reklama

Cyklotrasa Odra – Nisa

Trojmezí (Nisa o.p.s.)

Mezinárodní cyklotrasa Odra – Nisa je úspěšným společným projektem třech zemí: Německa, Česka a Polska, kterými trasa prochází. Vydejte se na 591 km dlouhou cestu od pramene Nisy v Jizerských horách až po Baltské moře (Ostsee), kterou částečně můžete absolvovat i po polském území.

Půjčovny kol v Jizerských horách

Turistická lávka Rádlo, turistický most postavený pro potřeby Nové hřebenovky. Stavba získala jedno z ocenění Stavby roku Libereckého kraje (Nisa o.p.s.)

V Jizerských horách vznikne síť cyklopůjčoven napojená na půjčovny kol v Sasku. Turistům to umožní volně přejíždět přes hranice a vrátit kolo jinde, než kde si ho vypůjčili. Půjčovny budou navázány na trasy projektu Nová hřebenovka v Euroregionu Nisa.

Dalsideveien

Vodopád Mardalsfossen (wikipedia)

Na mapě Norska lze najít mnoho horských oblastí, do jejichž nitra nevedou žádné cesty a které jsou přístupné pouze pěším cestovatelům. Putování trvá obvykle několik dní a člověk si vše potřebné musí nést na zádech. Jsou však i oblasti, kam vede jedna jediná cesta, pomocí které se dostanete až do samého nitra hor i na kole.

Kde budou cyklisté vítáni?

Metodika vychází také z německého systému Bett und Bike (Jitka Vrtalová)

Česko je dnes protkáno stovkami kilometrů cyklotras. Jak to ale vypadá, když se s kolem chcete jít najíst nebo někde přespat?

Cykloturista, tulák, horal, spisovatel, cyklotremp

Cykloturista, tulák, horal, spisovatel a cyklotremp Jan Vlasák (Jiří Říha)

Honzu Vlasáka, autora knížek o cyklotrempském životě, není potřeba nijak zvlášť představovat. Mluví za něj čtyři vydané tituly, z nichž dva se dočkaly druhých vydání. Právě nyní mu vychází podruhé jeho Vandry s Bejkem. Ty zahrnují jeho první porevoluční cesty a staly se jakousi kultovní knihou české cykloturistiky. Lidé ji hltali, citovali z ní pasáže, připomínali si líčené historky a některé Honzovy výrazy zdomácněly v hovorové řeči cykloturistů.

Lehocipedem po Holandsku

Skutečně pěkné kolo mi bylo zapůjčeno – Challenge, model Hurricane (Jakob Bloemberg)

Jízda na kole Nizozemskem je pohádka, a je-li něco lepšího, pak je to jízda Nizozemskem na lehocipedu. Díky Holandskému společenství ležákistů (HSL) se mi dostalo srovnání, kterak se dělají lehovyjížďky v Brně a v Delft.

Krkonoše ze sedla kola

Cykloturistické značení v Krkonoších (Václav Vrtal)

Třicet obcí spojilo své síly k projektu Krkonoše ze sedla kola. Jeho cílem bylo především zlepšit značení stávajících cyklotras, ale také hledání nových možností v podhorské části Krkonoš.

Pomozte evidovat opuštěné železnice

 (Jitka Vrtalová)

Z opuštěných železničních tratí se mohou stát nové cyklostezky.

Nové značení na cyklotrasách v Krkonoších

 (NaKole.cz)

Nové značení cyklotras v Krkonoších by mělo zlepšit orientaci. Tip pro výlet na kolech za babím létem.

V Jizerských horách se těžce zranilo několik cyklistů bez přileb

 (NaKole.cz)

Mnoho cykloturistů stále riskuje a jezdí bez ochranných přileb. Prokázala to řada nehod, při nichž se během uplynulého víkendu v Jizerských horách vážně zranilo sedm cyklistů. Kdyby je měli, pak by jejich úrazy nebyly tak vážné a záchranáři by je nemuseli křísit z bezvědomí. Říká náčelník Horské služby v Jizerských horách René Mašín.

« Předchozí 1 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Další »
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

 ()
Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu bratrské pomoci zhruba tisícovky Čechů a Slováků, kteří se v letech 1925-32 vydali pomoci budovat Kyrgyzskou socialistickou republiku, tehdy už jako součást Sovětského svazu, v rámci…
Peggy | 20.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

 ()
5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku nechali v zádech a najednou to bylo krásné! Zelené kopce, jurty, krávy, koně. Konečně tak, jak jsem si to vysnila. V kamenitém sjezdu, kdy to kluci napálili a my se s Šárkou naopak zpozdily,…
Peggy | 10.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

 ()
4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme peníze na obživu, tak se nedivte, že se nám po jídle nechtělo „civilizaci" hned zase opouštět. Ještě jsme si chtěli někam zajít na kafe (tedy na čaj) a trochu otdychať. Moc možností tu…
Peggy | 06.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 3. část

 ()
3. část - Krát dvě to mělo bejt Čtvrtý den od startu jsme vjeli do velkoměsta, do Almaty. Zde měly děti alespoň malou satisfakci - byl tu jediný McDonald za celou cestu. Tedy - v Almatě jsou celkem asi čtyři a nám stačil jenom jeden, zas takoví fanoušci nejsme :-) ale mám na mysli, že pak nikde…
Peggy | 02.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 2. část

 ()
2. část - Welcome to Kazachstán!   „Tahle země není pro starý!" všimnul si Luděk, když jsme seděli v bufetu v Biškeku, konzumovali večeři, první jídlo v Kyrgyzstánu, a rozhlíželi se u toho kolem sebe. Ne že bychom se v těch asijských obličejích vyznali, ale že se všude pohybovala jenom mládež, a…
Peggy | 28.04.2024

O čem se mluví:

Trénink a zdraví Co vás zaujalo 278 dnes v 14:29
Technické rady Rohloff výplet kola a převodník dnes v 13:05
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 11:56
Lehokola Tak jsem viděl lehokolo - VII. dnes v 11:48
Vyjížďky, srazy, akce Galasova Cyklojízda Č.372 – Mělník dnes v 10:21
Technické rady Využití 3D tisku a související pokec dnes v 10:03
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část včera v 22:11
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

213 cyklistů (10 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 6. část

Naše první třítisícovka Slibovali jim ráj na zemi a místo toho je čekala jen pustá step. Tak zní úvod příběhu…
Peggy | 20.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 5. část

5. část - Jezero Yssyk-kul a okolí V sedle se cesta narovnala a pak zlomila. Bylo už jasné, že jsme bouřku…
Peggy | 10.05.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 4. část

4. část - Chtěla jsem Kyrgyzstán, mám Kyrgyzstán... Podepsaly se na nás únava, hlad a stres, jestli seženeme…
Peggy | 06.05.2024