reklama

Tipy na MTB trasy – Hory se špatnou pověstí

Cesta po bezlesém vrcholku Krušných hor (Jiří Juřík)

Špatnou pověst lze získat velmi snadno, ale zbavit se jí, může být běh na velmi dlouhou dráhu. Přesně toto pravidlo se týká jedněch našich pohraničních hor. Nejprve zde byly Sudety, pak na jejich jedné straně bydleli dederóní (tedy východní Němci), na druhé pak ropák bahnomilný, který si liboval ve zdevastované krajině povrchových dolů a nedalekých chemiček. Lesy na hřebenech těchto hor pak úspěšně likvidovaly kyselé deště a kůrovec. Snad každý už ví, o jakém území se bavíme. Samozřejmě jde o Krušné hory.

Greenways v ČR – Stezka železné opony (EuroVelo 13)

 ()

Cyklotrasa EuroVelo 13, též nazývaná Stezka železné opony, je součástí vznikající celoevropské sítě dálkových cyklotras EuroVelo. Po svém dokončení bude tato trasa kopírovat linii bývalé železné opony. Linii, jež dlouhá léta rozdělovala státy a hlavně lidské osudy, do kterých můžete právě i díky tomuto unikátnímu projektu mapujícímu smutné svědectví 20. století, nahlédnout.

Tipy na MTB trasy – Šumava na těžko

Bývalá fořtovna březnického polesí, jedno z nejodlehlejších míst Šumavy (Jiří Juřík)

Označení horské kolo jasně naznačuje, kde by se s takovýmto strojem mělo jezdit, nicméně mnohdy tak tomu není a na kolech kategorie MTB se nejčastěji vyráží kamkoliv. V našem dalším tipu na výlet s Authorem se pokusíme vše napravit a vyrazíme do našich hor, a to rovnou na těžko.

Greenways v ČR – Labská stezka

 ()

Labská stezka patří k nejpůvabnějším a nejrozmanitějším dálkovým cyklotrasám v Evropě. Od Severního moře přes Labské pískovce až do Polabí vás čeká 1.270 km rozmanité a nedotčené přírody labských lužních lesů.

Tipy na MTB trasy – Česká Sibiř

Krajina České Sibiře (Jiří Juřík)

Pokud se vysloví Sibiř, začne mnoha lidem okamžitě běhat mráz po zádech, protože si automaticky představí rozsáhlé nehostinné končiny, které jsou buď zamrzlé nebo hemžící se mračny komárů, do toho medvědi, vlci a z dřívějška pak vzpomínky na komunistické lágry, gulagy. Nicméně, existuje jedna Sibiř,…

S Authorem nejen do hor

 (Author Bicycles)

Pojem horské kolo (MTB) je znám od roku 1966. Jako oficiální zakladatel kategorie kol MTB je považován Gary Fisher. Nicméně pro naše cyklisty, žijící v té době v zajetí socialismu, vše začalo až později. Stroje kategorie MTB pronikly masivněji do České republiky až po sametové a tím i cyklistické revoluci. U nás vše pomáhala, mimo jiné, odstartovat značka Author, která na tomto poli působí dodnes.

Tipy na výlety v Praze – Lehce naučný výlet po východním okraji Prahy

Stezka podél vodní nádrže v Hostivaři (Jiří Juřík)

Následující výlet lze skutečně vnímat jako lehce naučný. První výuky se vám dostane ohledně způsobů jízdy po Praze, protože trasa výletu vede snad po všech možných druzích cest. Pojedete jak v běžném silničním provozu, využijete integrační dopravní opatření, projedete se po cyklostezkách a značených cyklotrasách, ale především po polních cestách a lesních pěšinách. Druhý způsob poučení vám pak nabídne několik naučných stezek (NS), které budou na několika úsecích doprovázet vaší cestu.

Tipy na výlety v Praze – Po jižním okraji Prahy na Točnou

Cyklostezka za Dolními Břežany končí v polích. (Jiří Juřík)

Již několikrát bylo vyřčeno, že svět se zbláznil. Je to věc úhlu pohledu, ale občas je realita okolo nás opravdu podivná. No a v duchu lehkého absurdna se bude odvíjet i následující tip na vyjížďku na horském kole po jižním okraji i za hranicí Prahy.

Tipy na výlety v Praze – Pražská hřebenovka aneb vyhlídky nad Vltavou

Prokopské údolí z nadhledu (Jiří Juřík)

Pražská kotlina má pro cyklisty své pro i proti. Záleží na tom, jakým způsobem své kolo využíváte. Pro dopravní cyklistiku může být kopcovitost metropole vnímána jako nevýhoda. Naopak sportovněji zaměření cyklisté si užívají stoupání a sjezdů, zkrátka pestrosti terénu v okolí Prahy, ale i přímo v ní. Právě pro tuto skupinu jezdců je určen následující výlet, při kterém dojde jak na ryze terénní úseky, tak na čistě městskou cyklistiku po městských i přírodních cyklostezkách.

Po Praze na horáku

Horské kolo zbližuje nejen v Praze na Kampě. (Jiří Juřík)

Pozvánka na výlet na horském kole po naší metropoli může znít jako provokace. Nicméně Praha a její okolí nabízí docela pestrou škálu terénů, kde si na své přijdou i vyznavači horských kol nejrůznějšího ražení. V následujících třech pokračováních se společně se značkou Author projedeme po Praze a představíme si snad všechny její tváře ve vztahu k horským kolům.

« Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 13 Další »
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

 ()
5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku nechali v zádech a najednou to bylo krásné! Zelené kopce, jurty, krávy, koně. Konečně tak, jak jsem si to vysnila. V kamenitém sjezdu, kdy to kluci napálili a my se s Šárkou naopak zpozdily,…
Peggy | včera

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

 ()
4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme peníze na obživu, tak se nedivte, že se nám po jídle nechtělo „civilizaci" hned zase opouštět. Ještě jsme si chtěli někam zajít na kafe (tedy na čaj) a trochu otdychať. Moc možností tu…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

 ()
3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti alespoň malou satisfakci - byl tu jediný McDonald za celou cestu. Tedy - v Almatě jsou celkem asi čtyři a nám stačil jenom jeden, zas takoví fanoušci nejsme :-) ale mám na mysli, že pak nikde…
Peggy | 02.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

 ()
2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu v Biškeku, konzumovali večeři, první jídlo v Kyrgyzstánu, a rozhlíželi se u toho kolem sebe. Ne že bychom se v těch asijských obličejích vyznali, ale že se všude pohybovala jenom mládež, a…
Peggy | 28.04.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

O čem se mluví:

Technické rady Výběr radaru na kolo, značka, mobilní app před 6 minutami
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 10:29
Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 09:35
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 dnes v 07:41
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. dnes v 07:40
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část včera v 23:33
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

175 cyklistů (6 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku…
Peggy | včera

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti…
Peggy | 02.05.2024