu v kapse:-)))
Houbová pálenka s vínem a kolou, nastavovaná pivem. A teď hovoř, co se komu a kde votevírá :-)))
Se mi udělalo nějak nevolno....:-)))
nebo si radši uvařit "takovej normální houbovej čaj" ? :-)
Tenhle víkend včetně včerejška jsem jezdil po Písecku + Blatensku. Pohledem ze sedla jsem za ty 3 1/2 dne nasbíral minimálně tři košíky, a to bych bral jen hřiby + křemenáče, možná bedly, ostatní (takové ty babky + klouzky) bych nechával. Absolutní záplava byla podél lesní asfaltky, co vede k romskému památníku v Letech.
Houby, kam se člověk podívá, za městem se vleze do lesa a musí se dávat pečlivý pozor aby člověk na houbu nešlápl. V životě jsem neviděl v lesích tolik hub, a nejsvíc mě dostává jak rostou na lesních cestách.
Dneska šel malý kluk s dědou z lesa a nesl plnou náruč (asi 10) obrovských bedel, ohlédl se po mě, škobrtl, upadl a samoztřejmě bedly rozlámal, vstal podíval se na ně a povídá, no jo, jsou rozbitý, vezmu si jiný :-)